Friday, May 20, 2011

PRIOPĆENJE KOORDINACIJE UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA


17. svibnja 2011. godine


PRIOPĆENJE KOORDINACIJE UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA

Već duže vrijeme upozoravamo da se ribarstvo uništava sustavno, ali nam nikako nije bio jasan cilj glavnih krivaca za kolaps ribarstva Tončija Božanića, koji je svojom nestručnošću to odradio, i Petra Čobankovića koji nije ništa uradio da ga spriječi.


Danas nam je cilj svima jasan:

nakon što se predalo 25 tisuća kvadratnih kilometara gospodarskog pojasa, sada se predaje i trideset tisuća kvadratnih kilometara teritorijalnog mora.

Uništavanje ribarstva je sustavno rađeno s ciljem da se na ovaj dan što manje preostalih ribara počne buniti. Žalosno je da ostale građane ove zemlje ne zanima što je nestalo pola hrvatskog teritorija, jer je državna propaganda to proglasila neophodnim da Hrvatska uđe u EU, ali pitamo onda sve koliko će Hrvatske uopće preostati kad bude ulazila u EU?

Iako je u Deklaraciji o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, koju je donio Sabor RH 2005. godine, napisano da je pri ulasku u EU politički cilj Republike Hrvatske očuvanje nedjeljivosti, integriteta i cjelovitosti državnog teritorija Republike Hrvatske, pitamo se kako se onda odustalo od polovice teritorija RH, kojeg čine gospodarski pojas i teritorijalno more?

U istoj Deklaraciji pregovori o ribarstvu su označeni prioritetom, te se naglašava nužnost osiguranja transparentnog vođenja pregovora i nužnost pojačanih aktivnosti na širenju informacija o svim aspektima procesa pregovora. To je u praksi ispoštovano na način da mi ribari cijelo vrijeme, iako smo tražili, nemamo pojma o tome što se dešava u pregovorima te nas i cjelokupnu javnost cijelo vrijeme obmanjuju i lažu.

Voditelj pregovaračke skupine za ribarstvo Ivan Katavić, državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić, državni tajnik za EU integracije Andrej Plenković i ostali prevaranti su cijelo vrijeme govorili kako nema šanse da strani ribari uđu u hrvatske teritorijalne vode. Zadnja obmana se desila na ribarskom sajmu u Umagu gdje je to opet ponovio Tonči Božanić da bi samo par dana poslije bilo objavljeno kako su naši dužnosnici cijelo vrijeme lagali jer ne samo da ne smijemo primjeniti gospodarski pojas već se i dopušta slovenskim ribarima ulaz u hrvatsko teritorijalno more.

Bojimo se i pomisliti što je sve predano Talijanima?

Sada će nam reći da se Talijanima nije ništa obećalo, ali isto tako su već govorili i za Slovence pa nam nije teško zaključiti da li ćemo im vjerovati ili ne.


Samo hrvatski političari danas mogu Slovencima darovati 6 puta veću površinu od njihovog vlastitog teritorijalnog mora i to nam objašnjavati pričom kako je to za nas dobro i kako će nama cvasti ruže kad uđemo u EU.

Sičušna Malta se izborila za gospodarski pojas od 25 NM kad je ušla u EU, a Hrvatskoj neće ostati ni metar mora, sve zahvaljujući našim vrhunskim stručnjacima u prodaji vlastitog teritorija. U obrani svoje gluposti zaboravljaju da i mi znamo čitati te znamo da se ribarski dio SOPS-a uopće ne treba primjenjivati jer to omogućuje Sporazum, pa nas baš zanima zašto naši dužnosnici namjerno zaboravljaju tu činjenicu, iz čega je očito da postoji određeni dogovor o kojemu mi ne znamo ništa.

Ono što znamo je da nećemo dopustiti prodaju hrvatskog teritorija bez obzira na njihove ciljeve jer nema većeg cilja od onoga koji piše u Ustavu RH koji kaže da je suverenitet Republike Hrvatske neotuđiv, nedjeljiv i neprenosiv.

U Ustavu također piše da more ima osobitu zaštitu države, pa se opet pitamo kako to Božanić i njegova ekipa štite naše more? Njima je samo na pameti kako sve rasprodati, darovati, a ono što slučajno preostane uništiti.

Tonči Božanić i Petar Čobanković, duet udružen u uništavanje ribarske industrije, cijelo vrijeme trubi kako smo mi marginalna skupina koju zanimaju samo vlastiti interesi, iako su danas svi ribari, uključujući i HGK i HOK, ujedinjeni u obrani Jadrana i ribara.

Ponosni smo da nemamo iste interese kao i Božanić i Čobanković, jer njihovi interesi su uništavanje hrvatskog ribarstva i prodaja hrvatskog mora, a naši su upravo suprotni. Zato božanićima, čobankovićima i ostalima poručujemo da neće uspjeti prodati ni ribare ni Hrvatsku radi svojih sitnih osobnih interesa, jer ćemo im mi stati na put, kao što su stoljećima radili hrvatski ribari, braneći Jadran i Hrvatsku od stranih okupatora i domaćih izdajnika!


UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA NAŠE MORE,

predsjednik: Albin Popov

UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA MARE CROATICUM,

predsjednik: Daniele Kolec

UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA ISTARSKI RIBAR,

predsjednik: Radovan Simić

(obrada teksta: Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.)

No comments: