Saturday, April 24, 2010

Velika Britanija sada ima svog čovjeka u Uredu predsjednika

Hrsvijet.net

MIROSLAV TUĐMAN: Velika Britanija sada ima svog čovjeka u Uredu predsjednika

Četvrtak, 22 Travanj 2010

Velika Britanija, koja nikad nije bila naklonjena Hrvatskoj, sada ima svog glasnogovornika na Pantovčaku, tim je riječima bivši prvi hrvatski obavještajac, dr. Miroslav Tuđman, prokomentirao informaciju koju je objavio Globus, a koja kaže da je na predsjednika Josipovića i njegovu politiku prema BiH presudno utjecao njegov savjetnik dr. Dejan Jović, inače politolog s londonskim doktoratom, te konzultant britanske Ekonomsko-obavještajne agencije.

- Dr. Dejan Jović je bio predsjednik Savjeta Šuvarove Socijalističke radničke partije, te je po svojim političkim uvjerenjima izrazito jugoslavenski orijentiran. Još kad tome dodate i britanski utjecaj, eto idealnog savjetnika za neiskusnog Ivu Josipovića – pomalo sarkastično dodaje uvijek dobro informirani dr. Tuđman.

Hrvati i Srbi dijele isti jezik

Njegove riječi, naime, potkrepljuju brojni Jovićevi intervjui i izjave u kojima on doista kaže da Hrvatska ne bi trebala ući u EU prije Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, gdje često ponavlja da Hrvati sa Srbijom i Bosnom dijele isti jezik, te gdje ističe da Jugoslavija nije bila tamnica naroda.

- Bez obzira tko je Josipovića savjetovao da održi onakav govor u Bosni, krivo ga je savjetovao.

U redu je ići na etičku dimenziju, te se pozivati na pravdu i pravednost, ali pravde nama bez istine.

A istina je da su Srbi potjerali 140.000 Hrvata iz Bosne, dok ih je 170.000 otišlo iz srednje Bosne zbog politke koju su provodili Bošnjaci. Bez potpore Hrvatske, vjerojatno bi u ratu svi Hrvati napustili BiH – ističe sin prvog hrvatskog predsjednika, te podsjeća na činjenicu da su u travnju 1992. Srbi zauzeli 70 posto Bosne i Hercegovine, te da su kasnije Hrvati uspjeli obraniti BiH od daljnje agresije.

- U zadnjih deset godina hrvatska se politika prema susjedima svodi na politiku lijepih gesti, iza kojih ne postoji nikakva strategija. Tako smo imali lijepe geste prema Sloveniji, a Slovenije nam je godinama blokirala pregovore sa EU, imali smo geste prema Bosni i Hercegovini, a odrekli smo se svake pomoći Hrvatima u toj državi. To je, jednostavno, pogrešna politika, jer politika mora imati svoje ciljeve i strategiju. Kaže se, dakle, gospodo ovo je naš stav i ovo su naši ciljevi, pa se na osnovu takve strategije razvijaju dobrosusjedski i prijateljski odnosi, a ne razvija se nekakvo prijateljstvo, bez jasnih ciljeva i strategije – ističe dr. Tuđman.

Britanci uvijek protiv samostalnosti Hrvatske

Podsjeća, potom, na općepoznate britanske stavove i odavno utvrđenu britansku politiku prema Balkanu, opisanu u mnogim knjigama, koja se u pravilu zalaže za prosrpske interese, za cjelovitu Jugoslaviju, te protiv samostalnosti Hrvatske.

- Bivši Clintonov savjetnik, Anthony Lake u svojoj knjizi piše da je SAD 1994. želio izvesti vojnu intervenciju kako bi spasio takozvanu sigurnu zonu Bihać od sudbine kakvu su doživjeli Srebreničani, no dodaje da su se intervenciji protivili Britanci i Francuzi.

Lake je dojmljivo opisao kako su mogli birati između vojnog napada, koji je mogao prouzročiti raspad NATO-a ili opće pasivizacije, zbog koje su mogle stradati tisuće ljudi. Odabrali su ne činiti ništa. Britanski političar lord Owen je 2002. u tekstu u New York Timesu pisao da bi Slobodana Miloševića Srbija trebala poslati za veleposlanika u Kinu. Zalagao se, dakle, za spašavanje najvećeg ratnog zločinca na ovim prostorima, zato jer se britanska politika od početka rata zalagala za Miloševića, Karadžića i Mladića.

Tu se ništa bitno nije promijenilo – kaže profesor dr. Miroslav Tuđman, te upozorava na moguće opasnosti koje londonski docent dr. Dejan Jović može donijeti u Predsjednčki ured (Autor: Damir Kramarić.

No comments: