Monday, September 14, 2009

Dr. Miroslav Tuđman: Izjava o slovenskim zahtjevima

Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske

Dr. Miroslav Tuđman:

Izjava o slovenskim zahtjevima


Predsjednički kandidat dr. Miroslav Tuđman smatra da hrvatska vlast lakoumno i olako odustaje od jamstava buduće primjene međunarodnog prava glede neutemeljenih slovenskih zahtjeva za hrvatskim teritorijem.


Kako bi se stvorio privid brzog zaključenja pristupnih pregovora s EU, Hrvatska je prihvatila napuštanje već postignutog dogovora sa Slovenijom, iz kolovoza 2007., da se rješavanje graničnog spora povjeri Međunarodnom sudu pravde. Time je Slovenija postigla ključni strateški cilj svoje blokade, a Hrvatska bitno unazadila svoju poziciju u graničnom sporu.


Slovenskom zahtjevu za spoj svoga teritorijalnog mora s otvorenim morem moguće je udovoljiti jedino tako da Hrvatska odstupi od preko 230 četvornih kilometara, koji su po međunarodnom pravu neprijeporno dio hrvatskog teritorijalnog mora.


Sudeći po izjavama slovenskih čelnika, hrvatska je predsjednica Vlade sada prihvatila da se odluka o slovenskim zahtjevima donese u arbitražnoj komisiji čijih bi četvero od pet članova imenovala Europska unija, odnosno Slovenija.


To je potpuno suprotno odluci Hrvatskog sabora, koji je odobrio prijedlog povjerenika Rehna od 22. travnja ove godine – tada predstavljen kao konačan i nepromjenljiv. Po njemu, arbitraža se trebala povjeriti arbitražnom vijeću, u kojem bi, uz dva člana imenovana od država u sporu, u konačnici predsjednik Međunarodnog suda pravde imenovao predsjednika arbitražnog vijeća te preostalu dvojicu članova.


Ni premijerku Kosor ni Vladu u cjelini nitko nije ovlastio da odstupaju od saborske odluke i u najstrožoj tajnosti dogovaraju da se odlučivanje o teritorijalnom moru, po međunarodnom pravu pod isključivom suverenošću Republike Hrvatske, povjeri tijelu, većinski sastavljenom od suprotne pregovaračke strane. Raniji ultimativni zahtjev EU, da se Hrvatska odrekne primjene međunarodnog prava u drugom ključnom pitanju njezinih prava na moru (Zerp, odnosno gospodarski pojas), čine ovaj korak hrvatske premijerke još nerazumnijim.


Žalosno je, ali i znakovito za hrvatski medijski prostor, da je da se poraznom rezultatu posljednjih pregovora raznim makinacijama pokušava dati pozitivan predznak i da se hrvatskom narodu i biračima taji neugodna stvarnost.


Pozivam Hrvatski sabor da se odlučno ogradi od služinskog pristupa, na kome se zasniva posljednji prijedlog i kojim se suverena prava hrvatske države stavljaju u ruke onih koji su ranije iskazali izrazito nepoštivanje međunarodnog prava.


Stožer dr. Miroslava Tuđmana


Podijeli sa prijateljima!
Del.icio.us!Google!Live!Facebook!MySpace!Twitter!LinkedIn!Joomla Free PHP


Komentar

0

...

napisao/la Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., Rujan 14, 2009


Nikakva arbitraža ne dolazi u obzir!


O tome sam pisao još 2.002.g. (može se pročitati na mojim blogovima, a i na našem Dragovoljcu 9. kolovoza ove 2009.g. (www.Dragovoljac.com).


Hvala Bogu i dr. Tuđmanu da se još držimo!

Čuvajmo se Jadranke Kosor!


Ona je bila i ostala izbor Vladimira Šeksa, najvećeg Zloduha HDZ-a, a tko je bio "Kolega" i "Sova" Šeks to dobro znamo.

Vrijeme je za još jednu veliku promjenu i ja se nadam da će nam ju dr. Miroslav Tuđman uskoro i donijeti!


U toj vjeri i nadi,
pozdrav svima našima!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.
Semper Paratus Croatiae (com)

No comments: