Monday, March 5, 2012

Britanski Telegraph potvrdio - francuski vojnici zarobljeni u Siriji

Advance.hr/ Britanski Telegraph potvrdio - francuski vojnici zarobljeni u Siriji/                   05. Ožujak 2012

Britanski Telegraph potvrdio - francuski vojnici zarobljeni u Siriji

advance.hr
vrijeme objave: Ponedjeljak - 05. Ožujak 2012 | 11:24

Nakon nekoliko dana spekulacija o točnosti navoda koji su sugerirali kako je sirijska vojska zarobila skupinu francuskih vojnika u gradu Homs, danas po prvi puta informaciju potvrđuju i zapadni mediji.


Britanski list The Telegraph prenosi informaciju iz libanonskog lista The Daily Star. Telegraph navodi kako je ovo prvi puta da jedan zapadni medij potvrđuje o intervenciji zapadnih snaga u Siriji.


U izvještaju se navodi kako se skupina francuskih vojnika trenutačno nalazi u bolnici unutar grada Homs. Prenose informaciju o 13 francuskih vojnika, što je relativno kontradiktorno s ranijim navodima o preko 100 vojnika  
(vidi: Izvori tvrde: preko 100 stranih boraca uhićeno u gradu Homs, većinom francuski vojnici - otkrivaju se detalji: teroristi mučili i ubijali ljude)
 - podsjetimo, sirijski izvori prenijeli su vijest kako je zarobljena cijela francuska brigada.


U svakom slučaju, dok se ne otkrije točan broj francuskih trupa na terenu, jedna stvar je gotovo sigurna - francuska vojska bila je prisutna u pomaganju pobunjenika i terorista u okupaciji grada jedne suverene države koja ni na koji način nije ugrozila sigurnost i/ili integritet Francuske.


Jasno je kako se informacija nastojala prikriti pod svaku cijenu, jer bi ovi podaci mogli ugroziti političku karijeru predsjednika Nicolasa Sarkozya koji se upravo nalazi u žestokoj kampanji povodom predstojećih predsjedničkih izbora na kojima nastoji osigurati još jedan mandat.

Ipak, nakon pada okupirane četvrti Baba Amr u Homsu, izgleda da će se svakim danom pojavljivati nove informacije o tome što se zaista događalo na terenu.

Još jučer je Agence France-Presse pisao kako se "gomilaju glasine o upetljanosti francuskih vojnika" u Siriji.
Neposredno nakon što su informaciju prve objavile sirijske novinske agencije, francuski ambasador Eric Chevallier - koji je prethodno zatvorio ambasadu u Damasku - hitno se vratio u Siriju. Prema pojedinim izvorima, došlo je do intenzivnih pregovora sa sirijskim vlastima glede "tihog" puštanja zarobljenih Francuza kako bi se izbjegao skandal.

The Daily Star prenosi kako su njihovi izvori potvrdili da se trenutačno u zarobljeništvu sirijske vojske nalazi "oko 13 francuskih oficira". Još uvijek nema informacija kako su ušli u Siriju i da li su 13 oficira samo dio većeg vojnog kontingenta unutar grada Homs, prenosi The Daily Star.


Sukladno tim izjavama, postoji vjerojatnost kako se potvrda odnosi isključivo na vojnike ranka "oficir", što bi značilo da je ranija informacija o preko 100 francuskih vojnika ipak točna.


Damask još uvijek nije službeno komentirao prisutnost francuskih trupa na svojem teritoriju, izvori tvrde kako je razlog tome intenzivni pregovor koji se upravo vodi na relaciji Pariz-Damask glede pitanja što učiniti sa zarobljenim francuskim vojnicima.


U svakom slučaju, polako se nazire prava slika "sirijske krize" koja očito nije bila onakvom kakvom se nastojalo prikazati u svim zapadnim medijima. Sudeći prema posljednjim navodima, ne samo da su pojedine države bezrezervno podržavale samo jednu stranu - već su neke i činile borbeni element te iste strane.


izvor(i): The Telegraph | The Daily Star | Agence France-Presse

No comments: