Tuesday, May 4, 2010

konačno pobjeda kvaliteta nad veličinom!


Barkun.hr/Završeni Dani hrvatske male brodogradnje/

3.maja/svibnja 2010.


Završeni Dani hrvatske male brodogradnje

(uz komentar Ante Rokova Jadrijevića)


Dani hrvatske male brodogradnje, manifestacija koja se po drugi put održala u marini hotela Lav - Le Meridien Lav - u Splitu, proteklog je vikenda doista prikazala ono najbolje što hrvatski brodograditelji stvaraju u svojim pogonima. 35 proizvođača iz cijele Hrvatske izložilo je 60 tak plovila i tako pokazalo da su istinski zaljubljenici u ono što rade i da se usprkos svim nevoljama i nametima ne predaju.

Posjetitelji su tijekom 4 dana manifestacije imali prilike vidjeti i isprobati pasare, gumenjake, deplasmane, motorne brodove i prekrasne primjere tradicijske brodogradnje - jedrenjak Romanca sagrađen u Murteru i replika Santa Marije kaštelanina Fabjana Klaića koja je nastajala punih 20 godina te je sada potpuno spremna za primanje prvih gostiju. Najveću pažnju posjetitelja plijenili su Terra Nauta, Mirakul, Damorova Folcika, Grašo 19, Leidi 600 te Bakan 630.

Dani hrvatske male brodogradnje potvrdili su status centralnog mjesta okupljanja ove jedine proizvodne grane pokretnina u Hrvatskoj jer su izlagači osim na samom izložbenom dijelu svoja iskustva razmjenjivali na mnogobojnim druženjima i na stručnim skupovima koji su se održavali u konferencijskim dvoranama hotela Le Meridien Lav. Svoje su im programe tako predstavili Hrvatska poštanska banka, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, a veliko je zanimanje bilo i za predavanja Hrvatskog registra brodova te Regionalne razvojne agencije.

(više o tome na www.barkun.hr)


Komentari (1)

anterokovjadrijevic, 04-05-2010 09:10

Hvala Bogu - konačno pobjeda kvaliteta nad veličinom!

Sumrak naših velikih brodogradilišta nije nimalo slučajan. Stalno se žudilo za dužinom, širinom i visinom glavne palube (odnosno njenom površinom), te kapacitetom brodskih štiva! Tempi passati! (dovoljno se sjetiti naših promašaja brodske serije tipa „Berge Istra“, itd.)

Dakle, treba nam vratiti ministarstvo pomorstva i brodogradnje, umjesto ovih glomaznih ministarstava, koje nam je ostavio hohštapler Ivo Sanader, a nepotrebno ih zadržava i Jadranka Kosor. Potrebno nam je ministarstvo koje će nas jače preusmjeriti na razvoj male brodogradnje, a posebno na gradnju daleko skupljih jahti srednje veličine – do 50 metara dužine.

Hoće li išta u ovoj našoj Hrvatskoj pokrenuti na bolje?


Krajnje je vrijeme da se rekonstruira, ali i restrukturira Vlada Jadranke Kosor! Još bolje bi bilo da novi i daleko pametniji predsjednik Republike dr. Ivo Josipović ozbiljnije i odlučnije intervenira i prisili HDZ i SDP da formiraju novu Vladu Velike koalicije HDZ-a i SDP-a, dakle „Vladu nacionalnog spasa“!! Vremena za gubljenje više nema, jer su ga već davno izgubili Ivica Račan i Ivo Sanader!


Ujedno predlažem da prve dvije godine, predsjednica Vlade ostane Jadranka Kosor (zbog kontinuiteta i ubrzavanja njenog „programa gospodarskog oporavka“, a nakon toga slijedeće dvije godine da to bude Zoran Milanović. Tako bi se izbjeglo jalovo strančarenje, pogotovu malih stranaka i minornih narodnosnih manjina, odnosno maligni razvoj i rak-rana demokracije.


Ponavljam još jednom: potreban nam je posve novi tip demokracije, odnosno nova paradigma demokracije. No, to je dugoročniji posao, a nama sada gori pod nogama. Stoga je najbolje ovako u hodu izvršiti političku restrukturaciju, osnivanjem Vlade nacionalnog spasa velike koalicije HDZ-a i SDP-a, a treba nam i obnoviti ukinuti Senat hrvatskog Sabora (koji je bio ukinuo bivši premijer Ivica Račan!). Da nije bilo te kobne Račanove i Tomčićeve greške, ne bi nam Šeks tek tako mogao donositi 40 posto svojih loših zakona i ne bi nam trebala stornirana Sanaderova „Regulatorna giljotina“ od prije tri i pol godine.


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

No comments: