Wednesday, November 28, 2012

I Ivo Josipović bi se trebao crvenjeti zbog nagrade Vesni Teršelič



Vecernji.hr/I Ivo Josipović bi se trebao crvenjeti zbog nagrade Vesni Teršelič/ 26.nov./studeni 2012

Zvonimir Despot


Bez pardona

I Ivo Josipović bi se trebao crvenjeti
zbog nagrade Vesni Teršelič

Zato je u šoku i Zoran Pusić, baš kao i njegov kolega Savo Štrbac,
zato i jest takav šok u Srbiji, koja je mislila za stolom dobiti ono što
je u ratu izgubila, zato i jest u šoku  uvijek plačljivi Milorad Pupovac

 

Da, Domovinski rat definitivno je gotov, sada i za stolom, pred sudom. Oslobađajućom presudom Haaškog suda hrvatskim generalima završio je rat poslije rata, rat koji se vodio u sudnici, za stolom, lobiranjem, pakiranjem, manipuliranjem, izmišljanjem, konstruiranjem...

Sad je posve jasno, nakon ove presude, da se u Haagu išlo za izjednačavanjem krivnje na prostoru bivše Jugoslavije, gdje bi se izbrisala granica između agresora i žrtve, a onda i između pobjednika i poraženog. Trebali su svi biti isti.

Ipak, na kraju je prevladala zdrava pamet i najočitije činjenice, zdrava pamet koja je zaključila da se takvo što nije dogodilo i da se haaško tužiteljstvo godinama bavilo političkim manipuliranjem i konstrukcijama.

Tako je danas rat konačno iza nas.

Naravno, njegove posljedice još će se dugo osjećati, jer treba pronaći nestale, obnoviti još ono što je ostalo porušeno, zločince kazniti...

Hrvatska cijela drukčije diše, slobodna, bez pritiska, bez kolektivnog krimena, sada konačno oslobođena da gleda u budućnost o kojoj neprestano govori general Gotovina.

Zapravo, gotovo cijela Hrvatska. Jer su nakon haaške presude svoje političke pozicije izgubili svi oni koji su ih gradili na haaškim manipulacijama, medijski bukači, oni koji su se iza rada u nevladinom sektoru zapravo bavili politikantstvom i parapolitikom.

Tako je povjesničar dr. Ivo Lučić ovih dana na HTV-u to nazvao NGO mafijom u Hrvatskoj.

Zato i jest nastao šok u Documenti, kod Vesne Teršelič, kojoj sada gotovo propade biznis i REKOM, a još je nedavno od šefa države Ive Josipovića nagrađena, zbog čega bi se on, predsjednik Josipović danas trebao dobro crvenjeti, kad već nije tada.

Jer je u lipnju ove godine predsjednik Josipović za Dan državnosti Republike Hrvatske dodijelio Vesni Teršelič dodijelio Povelju RH "za iznimno i uspješno poticanje procesa suočavanja s prošlošću u RH, dokumentiranje i istraživanje prijeratnih, ratnih i poslijeratnih zbivanja te suradnje s organizacijama civilnoga društva i sličnih institucija u svijetu",
i jer "potiče proces suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj, dokumentira i istražuje prijeratna, ratna i poslijeratna zbivanja, te promiče javne rasprave vezane uz prijeporne činjenice i interpretacije".

Kad već Josipović nije bio informiran, ali je očito ideološki bio sklon nagrađenoj, ipak se trebao informirati kod nekih upućenijih. Jer je nagradu dao kao šef države, a ne kao šef nekog glazbenog ansambla.

A nije, i time je opalio šamar hrvatskim povjesničarima i institucijama koji posao istraživanja rata i njegovih posljedica rade objektivno.

No, sve se vraća, sve se plaća pa je tako i haaška presuda ogolila Documentu, osvijestila Josipovića, ogolila HHO, čiji predsjednik Ivan Zvonimir Čičak šuti, baš kao i Stjepan Mesić i mnogi drugi.

Zato je u šoku i Zoran Pusić, baš kao i njegov kolega Savo Štrbac, zato i jest takav šok u Srbiji, koja je mislila za stolom dobiti ono što je u ratu izgubila,

zato i jest u šoku uvijek plačljivi Milorad Pupovac. Tako on sada piše i priča kako je zabrinut jer da smo se "vratili u devedesete". Možda misli na one kninske balvane?
Pa bi i danas rado Hrvatsku balvanizirao? No od njega ništa čudno. Treba samo podsjetiti na ono što je o njemu u ljetošnjoj javnoj svađi rekao Josipović, bez obzira na to što je motiv bio sasvim drugi.

Tako je Josipović naveo da se Pupovčeva politika odavno pretvorila u etnobiznis, a ne u kvalitetnu manjinsku politiku, da je godinama reketario dosadašnje vlade kako bi financijski profitirao te je zaključio:

"Pupovac ni izbliza nije veliki zagovaratelj pomirbe Hrvata i Srba kako to nekada želi pokazati. U mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta. Tek toliko da Srbima pokaže da trebaju zaštitnika poput njega."

To je Pupovac i njemu slični.

Svima takvima najbolju poruku uputio je general Markač: "Oni su htjeli hrvatsku oružanu silu proglasiti zločinačkom silom. Ali nakon pobjede u Den Haagu ti ljudi će nositi mrlju na svom imenu, duša će im ostati prazna i bit će ih sram."

Zvonimir Despot
Večernji list

Wednesday, November 21, 2012

Teršelička i Pusić obmanjuju javnost: Za zločine nakon Oluje osuđeno 2380 osoba





Utorak, 20 Studeni 2012 23:18

Vesna Teršelić, predsjednica DOCUMENTE, je tijekom jučerašnje tiskovne konferencije izjavila kako je važno nastaviti procesuirati zločine, jer, kako je kazala, "nema niti jedne pravomoćne presude za ratne zločine tijekom i nakon Oluje". Sličnu tezu tijekom medijskih istupa u više je navrata iznosio i njezin kolega Zoran Pusić.



U podacima DORH-a navodi se, naime, kako je tijekom 1995. godine državno odvjetništvo primilo veliki broj prijava za kaznena djela počinjena za vrijeme i neposredno nakon "Oluje". Većinom su to kaznena djela protiv imovine, ali i prijave za ugrožavanje sigurnosti (palež), ubojstva i u manjem broju za ratne zločine.

Prema službenoj evidenciji DORH-a, podneseno je ukupno 6.390 prijava protiv poznatih i nepoznatih osoba, od čega je prijavljeno 439 pripadnika oružanih snaga. Što se tiče 4.128 prijava protiv poznatih počinitelja, njih 400 je nakon istrage odbačeno, a preostalih 3.728 osoba je procesuirano.


Zbog kaznenog djela ratnog zločina podnesene su tri kaznene prijave protiv ukupno 10 osoba. Od 3.728 procesuiranih počinitelja, protiv 395 je postupak pokrenut dok su bili pripadnici hrvatskih oružanih snaga.

Za zločine počinjene nakon "Oluje" pravomoćno je osuđeno ukupno 2.380 osoba.


DORH još uvijek ima u svojoj evidenciji 2.262 prijave za kaznena djela čiji počinitelji nisu otkriveni.

Među njima su i prijave za 24 ratna zločina u kojima počinitelji zasad nisu otkriveni i za njima se traga, stoji u službenim podacima objavljenim na stranici DORH-a.

Dakle, upoređujući izjave Vesne Teršelič i Zorana Pusića sa službenim pokazateljima objavljenim na stranicama DORH-a očito je kako je riječ o pokušajima grubog manipuliranja javnosti od strane spomenutog dvojca.

R.H.


Komentari (odabrana samo četiri posljednja):

Pogledajte samo ovu crvenu viperu - koja je to mržnja, koji zmijski pogled! Slično kao i Zvečarka Pusić, sestra ovog (bivšeg?) kapetana JNA, jamačno i oficira KOS-a bivše JNA. Znači, ne pada otrovna jabuka daleko od svog otrovnog stabla! Stabla zmijskih Angjelinovića i Makarske!


A najviše se ratnih zločinaca nalazi u Banja Luki i još k tome primaju nezaslužene hrvatske penzije! Iako im je obnovljeno 35.000 kuća, od kojih mnoge nisu bile ni srušene, ni okrznute! A to im je obnovio njihov ministar Rade Čačić, sin majora OZNE Milana Čačića i Radmile X...

A jučer je na HTV njihov bratski odvjetnik Anto Nobilo rekao da im je u Hrvatskoj obnovljeno SAMO 20.000 kuća!???? Dakle, ima u našoj demokratskoj Hrvatskoj još mnogo takvih (i dobro plaćenih!) lažljivaca, koje subvencionira SOROŠ. Fuj bando crvena, izdajnička!!!

· 
Vlado Batinic · Top Commenter
vidite li koliko mrznje izbija iz lika ove zene pored govornika,ona mrzi, vjerovatno tu mrznju vuce iz djetinjstva,sad usporedite lik Generala Gotovine sa ovim likom i vidjecete sto znaci biti Krscanin..!!

· 
Pitao bih nešto ovu gospodu? Dolazim iz Petrinje iz koje sam sa obitelji prognan 91' - nakon Oluje i po povratku u Petrinju moja kuća je bila srušena (kategorija 6). Ista je u obnovi obnovljena i u nju stavljen skromnog namještaja dobiven u obnovi , e sada gospođo Teršelić i gospodine Pusić, kome da se mi Hrvati obratimo kako bi podnijeli tužbu protiv dojučerašnjih susjeda (komšija) Srba koji su nam srušili kuće, uzeli sve iz njih što se moglo uzeti i kad nisu mogli onda su bacali bombe i na taj način nam uništili životni ulog? U svakoj toj kući je nešto bilo, a ja sam spisak stvari u to vrijeme čak i dao nadležnim službama - Ovo nije jedna priča ovakvih je na tisuće i tisuće. Što se malo i za drugu stranu ne zauzmete već samo za braću?