Monday, August 10, 2009

Ni arbitraža-ni kompromis u Piranskom zalivu !!

Franko Šturman, Istarska nezavisna stranka Rovinj, 16. kolovoz 2002.

Ante Rokov Jadrijević, hrvatski Socijal-radikal


Uredništvu „Glasa Istre“

Uredništvu „Vjesnika“


NIKAKVA ARBITRAŽA NE DOLAZI U OBZIR !


Uvodna napomena(2009.g.) :


Ovo je samo jedan u nizu mojih starih članaka od prije osam, deset ili dvanaest godina o izmišljenom „problemu“ u Piranskom zalivu – problemu koji nam se uvijek iznova vraća, jer naša gnjusna, šugava i kilava „politička elita“ nikad nije imala „muda“ da to riješi na jedini mogući način – na muški način!


Stoga se i ovi stari članci vraćaju, kao podsjetnik u traganju za izgubljenim vremenom!


A sada će svoj gnjusni, šugavi i kilavi obol svemu ovome dati i naša nova premijerka Jadranka Kosor, koja najavljuje: „Rješenje sa Slovenijom moguće već u rujnu“ („Glas Istre“ 4. kolovoza 2009.g.). I to nedvojbeno – kompromisom - na štetu Hrvatske, a na volju Ljubljane i njenog političkog mentora i sponzora – Londona!


E, da ne bi !!


A.R.J.


* * * * * *


U moru bezbojnih , i reklo bi se sterilnih reagiranja raznih hrvatskih stranaka povodom posljednjih u nizu slovenačkih provokacija u Piranskom zalivu, usuđujemo se upozoriti istarsku i ostalu hrvatsku javnost na najvažnije činjenice koje još nitko nije ni pokušao spomenuti, a krucijalne su za genezu spora u Piranskom zalivu.


1./- To je najmanje ribarski spor (kakao danas svi to tvrde), nego je to samo jedan mali dio spleta teritorijalnih „sporova“ (slovenačkih teritorijalnih pretenzija na staro hrvatsko ozemlje) od naše Svete Gere, naše Metljike, našeg Raskrižja, Štrigove, pa i Mokrica, a ako bi smo pošli malo dublje u komunističku prošlost (Kardelj, Kidrič i Stane Rozman!) onda bi se jasno vidjelo da je sve to počelo još 1945., pa i prije. Podsjetimo se još samo na godine 1955. i 1956., kada su nam Slovenci na Gornjoj Bujštini oteli šest crkvenih župa (Hrvoji, Topolovac, Gradin, Pregare, Črnica, itd.).


2./- Potvrdilo se u proteklih desetak godina da su nam Slovenci najgori susjedi. A to se dalo naslutiti još od vremena Franca Miklošića, Janeza Kopitara, oca i sina Franca i Milka Kosa. Naime, od njih je počela geneza ideje o „Velikoj Sloveniji“, koja je svoj prvi slom doživila 1919.g., tijekom plebiscita u Koruškoj, kada se Koruška oprijedijelila za Austriju, te 1945.g., kada se izjalovila ofenziva (jedine dvije) slovenačke divizije (30. i 31.) na polovicu susjedne Furlanije (Videm-Udine, Tržić-Monfalcone, Gradišku-Gradisca, Gradec-Grado, dolinu Nadiže- Natisone i sam grad Trieste-Triest! Htjelo im se polovicu Furlanije, a rezervni i tajni cilj je bio – granica na rijeci Plav(us), odnosno Piave! Tek tada su Kardelj i Kidrič od Tita zatražili – kao kompenzaciju za ratni neuspjeh – Kopar, Izoli, Piran i (nedvojbeno hrvatsku!) Luciju Sečovlje. Dakako, i hrvatske solane ispod Sečovlja, na obe strane ušća Dragonje!


3./- Mi smo se davno (još pred Božić 2001.g.!) prestali čuditi premijeru Račanu, kada je iz još uvijek neshvatljivih razloga potpisao onaj Sporazum o Piranskom zalivu s Drnovšekom, koji je na veliku štetu hrvatske Istre i matične domovine Hrvatske. Tko je nas u Istri išta pitao o tome? Pa ipak, mi nismo toliko glupi da ne bi čisto zdravorazumski shvatili da je o svemu tome pitan i Jakovčić, i Kajin, i Dino Debeljuh (onaj koji je onoliko galamio u studenom 1991.g. zbog postavljanja granice na mostu preko kanala Sv. Odorika, kod hrvatskih sela Škrila i Mlini.


4./- Glede najnovijeg intervjua gosp. Ivana Jakovčića, župana istarskog, upozoravamo na pokušaj nove podvale istarskim Hrvatima: IDS se kasno „probudio“, tek kada je propala njegova paklena propaganda za meku granicu prema Kopru i Trstu, a čvrstu granicu prema Hrvatskoj! I kad im je „nestalo“ 28.000 „Ištrijana“ pri posljednjem popisu stanovništva Hrvatske!

Sjećamo se njihove žestoke kampanje protiv granice na Dragonji (ustvari na kanalu Sv. Odorika!), protiv dvije Tibo-kućice kod Škrila i Mlini, sredinom studenog 1991.g. Podsjećamo zaboravne na ondašnje naše reagiranje „Trabunjanje provincijskih kvazi-intelektualaca“, krajem studenog 1991.g., objavljenog tih dana u „Glasu Istre“.


A što bi tek bilo da je dr. Franjo Tuđman bio (a trebao je!) zatražio povrat granice na Ušće Dragonje – kako je bilo dogovoreno još polovicom 1944.g. sa SNOS-om!


5./- Posljednji niz incidenata pokazuje da je naš predsjednik dr. Franjo Tuđman bio u pravu kada je čvrsto držao uzde pregovora sa Slovenijom oko Piranskog zaliva i da je ona visoko-stručna komisija Prof.dr. Hrvoja Kačića itekako bila na visini zadatka. Stoga nikako ne razumijemo zahtjeve HDZ-a i HSS-a Istre (Milića i Gmitrovića) za nekom novom „stručnošću“ oko tog problema. Treba li nam neki novi Pauletta u toj komisiji?


Naprotiv, mi čvrsto držimo da u blizinu Savudrije treba poslati tenkove i buldožere, koji će srušiti barem polovicu nelegalno, odnosno ilegalno sagrađenog novog gradića Monte Rosso (Crveni vrh) i tako dati jasnu poruku Ljubljani da Hrvatska više neće dopustiti nelegalno, odnosno ilegalno širenje Slovenije po Savudrijskom poluotoku i cijeloj Bujštini (to jest našim dijelom bivše zone-B bivšeg STT-a). Presedan i primjer za to nam je dao Izrael, koji već nekoliko mjeseci tenkovima i buldožerima ruši kuće Palestinaca u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali!


Uostalom, sjetimo se našeg upornog g.Vilija Bassanese-a, nezavisnog vijećnika općine Umag (i Savudrije), koji stalno upozorava: „Zbog naše nesposobnosti, strani državljani od Crvenog Vrha do Lovrečice bespravno dižu vikendice“ (vidi: „Glas Istre“, 22. siječnja 2.002.g.). Naime, bilo je već više upozorenja na „kriminal u katastru“ općine Umag, te Novigrad, Brtonigla i Buje, ali se nažalost još nitko nije pokrenuo! Prisjetimo se, sada i ovdje, kako je novigradska Pineta data Slovencima na rok od trideset godina! Skoro badava!


6./- Pokazuje se tragičnom politika Stipe Mesića i Ivice Račana na bezumnom slabljenju HV-a (Hrvatske vojske). Najnoviji niz incidenata na Dunavu, na Uni i u Piranskom zalivu pokazuju da HV treba jačati, a ne slabiti! Nama ne trebaju nikakve „arbitraže“ za nedvojbeno naš teritorij! Ne treba nam ni NATO kao neki budući arbitar! Držimo se samo strogog reciprociteta i ništa više. Jer je reciprocitet najbolja zaštita našeg narodnog i državnog suvereniteta! Njega, i samo njega se moramo držati u odnosima sa svim našim susjedima, pa i sa međunarodnom zajednicom! Dakle, VIGILANTIBUS JURA!


Franko Šturman, predsjednik INS-a,

Ante Rokov Jadrijević, član


P.S. (2.000.g.): „Glas Istre“ ovo nije htio objaviti. Naprotiv, potpuno neočekivano ga je

objavio „Vjesnik“, iako tek nešto više od polovice. Da, ali

kako? Evo kako!


23. kolovoza 2.002.g.


Gospodine druže Račan!


Danas je Vaš pokvareni „Crveni Vjesnik“ i Vaš pokvareni „drug“ Krešimir Fijačko, Glavni urednik „Crvenog Vjesnika“ grubo – u svom i Vašem staljinističkom stilu – falsificirao ovaj MOJ (90 posto moj!!) tekst, i to izostavljajući moje ime u potpisu teksta!


Ma je li moguće da se Vi i Vaša „Staljinova kopilad“ (pamtite li još ovu moju sintagmu iz ljeta 1990.g.?) baš nimalo ne možete promijeniti?! A zvali ste Vašu SKH-SDP stranku „Stranka demokratskih promjena“. Pa u čemu ste se Vi i „drug“ Fijačko promijenili?


Kada ćete konačno shvatiti da ne možete, niste mogli i nikad nećete moći UŠKOPITI sve nas Hrvate? Sjećate li se što je govorio ponosni i nezavisni De Gaulle? Govorio je da je lakše vladati s pomoću laskavaca, ulizica i kojekakvih pripuza, ali samo dok stvari (same od sebe!) idu dobro. Ali kad nastupi krucijalni problem ili duboka kriza, onda su „nezgodni kritičari“ jedini koji mogu pomoći riješiti takav problem ili takvu krizu!


Očito je da ste Vi osobno, kao i novinari tipa Krešimira Fijačka „potrošena roba“. Otiđite dok ne napravite još veću i neoprostivu štetu hrvatskoj Državi i hrvatskom narodu. Nije svaki vojnik (Partije) za maršala, niti je svaki mornar za kapetana. A vi niste ni za jedno, ni za drugo! Stoga otiđite što prije, otiđite smjesta! I Vi i Vaš „drug“ Krešimir Fijačko!


Ante Rokov Jadrijević,

dipl. ing. el/tronike


P.S. 2009.): A evo i najsvježijeg komentara:


AMAC-dr.Davorin Rudolf: 07. kolovoz 2009.


„Građani moraju znati što je dogovoreno“


Prošireni komentar: Ante Rokov Jadrijević: 8. kolovoz 2009.


Nipošto još jedan kompromis s Ljubljanom !


Ma zar ćemo opet "Guskama" prepustiti rješavanje nepostojećeg spora u našem dijelu Piranskog zaliva i u još jednomdijelu našeg sjevernog mora?? Očito da Slovencima nije (bio) dovoljan samo ZERP, odnosno Sanaderovo i HDZ-ovo odustajanje od našeg ZERP-a – to je bila samo „dimna zavjesa“ za nešto mnogo više važno za njih: pravo na iskorištavanje našeg epikontinentalnog pojasa i njegovog podmorja, itd. Uostalom, to i oni sve češće i otvoreno priznaju!


Tko je kriv Slovencima što su zakasnili na Jadran 1.400 godina?

I što su prije pet stoljeća pobjegli pred Turcima do Beča?!


Jadranka Kosor bi - ako neće da bude zapamćena kao još jedna izdajnica Hrvatske (kao Račan i njegov drogeraški ili provizijski sporazum s Drnovšekom o Piranskom zalivu - provizijom za svoj SDP!) morala smjesta ponovo osnovati našu (od Račana ukinutu!) komisiju za granicu sa Slovenijom, a u dijelu Piranskog zaliva - u sastavu: Prof. dr. jomDavorin Rudolf, prof. dr. Hrvoje Kačić i dr. ing. Davor Vidas.


Jadranka Kosor mora biti svijesna da je ona diletantica za taj vješto stvoreni problem, jer ne poznaje ni pomorsko pravo, ne zna dovoljno o povijesti tog bvšeg talijanskog i hrvatskog zaliva, a ne zna dovoljno o povijesti hrvatsko-slovenačkih odnosa. To se nije učilo u onoj Račanovoj partijskoj školi u Kumrovcu, koju je i ona- navodno – pohađala i završila s odličnim uspjehom.


S druge strane, ona sama nema za to ama baš nikakav mandat hrvatskog naroda i njenih građana. Pa ako ona ne misli završiti kao i Sanader – na smetlištu hrvatske povijesti, a tako isto i čitav ovaj novi HDZ, onda neka smjesta povuče „ručnu kočnicu“ pred nastavak pregovora sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom (i njegovim skrivenim mentorom Dimitrijom Rupelom!), najavljenim već za rujan mjesec.


Ono što može pokvariti jedan budala (kao na primjer Račan!), to sada ne može popraviti ni milijun nas Hrvata! A Račanov SDP je platio veliku cijenu za njegovu glupu samovolju pri sklapanju sporazuma u Piranskom zalivu i na Prevlaci – izgubio je izbore i ostavio svoju stranku u razdirućim frakcijskim borbama. To bi se isto na jesen moglo dogoditi i ovom novom sanaderiziranom HDZ-u: kad umjesto Sanaderove politike guzice, napokon proradi politika ulice ..... (kako sam pisao u svom članku „Politika ulice ili politika guzice, pitanje je sad?“, od 4. Travnja 2004.g., dakle četiri mjeseca od prvog Sanaderovog preuzimanja hrvatske Vlade u njegovom prvom mandatu! Naime, vidjelo se odmah kuda je taj novi hrvatski budala smjerao!)


Mi Hrvati ne želimo nastavak Račanove i Sanaderove "politike guzice", i spremimo se za odvažnu "politiku ulice"! Na to sam otvoreno upozoravao i Račana i Sanadera prije pet i prije osam godina.


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)


A Karlovac i Jaska?

Već 18 godina Slovenija otvoreno pokazuje teritorijalne pretenzije nad hrvatskim teritorijem duž cijele hrvatsko-slovenačke granice. A i duže, od 1952.g., kada je moćni Titov doglavnik Edvard Kardelj na svoju ruku premjestio granicu sa ušća rijeke Dragonje na odvodni kanal Sv. Odorika. Između ostaloga, Ljubljana (zasad i samo zasad!) pretendira i na naš hrvatski Karlovac, a uskoro će i na cijelu Jasku.


Istovremeno, sada Slovenija u ovom najnovijem nazovi "kompromisu" odbija da ustupi (podijeli) čak ni mrvicu svog nacionalnog suvereniteta u dijelu svog mora, u Piranskom zalivu, u strunjanskom zalivu i ispod Belvedera ponad Izole (u kojoj je prije 1945.g. bilo više Dalmatinaca i hrvatskih Istrana nego Slovenaca!). Slovenci su tada mogli vidjeti more samo s Črnog Kala i Socerba! To im je prije nekoliko mjeseci rekao i naš predsjednik Mesić! Naime, Kopar, Izolu, Piran i Luciju su 1945.g. oslobodili Hrvati (itd., itd.).


Konačno, zašto Hrvatska ne bi tražila i kondominij nad svojom bivšom (Frankopanovom!) pokrajinom Metljikom (koju su Slovenci preimenovali "Belom Krajinom")?


Argument za nas je i to što današnja Hrvatska ne traži kondominij u (svojoj) Boki Kotorskoj, koji je ukinuo Titov razbojnik Milovan Đilas i njegov pomoćnik dr. Vaso Čubrilović (1944. - 1948.g.). A ni Albanija ne traži svoj kondominij s Crnom Gorom nad Skadarskim Jezerom. Kilava EU mora biti svjesna kakvu štetu na Balkanu može izazvati svojom kratkovidnom politikom prema Hrvatskoj! Može joj se otvoriti i pitanje kondominijanad Ohridskim jezerom između Grčke, Albanije i Makedonije!


Stoga, sada i ovdje upozoravam: Oprez, EU magarci !!


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)

1 comment:

CroSirmium said...

Predlažem kondominij za Srijem!
Pozdrav iz Zemuna!