Saturday, December 3, 2011

Komu treba izborna D'Hondtova metoda i što joj je alternativa?


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., publicist, Brtonigla 1. prosinac/dec. 2011.

To all to whom it may concern!


Komu treba izborna D'Hondtova metoda

i što joj je alternativa?

Da je naš izborni sistem nakazan, upozoravao sam svojim pismom našeg bivšeg premijera - hohštaplera Ivicu Sanadera, još prije skoro šest godina.

Naslov tog teksta je bio: 'Nakazni izborni sistem, nakazni izborni zakon', od 7. siječnja 2005.g., ali su to moje upozorenje premijer Sanader i njegov Zloduh Vladimir Šeks arogantno odbacili.

Sanader je svoju aroganciju skupo platio, sada je red na najvećem Zloduhu HDZ-a Vladimiru Šeksu. Lustraciju, lustraciju za Zloduha Šeksa !!

Zbog čega su naš izborni sistem i izborni zakon toliko nakazni?

Mnogo je odgovora na to pitanje. Naše hrvatsko iskustvo je pokazalo da je već i sama riječ 'demokracija' vrlo upitna! A to se sve više pokazuje i u cijeloj Europi: na 'demokratske izbore' izlazi sve manji broj birača – i to ne samo ispod 50%, nego i znatno, znatno manje od tog postotka! Dakle, sve više svjedočimo 'Demokraciji, ali bez Demosa'!!

Za koga su onda takvi 'demokratski izbori'?? Najbolje je na to pitanje odgovorio prije više od 30 godina jedan američki čitatelj – čitatelj jednog od najuglednijih američkih tjednika (magazin-a) 'Newsweek-a': 'American elections? Rich guys birthsday's party!'.

Kod nas na 'Divljem Istoku', je to malko drugačije. Kod nas su izbori uglavnom festival 'dece komunizma' – bilo partijske djece, bilo djece Titovih tajnih policija! Samo oni imaju svoje 'Crne fondove' – specijalno za te svrhe. A imaju i svoje sponzore sa strane – naročito iz Londona, Newyorka i Washingtona, ali nešto manje i iz Pariza i Rima.

A ni Moskva tu ne zaostaje! Ona se jedva i skriva iza leđa Beograda.

A što je alternativa svemu tome?

Za početak, ubuduće radikalnom izmjenom izbornog sistema i izbornog zakona unijeti slijedeće radikalne izmjene:

- Za početak zakonom propisati otvorene stranačke liste, umjesto dosadašnjih zatvorenih stranačkih lista. Da nam se na tim listama ne podvaljuju kojekave kurtizane – bilo ženske, bilo muške! I da nam se ne podvaljuju kojekakvi stranački nepoti!

- Predstavničku demokraciju, kao nužno zlo, svesti na najmanju mjeru. A to znači da treba zakonom ojačati koncept NARODNE DEMOKRACIJE, prije svega zakonskim imperativom NARODNOG REFERENDUMA, to jest 'plebiscitarne demokracije'! I to barem jednom godišnje! Da se to što prije uhoda u praksu.

- izborni prag smanjiti sa sadašnjih 5% na 4%, a po potrebi (iskustva) i na 3%. To nas uči teško iskustvo Grčke, u kojoj je dvije porodice (Papandreu i Karamanlis) već 40 godina izmjenjuju na vlasti, u gotovo pravilnim vremenskim razmacima. Dakle, na svaki način treba proširiti demokratsku osnovu demokracije.

- Treba zabraniti upotrebu D'Hondtove metode na našim izborima!

Naime, onaj tko nije izabran na izborima, ne smije NAKNADNO ući u sastav i broj članova parlamenta! Dodatna korist od toga bi bila da parlament ima manji broj svojih članova, što bi mogla biti znatna ušteda u državnom proračunu!

Uostalom, što će našoj maloj Hrvatskoj čak 150 zastupnika u Saboru R.H.? Od tog broja bi se moglo sastaviti dva parlamenta!

- Trebaju nam dva doma parlamenta! Onaj malešni i podmukli Ivica Račan, na čelu svoje bivše Koalicije narodnih izdajnika nam je – nakon dramatičnog raskola s gosp. Draženom Budišom – ukinuo Županijski dom Sabora, što je bilo ravno malom državnom udaru – udarom na demokraciju! Tipično staljinistički! Što se drugo i moglo očekivati od jednog podmuklog i starog komunjare?!

A budući da će županije uskoro morati biti ukinute (što prije to bolje!), treba nam Senat – i doslovno S-e-n-a-t – kao učinkovita obrana od kojekavih Šeksovih pijanih zakona, kojima je on pogodovao svojim vinarima i Sanaderovim najprljavijim rasprodajama narodnog blaga! A bit će takvih i ubuduće!

Naravno, član Senata ne bi smio biti nitko tko nije napunio 50 godina 'starosti'! Inače to ne bi bio Senat!

* * * * * *

Ono što se može najhitnije učiniti jest da se smjesta ukine upotreba D'Hondtove metode u svim našim izborima i da se najhitnije zakonom propišu otvorene stranačke liste!

Da se što prije oživi već davno krepala hrvatska demokracija.

Da konačno i naš hrvatski DEMOS dođe do svoje riječi!

This is my say!

Ante Rokov Jadrijević, publicist

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: