Friday, July 2, 2010

Sretan Ti rođendan „Zgubidan“ gospođo Jadranko- Zgubidanko!


Ante Rokov Jadrijević, publicist, Brtonigla 1. july/srpanj 2010.

Semper Paratus Croatiae / com


Prva obljetnica Vlade Jadranke Kosor Vlaisavljević


Sretan Ti rođendan „Zgubidan“

gospođo Jadranko- Zgubidanko!


Danas se navršila prva godina Vlade Jadranke Kosor. Rezultati su joj više nego mršavi.... Država nam se raspada, naš državni brod samo što nije do kraja potonuo. A ona brblja li brblja! Zapravo sjajno brblja, logično i koncizno povezujući glavne stvari o kojima je novinari pitaju, gotovo je u tome ravna svom bivšem Velikom Učitelju dr. Ivi Sanaderu! A to zapravo nije ni čudno, jer je to valjda jedino što je dosad dobro radila! Valjda je to ono što je ona studirala u onoj Račanovoj komunističkoj partijskoj školi u Kumrovcu, prije 30 ili 35 godina! Znači, dobro je naučila vještinu partijskog agit-propovca!


Nažalost, naša Jadranka- Zgubidanka je započela mnoštvo dobrih akcija (kao i Sanader!), ali skoro nijednu nije dovela do kraja (kao ni Sanader!). Znači, ista „bolest“ kao i kog njenog bivšeg šefa Ive Sanadera: sklonost krupnim i jakim riječima, a onda nesklonost krupnim akcijama. Mnogo htjela, mnogo započela, a skoro ništa – ili doslovno ništa!! – nije dovršila. Pardon, osim onog njenog „harača“, s kojim je spasila svoju fotelju i fotelje svojih najvažnijih ministara.


Evo samo nekoliko najnužnijih natuknica, a onda ću riječ prepustiti „stručnjacima“ i „političarima opće prakse“ (a la Kajin....).


Nakon odlučnog uvođenja svog „harača“, na redu je bilo (na moj poticaj!) njeno krupno obećanje o ukidanju 150 (od 250) potpuno nesamostalnih općina u Hrvatskoj (koje državni proračun koštaju čak 27 milijardi kuna – prema riječima bivše čelnice sindikaka SSSH Ane Knežević!). Jadranka-Zgubidanka je obećala da će to uraditi „već najesen“ (2009.g.). Međutim, ubrzo je reterirala (uzmakla, ustuknila), pa je nakon samo mjesec dana obećala da će to biti početkom iduće godine (2010). Već najesen je tražila „opći politički konsenzus oko tog pitanja“ (???), a kad je to izostalo, njen stari Mentor Vlad Šeks je to odlučno otklonio i rekao da će se taj problem riješiti uoči slijedećih lokalnih izbora (znači tek kad njihov HDZ siđe s vlasti, t.j. 2013.g.!).


Ista stvar se desila i s našom brodogradnjom. Jadranka-Zgubidanka je krenula oštro i punim gasom, ali je već u prvoj krivini povukla ručnu kočnicu i počela svoju sporu cik-cak putanju. Evo, ni poslije godinu dana se nije pomakla dalje od prvog koraka. Ukratko, ta ženska nema pojma o ničemu konkretnome, odnosno životnome! Ali svejedno ima jaku volju da bude na čelu (bilo čega, pa čak i hrvatske Vlade)!


Onda je Jadranka-Zgubidanka (opet na moj poticaj!) krenula u reformu i smanjenje državne uprave – i stala već nakon prvog koraka. Umjesto da postupno otpusti (korak-po-korak!) 30.000 državnih činovnika (koji ionako rade prosječno svega tri sata!!), ona je „smislila“ neku svoju nebuloznu formulu o smanjenju broja državnih činovnika za (samo) pet posto, ali i to po formuli „dva za jedan“: dva otpustiti, a jednog novog primiti. Dakle, gotovo tapkati u mjestu!


Nakon toga (opet na moj poticaj!) naša Jadranka- Zgubidanka je krenula u smanjenje broja suvišnih zaposlenika na HRT-u. Ima ih tisuću, a neki tvrde čak dvije tisuće suvišnih, dočim je procena BBC-ija da ih ima i 2.500 suvišnih, a da se ne spominje nekoliko stotina „vanjskih suradnika (!!).Zapravo je Jadranka-Zgubidanka to namjeravala učiniti zaobilazno – smanjenjem iznosa r-tv pretplate s 80 na 60 kuna. Kao, ona je socijalno osjetljiva, a takva je i njena Vlada... Da se rasplačeš od ganuća... E, a onda je naša Jadranka-Zgubidanka opet naletjela na tvrdu kost – na žesto otpor tzv. „struke“ (moš' mislit' koje li „struke“!) i odmah ustuknula, te je cijelu tu stvar odgodila, odgodila... dogodine, dogodine... Morgen, morgen, nur nicht heute, sprechen alles faulen leute!“.


A onda je opet došao nekakav „poslovni“ summit u Moskvi, kao šugavo pokriće i prikriće za prljavu rabotu oko obnavljanja propalog projekta našeg bivšeg Ciganina-Predsjednika: njegove i Putinove „UDBO-DRUŽBE ADRIA“. Tako bi se ipak ispunio vječni san ruske imperije da se dočepa Sjevernog Jadrana, kad im to već nije uspjelo s Trstom 1945.g. i njihovim opskurnim generalom NKVD-a Walterom Weissom – kasnije nazvanim kodnim imenom T-I-T-O !!


No, našoj Jadranki-Zgubidanki ni to nije bilo dovoljno, te je kao nova predsjednica HDZ-a dopustila svom „Velikom Meštru svih hulja“ Vladu Šeksu da nam podvali svoj Novi Izdajnički Ustav, u kojem je dao dvostruko pravo glasa manjinama, što znači da ću ja kao deklarirani Hrvat i dalje biti građanin drugog reda u mojoj Istri, u kojoj živim od Silvestrova 1950.g.! Dakle, da sada postanem još veči „furešt“, odnosno „furešt na kvadrat“!! Da budem još veći stranac u svojoj vlastitoj Domovini, nego što sam to bio dosad!


A na kraju – evo ovih dana – nakon što smo dali svoj potpis za raspisivanje sindikalnog Referenduma, sada nam „Veliki Muljator“ Vlad Šeks ponovo mulja s Ustavima (Hrvatska je jedina Država koja ima dva Ustava - u zloupotrebi!), e da nas opet nekako predribla i izbjegne Referenudum. Ili čeka da predsjednik Vrhovnog suda ponovo naštampa 700.000 lažnih, odnosno ne-evidentiranih glasačkih listića i da se tako na prljav način još jednom (tko zna po koji put!) izigra volju hvatskih građana!


A naša Jadranka-Zgubidanka se već požurila tome dati svoj obol, tvrdeći da zbog našeg sindikalnog Referenduma ona jadna i njen još jadniji ministar financija Ivan Šuker moraju izvršiti još jedan rebalans državnog proračuna!?? Kakav besprimjerni bezobrazluk! Pa zašto ne smanji budžet Predsjednika Republike i njegovih udbaških pajdaša na Pantovščaku, koji nakon onog Ciganina-Predsjednika, sada nastavljaju s novim predsjednikom YUsipovićem mlatiti bogate devizne dnevnice po svijetu i svojem balkanskom „Regionu“?!! A i ona sama, Jadranka-Zgubidanka je stalno na putu po svijetu. Kad li se samo stigne presvući i našminkati, te odabrati jedan od svojih znamenitih zlatnih broševa, kako bi šarmirala „stare momke“ na sve četiri strane svijeta. Zbilja, kada naša „Zgubidanka“ stigne nešto i proučiti o problemima ove Države, kako ne bi uvijek morala ishitreno i brzopleto donositi ključne odluke, a onda ih smjesta i odgađati, odgađati....


Moglo bi se ovako unedogled.


Dajmo sada riječ drugima, navodno kompetentnijima.


Jutros sam 1. srpnja ove 2010.g. slušao radijsku emisiju „U mreži Prvog“, koju je vodio znani režimski Fuj-novinar Mario Harapin. Onaj koji je bio gotovo privatni novinar našeg bivšeg Ciganina-Predsjednika, a sada je privatni novinar ovog novog „svilenog“ i jeguljastog predsjednika – Ive YUsipovića. Tema je bila: prva obljetnica na čelu hrvatske Vlade premijerke Jadranke Kosor.


Prvi gost je bio g. Slavko Linić, koji je odmah energično rekao za nju: „izgubljena godina“! Fuj-novinar Mario Harapin se s tim nije složio. A onda je gosp. Linić još energičnije rekao da je „Jadranka gluha i slijepa“ (za tuđe prijedloge i mišljenja).


Potom je riječ dobio g. Dragutin Lesar, koji je smjesta opovrgnuo riječi Jadranke Kosor da je ova kriza svjetska, odnosno „uvozna“, izjavivši da je ova naša kriza 90 posto naša domaća, a samo 10 posto „uvozna“. Dakle, nije joj uspjelo ono žensko: „Svaka skuža najde muža“!


Nakon toga je riječ dobio g. Damir Kajin, koji je rekao da je ovo bila „godina tapkanja u mjestu“! Kajin je još dosta toga htio reći, hvaleći HNB i guvernera Rohatinskog kao našeg tobožnjeg „spasioca“; dakle blebetalo ostaje blebetalo do kraja.....


Onda se javio prvi slušatelj, onaj znani Zagrebčan koji sve počinje s „glejte....“. S njim sam se dosad slagao 90 posto, ali u zadnjih dva mjeseca taj je čovjek počeo bulazniti koještarije... „Prolupao“ čovjek. Njemu jako smeta ovaj naš uspješni sindikalni Referendum, u kojem on vidi neku svjetsku urotu protiv naše Države, koju, „kao bajagi“, brani upravo Jadranka Kosor Vlaisavljević!?...., a to se jako svidjelo Fuj-novinaru Mariu Harapinu, koji ga nije prekidao u njegovom bulaznjenju!


Pred kraj se javio onaj drugi znani Zagrebčan, onaj s reskim glasom, kojega stalno Fuj-novinari HR1, koji vode te tri najpopularnije jutarnje emisije, redovito prekidaju i na kraju mu oduzimaju riječ (iznimka je novinar Darko Labor i Zoltan Kabok). Dakle, spomenuti slušatelj je zamjerio što Vlada Jadranke Kosor nije ništa uradila da generala JNA Veljka Kadijevića pokuša privesti pravdi.... Na to je režimski Fuj-novinar mario Harapin skočio kao oparen i počeo histerično vikati u svoj mikrofon: „To je laž! To je Laž! To je Laž!....


Na koncu je i g. Ozren Matijašević, Glavni koordinator ujedinjenih hrvatskih sindikata dao konciznu i potpuno negativnu ocjenu našoj Jadranki-Zgubidanki za njenu prvu obljetnicu na čelu hrvatske Vlade.


Ukratko, Sretan Ti rođendan „Zgubidan“ gospođo Jadranko-Zgubidanko! „Dabogda Te voda odnila!“.


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)


No comments: