Thursday, January 24, 2008

NAJNOVIJI SPIN-TRIK, SPIN-DOKTORA SANADERA, NEĆE PROĆI!!

Ante Rokov Jadrijević, hrvatski socijal-radikal, Brtonigla 22. siječnja 2008.

(ante-rokov-jadrijevic.blogspot.com)

Uredništvu Web portala amac.hrvati-amac.com Komu Treba: Mr. Vincent Degert Ambasador EU, Zgb.

NAJNOVIJI SPIN-TRIK, SPIN-DOKTORA SANADERA, NEĆE PROĆI!!

Stari i novi premijer Sanader, inače prokušani «spin-doktor», očito ne misli odustati od svojih starih spin-trikova, t.j. skretanja svih velikih problema na sporedni ili slijepi kolosijek. Engleski glagol «spin» ovdje (samo za laike!) znači zapletati, plesti, (za)sukati. ili po domaće: zamagliti ili razvodniti neki problem. Ili drugim riječima «baciti nekome prašinu u oči»! Tako je to i s najnovijim Sanaderovim «povjerenstvom za praćenje rasta cijena», koje će nas, kao, zaštititi od ovog sadašnjeg divljeg porasta cijena. Međutim, kao da se zaboravlja da su cijene u Hrvatskoj naglo porasle tek nakon netom prošlih parlamentarnih izbora, i da su upravo ti Sanaderovi izbori bili glavni uzrok porasta cijena!

Naime, čini se upravo nevjerojatnim da još nitko (osim mene!) u Hrvatskoj taj porast cijena nije doveo u svezu s predizbornim Sanaderovim podkupljivanjem znatnog broja hrvatskih birača, primjerice onih koji su s velikim «popustom» kupovali dionice velikih državnih tvrtki, te starim umirovljenicima koji su tik pred izbore dobili drugu ratu tzv. «povrata duga umirovljenicima», itd.,itd. Dakle, potkupljivanjem oko milijun ljudi, od kojih su mnogi promijenili svoju staru i dugogodišnju stranačku simpatiju u korist Sanaderovog HDZ-a. Pa ipak, Sanaderu ni to nije mnogo pomoglo, jer je doživio (relativni) izborni neuspjeh! Stoga je Sanader, nakon tek polovičnog izbornog «uspjeha», podkupio i svoje nove koalicione partnere, a i to će nas papreno koštati. Tu ja ne mislim na Friščićevu revitalizaciju sela, koja nam je itekako potrebna, jer će nam donijeti nov i mnogo zdraviji nacionalni natalitet, a ne mislim ni na ravnomjerniji razvoj svih regija, a ne samo Zagreba i njegove županije. «Šćeto i neto» ja tu prije svega mislim na milijardu kuna kojim će biti isplaćivane «četničke mirovine» izbjeglim Srbima, koji se ovamo ne vraćaju unatoč činjenici da im je ministar Rade Čačić obnovio i/ili sagradio 35.000 kuća, a ministar Kalmeta još 5-7.000 kuća i k tomu obećao još i 5.000 jeftinijih stanova, na koje će četnici plaćati povlaštene stanarine od oko 250 kuna!! No, ni t6o nije sve: sada će te kuće trebati ponovo renovirati, kako bi mogle poslužiti za prihvat očekivanog velikog broja kosovskih izbjeglica, koje nam USA, NATO i EU želi uvaliti čim nastane nova ratna pometnja na jugu Srbije. Hrvatskoj će tada biti namjenjena uloga novog «sanitarnog kordona» u novom i vječnom «predziđu Europe». Čekaju nas, dakle, još mnogo teža vremena s ovom novom Sanaderovom Vladom, i stoga ja pušem dok je ta balkanska čorba još hladna. Jer kad ta nova srpska čorba proključa, onda će nam biti prekasno!

Dakle, naš je državni budžet već predizborno «olakšan» za nekoliko milijardi kuna, a država nam je zadužena kod MMF-a i Svjetske banke za još jednu milijardu eura (ma što o tome pričao ministar Ivan Šuker!), što sada svi moramo kolektivno plaćati i vraćati. Stoga su cijene u Hrvatskoj naglo porasle, a rasti će i još više, čim počne isplata «četničkih mirovina» i gradnja novih stanova za izbjegle Srbe u Banja Luki, Novom Sadu i Beogradu. I sada će nam sve to nekakvo novo Sanaderovo «povjerenstvo» pokušati zamotati u Sanaderov koalicioni spin-celofan i prodavati kao svoju veliku brigu za očuvanje ovog bijednog životnog standarda nas malih Hrvata!?

Naravno da postoji daleko bolje rješenje i ja sam ga Sanaderu predlagao još prije četiri godine, točnije 19. prosinca 2003.g., evo ovako: «Gospodine Sanader, osnujte novo ministarstvo za debirokratizaciju države. I deregulaciju...A u tom novom ministarstvu odmah osnujte i URED ZA ZAŠTITU POTROŠAČA (naročito zaštitu potrošača od bezobraznih državnih monopola kao što su INA, HEP, HT, HP, HTV, Vodovoda, itd.). Svi koji nas mogu pljačkati, ti nas i pljačka-ju. A narod to pamti, a izbori baš i nisu daleko! Mnogi će uskoro morati ponovo spakirati svoje kufere, pa na novo 'čekanje'.... A vremena je tako malo preostalo.... Mi birači nemamo više strpljenja!». Da ovdje pripomenem, gotovo identičan Prijedlog sam bio poslao 22. II. 2002.g. i ondašnjem premijeru Ivici Račanu i to pod gotovo istovjetnim naslovom: «Gospodine Račan, ovu državu treba debirokratizirati». Gosp. Račan ga je pokušao poslušati i ostvariti, ali mu to nakon raskola s Budišom nije pošlo za rukom, jer su u prazan prostor uskočili Radoševi «foteljaši» iz Libre i sa svojim zahtjevima ucijenili premijera Račana. Ta Račanova neodlučnost i stalno odlaganje problema koštala ga je gubitka izbora (završen citat).

Nažalost, ni Sanader to nije poslušao, pa mu je uskoro sjela za vrat stroga EK/EU i izdiktirala svoju Zapovijed da u najkraćem roku izvrši deregulaciju naše Države ukidanjem 12.000 suvišnih propisa, preuzetih iz bivše i propale SFR Jugoslavije, te da ukine 40 posto novih i suvišnih zakona, koje je kao na traci «štancala» Šeksova i Arlovićeva «pravna mafija», koja djeluje u pozadini (ili podzemlju!) Hrvatskog Sabora, obilato potpomognuta vodećim dijelom Hrvatske odvjetničke komore (sjetimo se samo njenog bivšeg predsjednika Ranka Pelicarića!). Dakako, na opravdani zahtjev EU-a Sanader je odmah odgovorio svojim obećanjem da će on to učiniti u roku od devet mjeseci, naivno vjerujući da je on GOSPODAR KAOSA u Hrvatskoj, što je naravno bio još jedan njegov «račun bez krčmara»! Udbomafija uz pomoć Šeksa i Mesića su ga već u startu u tome onemogućili.

Dakle, Sanader nije ispunio još jedno svoje obećanje, a za kaznu ga je EU ostavila da čeka u njenom mračnom predsoblju dok se ne popravi! «Prav mu budi», rekli bi naši slavni i duhoviti Drele i Vid Balog, kao naši novi Petrice Kerempuhi!

A da je Sanader bio osnovao «Državni ured za zaštitu potrošača», onda nam INA ne bi mogla stalno podvaljivati isti trik, da kada cijena nafte na svjetskom tržištu poraste za deset dolara po barelu, onda nama INA podigne cijenu goriva za četiri posto. A kada cijena nafte padne za deset ili petnaest dolara po barelu, onda kod INE cijene padnu za 0.4 posto! Kao ovih dana (20.-22.siječnja 2008.g.)! I to selektivno: samo za euro-dizel i za euro-super plus!!

Da je Sanader osnovao «Državni ured za zaštitu potrošača» (a još bolje posebno ministarstvo!), onda bi oni sami inicirali donošenje paketa korisnih zakona za zaštitu potrošača, po uzoru na Njemačku i neke druge uređenije države Europe, pa nam ne bi trebalo ovo novo «povjerenstvo» za prodavanje magle premijera Sanadera!

E, ali Sanader ne želi nikakve kočnice u svom beskonačnom improviziranju, manipuliranju i eskiviranju dok je na vlasti. Njegovo glavno oružje su lažne statistike, kombinirane sa skrivanjem za njega nepovoljnih, onih tabu-statistika. Ali i mi spin-doktore za trku imamo! Dakle, i tome ima lijeka. Stoga njegova Vlada neće biti dugog vijeka i novi izbori bi mogli biti još ovog proljeća! A ima od toga i gorih scenarija!

Jer, «ničija nije gorjela do zore», o Censore!

Na kraju moj stari pozdrav Sanaderu i njegovom uškopljenom «Vjesniku»:

«Morituri te salutant, o Censore

Ante Rokov Jadrijević

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: