Wednesday, April 28, 2010

VATROGASCI TRČE POSLJEDNJI KRUG !


AMAC-Hrvati/Spectator: Hrvatska, između Washingtona i Bangladesha/

Nedjelja, 25 Travanj 2010


Prošireni komentar

Ante Rokova Jadrijevića


VATROGASCI TRČE POSLJEDNJI KRUG !


Ironično i sarkastično - to je jedini preostali način.. i stil s kojim treba razgovarati s ovim našim šalabajzerima u Vladi Jadranke Kosor. A i s njom osobno! Bravo gosp. Spectator!!


Ukratko (jer nemam vremena!), premijerka Jadranka Kosor nam je podastrla svoj novi „program gospodarskog oporavka" putem svojim dobrih namjera, koje će uskoro spasti na spisak dobrih želja - i ništa više! A zašto?


Zato što Vlada Jadranke Kosor naprosto nema više vremena za sve to (iduća godina je predizborna!!) i zato što ona - figurativno rečeno - pokušava preorati staru i tvrdu ledinu multikultivatorom od nekoliko KS, umjesto traktorom od 100KS! A to neće ići!


Hoće li taj njeni najnoviji program pomoći – na primjer – našem turizmu? Neće nimalo!

Hoće li pomoći našoj poljoprivredi? Neće nimalo!

Hoće li pomoći brodogradnji? Neće nimalo!

Hoće li pomoći konkurentnosti naših roba i usluga na europskom ili na svjetskim tržištima? Neće nimalo!

Hoće li pomoći uravnoteženju novih sa starim mirovinama? Neće nimalo!

Hoće li zaustaviti naša nova i dalja zaduživanja kod svjetskih „bankstera“, odnosno „bankera-gangstera“? Neće nimalo!


A tko je Jadranki Kosor glavni „garant“ za sve to? Njen ministar financija Ivan Šuker? Ili guverner HNB dr. Željko Rohatinski, vjerni sluga londonske judeomasonerije?!! Koliko su nas njih dvojica koštali u zadnjih šest i pol godina? Čak 28 milijardi eura! Eura, a ne dolara!

Znači, po sedam milijardi eura novih zaduženja svake godine. Bravo! Samo naprijed u nove „pobjede“!


Dakle, sve je to Jacino staro grebanje po površini. Ona očito nema hrabrosti da sve stavi jednu kartu - na socijal/radikalnu kartu - "pa kom obojci, kom opanci"! Umjesto gubljenja vremena s "kriznim porezom", zašto nije već uvela progresivni porez? Samo treba odabrati stopu, odnosno matematičku funkciju po kojoj će se to računati! Umjesto stečaja brodogradilišta neka objavi plan o stečajima s preustrojem! Ili još bolje: iznajmljivanje svakog drugog navoza Korejancima ili Japancima. Pa da naši (ne)radnici u brodogradilištima konačno nauče kako se vraški brzo i dobro grade brodovi u Japanu ili Koreji! Zašto je premijerka Jadranka Kosor najavila otpuštanje samo pet posto državnih službenika, umjesto da najavi otpuštanje barem 20 posto državnih službenika? A usporedo s tim da se konačno sprovede ona davno obećana "Regulatorna giljotina" Ive Sanadera, koju mu je jamačno spriječio Vladimir Šeks, jer bi se s njom "giljotiniralo i 40 posto njegovih ("šeksualnih") zakona, spomoću kojih je Šeks na čudan, odnosno sumnjiv način, pomagao / pogodovao / podilazio svačijim interesnim lobijima!


Zašto se već jednom ne počne s odlučnom debirokratizacijom Države i društva? Zašto se ne obavi barem najnužnija deregulacija Države i društva, o kojoj je govorio pokojni predsjednik Vlade SFR Jugoslavije Branko Mikulić (inače Hrvat iz BiH) još 1986.g.?!


Srećom ili nesrećom, od svega toga neće biti ništa, jer Jadranka Kosor nema vremena (iduća godina je izborna, zar ne?), njen HDZ nema volje za to, nema ni znanja za to, a nema ni odriješene ruke... "A kad su vojnikove ruke svezane, prava opasnost nije neprijatelj, nego uže koje vojniku vezuje ruke!" (Vojnović, Čonkin).


Sporost, sporost je ono što nas ubija! Kako kod Račana, kao kod Sanadera, a sada kao i kod Jadranke Kosor!


Sve u svemu, naši stari „Vatrogasci“ trče posljednji krug!


Dakle, držim, trebalo bi osnovati Državni krizni stožer - za hitno restrukturiranje naših poduzeća, ali i društva, za razumnu i usporenu devalvaciju kune, za parlamentarnu reformu (povratak Senata i dvokružnog izbornog sistema, koje je ukinuo Račanov SDP !!), za odlučnu i tvrdu lustraciju, prije svega u pravosuđu, odnosno prije svega u DORH-u, USKOK-u i kaznenim odjelima naših sudova, a onda i u cijeloj političkoj vertikali! A najprije lustrirati Vladimira Šeksa, glavnog Zloduha ove Države (zajedno s Mesićem i njegovim crvenim ratnim zločincima s Pantovščaka). Da već jednom završi ta sumorna i mračna Udbo-komunistička priča!


Potrebna nam je potpuno nova demokratska paradigma - no to je preširoko za ovu današnju temu. Možda to elaboriram za nekoliko dana, kada mi prođu još dva suđenja u Općinskom sudu u Bujama, koja traju još od 2004.g.


U svakom slučaju, zalažem se za šestogodišnji mandat buduće Vlade, ali s Referendumom o (ne)povjerenju Vladi nakon prve tri godine mandata, kako bi se izbjegla kratkoročnost interesa i rada Vlade i njena stalna predizborna nervoza, da kriteriji njegog uspjeha ili neuspjeha budu njeni uspjesi ili neuspjesi, a ne jalovo strančarenje i nepotrebna predizborna nervoza, da se izbjegnu prečesti predizborni stranački spektakli lažnih obećanja i drugih stranačkih hohštapleraja....itd., itd.


(nastavit će se kroz desetak dana.... kada mi prođu još dva suđenja u Općinskom sudu u Bujama, koja traju još od 2004.g. Naime, gadno sam se zakačio s lokalnom Udbo-mafijom i njenom „pljačkaškom elitom“ – a to košta, košta, košta..... i u novcu i u „naturi“!).


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)


No comments: