Wednesday, March 21, 2012

Vlada RH treba preispitati suradnju sa Dankom Končarom!


Dragovoljac.com/Ninoslav Mogorović - Vlada RH treba preispitati suradnju sa Dankom Končarom!/ 16 Ožujak 2012

Vlada RH treba preispitati suradnju sa Dankom Končarom!

Autor Ninoslav Mogorović   

Ako Republika Hrvatska nema instrumentarij provjere serioznosti investitora koji žele ući u posao sa njom, onda je vrijeme da ga pod hitno stvori, tako da se u buduće više ne sramoti kao u aktualnom slučaju sa Dankom Končarom i njegovom odglumljenom ambicijom preuzimanja nekoliko hrvatskih brodogradilišta.

Končara uopće ne zanima brodogradnja, već isključivo prenamjena lokacija na kojima se ona danas nalaze, u mega marine za jahte koje i u ovim kriznim vremenima imaju dobru konjukturu zahvaljujući enormnom poskupljenju vezova u nama susjednim zapadnim zemljama.

Radimir Čačić je u predizbornoj kampanji Kukuriku koalicije najavio izgradnju devet mega marina u prvoj godini mandata, od kojih najmanje šest kani graditi Danko Končar, što je i dogovorio sa klijentelističkim HNS – om, kojega je navodno predizborno i materijalno podržao.

Takve investicije se uglavnom ostvaruju novcem kasnijih korisnika i ne iziskuju veliki investicijski potencijal koncesionara.

Međutim, marine ne mogu zaposliti niti 10% sadašnjih uposlenika škverova koje bi Končar kratkoročno pretvorio u marine.

Danas je mnogima jasno kako se Danko Končar u Hrvatskoj pojavio kao klasični špekulant, koji od ogromnog novca nepoznatog podrijetla želi napraviti još veći i legalizirani.

Njegovi transferi povezani su uglavnom s offshore tvrtkama registriranim na egzotičnim otocima, prije svega na Djevičanskom britanskom otočju.

Gotovo sve ono što je u Hrvatskoj kupio postalo je tako vlasništvom poduzeća kojima se ne znaju stvarni vlasnici baš kao ni podrijetlo novca kojim raspolažu.


Ima slučajeva da je vlasništvo nad nekretninama prebacivao na poduzeća izvan Hrvatske čak i prije nego što ih je do kraja platio, što je naravno nedopustivo.

Već u samom početku investiranja u Hrvatsku započeo je s potkupljivanjem političara -  i to od samog vrha vlasti na nacionalnoj razini, pa sve do onih lokalnih, a isto je činio i s određenim medijima koji su ga potom godinama servisirali i reklamirali kao dobronamjernog „milijardera“, što on u stvarnosti nikada nije bio.

Od medijski bučno najavljivanih projekata niti jedan još nije započeo.

Vlada Republike Hrvatske bi trebala prekinuti svaku suradnju sa Dankom Končarom i to sve dotle dok on ne predoči dokaze o podrijetlu novca s kojima radi u Hrvatskoj, kao i njihove stvarne vlasnike, dakle upravo onako kako se inače postupa sa svakim drugim (manjim) investitorom, poglavito ako je hrvatski državljanin,
te da mu se do tada blokira sva imovina offshore firmi registriranih primjerice na Djevičanskim britanskim otocima, koja je preko Končara kao nominalnog vlasnika kupljena u Republici Hrvatskoj.

U koliko Danko Končar ne bude kratkoročno u stanju podastrijeti istinite i provjerljive podatke o stvarnoj strukturi vlasnika i podrijetlu sredstava kojima raspolažu dotična offshore poduzeća hrvatska država bi im trebala oduzeti svu imovinu dosad stečenu na svojem teritoriju!
Ninoslav Mogorović
 Pula      

 
Komentari 

 #7 kalfa 2012-03-17 17:44

Njemačka tvrka SIAG Schaaf Industrie AG, koju Končar navodi kao partnera s kojim namjerava otvoriti 1.700 novih radnih mjesta na Kvarneru, objavila je na svojim internet stranicama da će u ponedjeljak predati zahtjev za otvaranje stečajnog postupka.(DPA)


#6 kalfa 2012-03-17 17:21
 
Dvije stvari bih spomenuo u svezi ovog članka,jednu o Končaru, a drugu o Ninoslavu Mogoroviću.Najprije o Končaru:

Danko Končar osuđen je 1977. godine na 12 godina zatvora zbog privrednog kriminala i 'pljačke društvene imovine'. U sudskom postupku tadašnjem direktoru Jugoturbine dokazano je da je u dva slučaja neovlašteno prisvojio proviziju kod izvoznih i uvoznih poslova.
 
Končar je u zatvoru proveo osam godina, nakon čega je pušten na uvjetni otpust.
(izvor Novi list i Jutarnji)

Dakle,u srpskoj Jugoslaviji Srbin i član SK (za ostalo ne znam),osuđen kao lopov. 
 Sapienti sat!

O Ninoslavu Mogoroviću:
Ovih dana iščitavam Tuđmanov Osobni dnevnik u kojem spominje Mogorovića kao hrvatskog domoljuba,emigranta u Njemačkoj.

Opet,pametnom dosta!


 #4 libertas 2012-03-17 06:55

Kakva drzava takvi ulagaci.


 #3 popaj 2012-03-16 19:42

Ne dao nam bog da nas takvi hohštapleri spašavaju




No comments: