Tuesday, June 8, 2010

Hrvatski sindikati – „tigrovi od papira“ i njihov stupidni “Referendum"


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., publicist, Brtonigla 6. maj/svibanj 2010.


Hrvatski sindikati – „tigrovi od papira“

i njihov stupidni “Referendum"


Počeo sam ovaj tekst pisati prije mjesec dana. ali…. ti naši kilavi, razjedinjeni, konfuzni i salonski sindikati! Sve rade da ništa ne učine!


Najprije je to bio “Besplatan grah u Maksimiru draži od prosvjeda” sjajan članak novinarke Jagode Marić i Siniše Pavića u Glasu Istre (odnosno Novom listu), od 2. maja/svibnja ove 2010.g., potom je to bio “Sindikati napuštaju GSV” (Gospodarsko-socijalno vijeće) novinarke G. Galić od 21. svibnja o.g., te na kraju “SINDIKATI ZA REFERENDUM” (o zaštiti radničkih prava) novinarke Jagode Marić, od 2. lipnja/juna ove 2010.g. Dakle, bezglavi hrvatski sindikati, koji svoj kukavičluk pokušavaju natovariti na leđa nas građana !


A da možda među njima ima “trojanskih konja”, odnosno žutih “režimlija”??

A zašto ja tako mislim?


Ma, kome to u našim glavnim sindikatima, odnosno “središnjicama”, uopće i pada na pamet “sindikalni Referendum”, kad se zna da za svaki, pa i najmanji i najbeznačajniji referendum treba prikupiti čak 450.000 potpisnika!? Gdje će naših pet sindikalnih središnjica prikupiti tih 450.000 potpisa, kad se zna da dosad nikad nisu uspjeli prikupili ni deseti dio od tog broja – čak ni 45.000 takvih potpisa?? Na svom nedavnom sindikalnom prosvjednom mitingu za Prvi Maj na zagrebačkom Jelačić- placu, pod parolom Ili bolje, ili dolje” (bando lopovska!!, op.a.), jedva su uspjeli okupiti par stotina svojih članova – i to mahom svojih sindikalnih povjerenika! Novinarka Jagoda Marić je primjetila da se “na trenutak činilo da je na Jelačićevom trgu više znatiželjnih promatrača, koji su se usput zaustavljali, nego onih koji prosvjeduju”.


Istovremeno se na prvomajskoj proslavi u Maksimiru – u organizaciji gradonačelnika Zagreba gosp. Milana Bandića – okupilo oko 40.000 radnika i građana, koji su došli zbog besplatnog graha – i crvenih karanfila. To nas je podsjetilo na jedan davni i izvrsni film proskribiranog američkog režisera Martina Ritt-a o sindikalnom borcu Joelu Hildstroemu, u sceni kad radnici u prosvjedu marširaju ulicama svoga grada i nose transparente s parolama “Hoćemo rada”, a iza njih na deset metara stupaju žene i nose transparente “Hoćemo rada i ruža!”.


Držim, dakle, da brbljavi, a labavi sindikalni čelnik NHS-a Krešimir Sever sada plaća paprene kamate na svoj kukavičluk od prije pet-šest godina, kada ono nije odlučno i muški podupro štrajk radnica Tvornice duhana Zagreb, koji je vodio mladi i odlučni sindikalni čelnik i borac Mario Iveković. Sada Tvornica duhana Zagreb više ne postoji, a smanjilo se sindikalno članstvo - smanjio se i Severov NHS !! Postoji još samo “tašti Krešo Sever” – najslabija sindikalna karika i njegova nepresušna i šuplja retorika. Evo i toga primjera: “U slijedećih 15 dana, građani će se svojim potpisom za referendum izjasniti jesu li za demokratsku Hrvatsku….. Kolektivne ugovore izborili smo u ratu, a gubimo ih u miru!”. Dakle, bla, bla, truć, truć.. Kakva glupa retorika! Radnike zanima prije svega socijalna država. A ona je naša ustavna garancija! A ni kolektivne ugovore nismo izborili u ratu…


Stoga će pet sindikalnih središnjica od 9. do 24. lipnja prikupljati potpise za referendum protiv izmjena Zakona o radu, kojima Vlada Jadranke Kosor omogućava poslodavcima ukidanje svih kolektivnih ugovora, pa tako i prava koja su propisana tim ugovorima – piše novinarka Jagoda Marić… a sindikati su pozvali i oporbene stranke, te sve nevladine udruge da im pomognu u tome”.


E, sada će nam o tome odlučivati i jedna “Zvečarka” i par tisuća petokolonaških, od ukupno 35.000 kojekakvih “nevladinih udruga”. Moš’ mislit koje li pomoći!


“Iako deset posto potpisa od ukupnog broja svih upisanih birača dosad nitko nije uspio skupiti, sindikalisti vjeruju da je ovaj put to moguće i da će građani svojim potpisima reći Vladi da ne pristaju na to da ona služi krupnom kapitalu, umjesto građanima koji su je birali”, piše Jagoda Marić.


Ma, je li? A od čijih masnih provizija žive sve ove šugave Vlade u današnjoj novoj Hrvatskoj? I, tko je ovu Vladu birao? Jedva 26 posto od ukupnog broja upisanih birača, na parlamentarnim izborima u prosincu 2007.godine!


Ukratko – naši kilavi, razjedinjeni, konfuzni i salonski sindikati sve rade da ništa ne učine sami! Oni opet samo kupuju vrijeme, umjesto da:


1./- Zatraže da za Referendum bude dovoljno samo 100.000 potpisa! Jer, ako za predstojeće izmjene Ustava opskurni Vladimir Šeks traži (i bezobrazno nameće!!) da bude dovoljno samo polovica izašlih birača (a ne polovica od ukupnog broja upisanih birača!!), i ako na izbore u EU i u Hrvatskoj sve rijeđe izlazi i samo 45 posto upisanih birača, a polovica od toga je svega 20-25 posto upisanih birača (!!!), onda je deset posto od toga – svega 2 do 2,5 posto svih upisanih birača!! Toliko pripada Vladi i njenom Zloduhu Vladimiru Šeksu! Dakle, nema labavo! Nisu Slovenci glupi kada za svoje referendume traže samo 40.000 potpisa! U našem hrvatskom slučaju bi to bilo – svega 100.000 potpisa! A što se mene osobno tiče - realno bi bilo i samo 160.000 potpisa za bilo koji referendum!


2./- Zaprijete generalnim štrajkom Vladi Jadranke Kosor, koja je uludo potrošila već ćitavih 11 mjeseci, a da ništa konkretno, odnosno strukturalno nije učinila – ona i dalje prima u državnu službu nove državne parazite, a blagonaklono dopušta kojekakvim poslodavcima otpuštanje proizvodnih i uslužnih radnika! Njih 70.000 u prošloj godini!! Već danas bi sindikati morali konačno lupiti šakom o stol i zaprijetiti jednodnevnim štrajkom opomene – i tako konačno dati ovoj kilavoj Vladi na znanje da više neće biti labavo!


3./- Sindikati smjesta moraju izabrati svog glavnog koordinatora – i to na rok od prvih godinu dana! Više nema vremena za gubljenje.


(kraj I. dijela)


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)


No comments: