Tuesday, June 21, 2011

Zaštitimo branitelje od njihovih zaštitnika


Ipress.hr/ivica Šola/ Zaštitimo branitelje od njihovih zaštitnika/19 Lipanj 2011 09:31

Ivica Šola/Glas Slavonije

Zaštitimo branitelje od njihovih zaštitnika

Premijerki Kosor puna su patetična usta branitelja. Preko njihove krvi i kostiju, u čemu svakako nije jedina, izgradila je velik dio svoga imidža i političkog kapitala. Sada bi njihova prava zaštitila i Ustavom.

No ova provincijalna euforija oko zaključenja pregovora s EU pokazuje Kosoričino drugo lice s obzirom na branitelje, baš kao što je uhićenje Ante Gotovine pokazalo drugo Sanaderovo od onog zajapurenog sa splitske rive. Tako će Kosorica istovremeno za unutarnju uporabu drviti o ustavnoj zaštiti branitelja, dok će u Londonu pri posjetu britanskom premijeru Cameronu glatko obećati daljnje progone hrvatskih branitelja. Mediji o tome ni retka.

Politika mrkve i batine

Naime, Hrvatsku čeka famozni monitoring, tj. nastavak politike mrkve i batine. Čeka je i ratifikacija nacionalnih parlamenata glede punopravnog članstva. Prema svim diplomatskim izvorima, Englezi kao uvjet ratifikacije traže ustrojavanje četiri suda za ratne zločine, u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, da bi se "udruženi zločinački pothvat" izglancao do zadnjeg Tihomira Purde.

No tu nije kraj. Kako se može čuti u razgovorima s nekim važnim veleposlanicima EU zemalja u Zagrebu, supervizor tih hrvatskih sudova bit će nadležno tijelo u - Sarajevu!

Optimisti bi rekli, dobro, moglo je biti i gore, tu ulogu mogao je dobiti i Beograd, na što bi naši "europejci" jednako tako pristali, pa onda patetično za domaću uporabu nastavili populističko samosažalijevanje i čuđenje nad bjelosvjetskim nepravdama, ili pimplali priču "politike pomirenja".

Kako se cijeli hrvatski pristupni proces EU vodio oko hrvatskih generala i ratnih zločina, po istim notama plesat ćemo i monitoring. Kada su "locirali i identificirali" Gotovinu, otvoreni su pregovori. Kada je general Gotovina oderan za udruženi zločinački pothvat zajedno s cijelim civilnim i vojnim vrhom, "najednom" smo ekspresno završili pregovore.

Sada na ova četiri suda treba proizvesti još nekoliko stotina hrvatskih vojnika ratnih zločinaca koji će vjerojatno dostajati za konačno punopravno članstvo u EU.

Utemeljiteljska epopeja

Istovremeno će, a to je konstantni hadezeovski cinizam, bilo Sanadera bilo Kosorice, branitelje zaštititi uvrštavajući ih u Ustav i inim srceparajućim parolama. Ta manipulacija hrvatskim braniteljima u zadnjih osam godina hadezeovske vlasti nije samo opasna zbog njihovih individualnih i obiteljskih sudbina. Riječ je o sustavnom rastakanju države i njezina dostojanstva i na ovoj razini.

Svaka država, svaka nacija ima svoj utemeljiteljski mit ili epopeju, bilo da se radi o osobi ili događaju. Taj utemeljiteljski mit ili epopeja ujedno je izvorište vrijednosti oko koje se neka zajednica okuplja, iz koje izvire dostojanstvo naroda.

Hrvatska je, nakon nacizma, fašizma i komunizma i inih monstruoznosti prošlih stoljeća proživjela epopeju, dane ponosa i slave, obrambeni rat, borbu za demokraciju i slobodu.

To je utemeljiteljska epopeja Republike Hrvatske.

No ona je prodana zbog Europske unije i učinjena udruženim zločinačkim pothvatom.

Za to nam nisu krivi ni Englezi, ni Srbi, ni...

Krivi su tzv. naši tzv. politički tzv. lideri. Koji će, eto, poput Kosorice, branitelje učiniti ustavnom kategorijom, da bi ih još žešće zaštitili. Od koga?

Ivica Šola/Glas Slavonije

No comments: