Sunday, September 9, 2012


Dnevno.hr/Kolumne  Marko Lopušina  Velika Srbija postaje Mala Rusija/ 31.08.2012

Marko Lopušina

Balkanski rusofili

Velika Srbija postaje Mala Rusija

Od kako su MMF i Svetska banka počeli da bojkotuju Beograd
nova vlast je pohrlila u Rusiju da kod Vladimira Putina traži
finansijsku i vojnu pomoć.



 - Toma Nikolić odlazi kod Vladimira Putina! 
- Vladimir Putin dolazi u Srbiju!
- Rusi spašavaju Srbiju od požara!
- Srbija proizvodi ruske vojne transportere!
- Ruski avioni na srpskom nebu!
- Osnovana Rusko-srpska stranka...

Ovo su vesti koje poslednjih nedelja tunje srpskim medijima. Ima još informacija koje govore o jačanju srpsko-ruskog partnerstva i prijateljstva. Moskva će Beogradu da pozajmi 800 miliona davno obećajnih evra, da otvori fabriku usred srpske prestonice, a Vuk Jeremić, predsedavajući Generalne skupštine Un je za savetnika uzeo bivšeg ruskog lidera Primakova.

Sve se čini, što reče jedan američki špijun koji radi u Beogradu, da je Velika Srbija odlučila da postane Mala Rusija!?“

Kompletan vrh novih srpskih vlasti je, reklo bi se, češće u Rusiji nego u Srbiji. Da li je glavni razlog tako čestih susreta potraga za novcem i kreditima ili jačanje političkih veza i traženje političke podrške?

Predsednika Rusije posetili su nedavno predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Najavljuje se i susret Tomislava Nikolića sa predsednikom Vladimirom Putinom 11. septembra u Sočiju. A potom dolazak velikog Vladimira u Srbiju da otvori gasovod “Južni tok”.

Od kako su MMF i Svetska banka počeli da bojkotuju Beograd, jer su Nikolić, Vučić i Dačić srušili guvernera Srbije, doneli novi i loš Zakon o Narodnoj banci Srbije, zaledili pregovore sa međunarodnim finansijskim institucijama, nova vlast je pohrlila u Rusiju da kod Vladimira Putina traži finansijsku i vojnu pomoć.

Kako to izgleda vidi se po tome što je nedavno predsednik Tomislav Nikolić od ruskih vlasnika Naftne industrije Srbije zatražio sniženje cena goriva, jer je „benzin previše skup“.

Nikolić je računao na prijateljsku solidarnost u krizi, ali mu je čelnik ruske kompanije odgovorio „neka država snizi svoje poreze i dažbine, pa će cena benzina biti niža!“

Poruka malog činovnika ruske kompanije srpskom predsedniku oko sniženja cene goriva je bila jasna – ne očekuje od nas da izvršavamo vaša naređenja, radite kako vam se kaže i sve će biti u redu. Hoće li takvu poruku i Vladimir Putin poslati omislavu Nikoliću i srpskom narodu, dok ga mole za pomoć? Najverovatnije!

U međuvremeu razgovori sa Evropskom unijom ne idu tako brzo kako smo mi u Beogradu želeli, jer je Srbiji zvanični Brisel poslao zamenika tj. kurira Jelka Kacina da preti kako Dačić mora da pohapsi neke političare, a potom da pregovara sa Albancima.

Ivica Dačić je odgovorio Jelku Kacinu da snizi ton i da ne može Slovenac usred Beograda da mu deli naređenja.

I sada se naprednjaci, pre svega, kunu da se niko u vlasti Srbije ne odriče te linije ka EU, ali činjenica je Rusija tradicionalni srpski partner. Jer, kada MMF i Svetska banka ne daju novac Srbiji da bi preživela sopstveni bankrot, vlast je odlučila da po pare idu u Rusiju.

I da uz novac, a Srbiji je potrebno deset milijardi evra za spasenje, dobiju i političku podršku Moskve i Vladimira Putina.

Tako se dogodilo da je Beograd u velikoj nuždi promenio prioritete svoje spoljne politike, a da vlast nije rekla narodu koliko će ta ljubav sa Putinom da košta Srbiju.

Rusi su tvrdi pregovarači, a još su tvrđi na parama, koje, inače, nemaju u izobilju. Poznato je da se Rusi ne slažu da Srbija uđe u NATO i da ne žele da papa Benedikt dođe 2013. godine u Niš, u kojim je osnovano hrišćanstvo, na proslavu Milenskog edikta. Moskva želi da Srbija bude ruska interesna zona, kao što je to već deceniju Crna Gora.

Međutim, Srbija kao zemlja koja želi punopravno članstvo u EU, trebalo bi da sledi nekakvu zajedničku evropsku politiku, koja se često razlikuje od ruske politike. To otvara pitanje koliko Srbija daleko može da ide u saradnji sa Moskvom, a da ne ugrozi evropske intregracije. U Srbiji se već decenijama, zato što sarađuje sa obe strane, prelama sukob Rusiji i EU i Rusije i Amerike. Rusija želi da reši problem Kosova i Metohije, a EU to ne dozvoljava, jer to pitanje je u rukama Amerikanaca.

Najvažnije je da Rusija i Nemačka odlično sarađuju i ekonomski i politički, što je otvorilo vrata Moskvi da može da uđe u Srbiju kao novi privredni i politički partner Beograda. Nemci žele preko Rusa da uđu dublje u Srbiju i ostvaruju svoje interese, a Moskva želi da pod kišobranom najjače zemlje EU bude prisutna na Balkanu.

Gasovod „Južni tok“ koji će svečano u Srbiji da otvori baš Vladimir Putin nije samo energetski put koji spaja istočne, bivše komunističke države i prijatelje, već i staza kojom će Rusija da uđe u zemlje EU.

Pitanje je u svemu tome koliko je zvanični Beograd spreman za saradnju sa Rusijom i da ispuni uslove, koje Moskva postavlja pred Beograd. Na banalnim primerima pokazuje se da Srbija nije spremna i vešta da posluje na moderan način. Naime, Rusija već godinama od Srba traži da centralizuju svoj izvoz poljoprivrednih proizvoda za Rusiju, ali Beograd to ne čini, pa se na ruskom tržištu pojavljuje na desetine zasebnih firmi koje mešetare i hoće da prodaju jabuke, maline, kupine, šljive i rakiju.

Drugi primer je dolazak ruskih aviona za gašenje požara, jer Srbija nema svoje. I kada su sleteli u Niš, gde je ruski centar za vanredne situacije, Srbi nisu imali ventile i česmu da napune vodom avion sa rezervoarom od 40 tona. A nisu imali ni kerozin za taj ruski avion.

Valjda su Srbi, na svoj hajdučki način mislili, da će Rusi da dovezu dva aviona za požare, ali da donesu sa sobom i vodu i kerozin.

Tako mnogi misle da će sve biti lepše i lakše, ako Rusija da novac Srbiji i spase Beograd od propasti. Niko ovde u Srbiji ne shvata da spasavajući Beograd zapravo zvanična Moska spasava pozicije Rusije na Balkanu.

Marko Lopušina

                                                   * * * * * *

Komentar Ante Rokova Jadrijevića:

            A I NAŠ SUPER-MINISTAR K-RADIMIR ČAČIĆ ČINI SVE DA
I OD NAŠE HRVATSKE UČINI MALU RUSIJU !!

Prije nekih dva tjedna ponovo se počela spominjati mogućnost da Hrvatska dobije glavnu a ne sporednu ulogu u ruskom projektu 'Južnog toka' – koji se spominje u gornjem tekstu. A time se želi ponovo dovesti vodu na mlin super-ministra hrvatske Vlade K-Radimira Čačića, koji objeručke nastoji oživiti Mesićevu 'UDBO-DRUŽBU ADRIJU'.

Općenito, vidljivo je kako funkcionira dvojac K-Radimira Čačića i 'frigidne utičnice' Zvečarke Vesne Pusić. Ona vuče prema Londonu, a on vuče prema Moskvi i Beogradu, pa i prema tzv. 'Republiki Srpskoj' (odnosno njenom južnom kraku), uporno zagovarajući  nastavak gradnje tzv. 'Jadransko-Jonske autoceste' kroz (nekoć hrvatsko, a već dugo vremena srpsko) Popovo polje, s jednim kratkim odvojkom prema Dubrovniku i Trebinju, te od Trebinja kroz zaleđe (nekoć hrvatske, a već dugo crnogorske) Boke Kotorske, pa prema Albaniji i dalje...

Dakako, na sve to blagonaklono gleda ostarjela Staljinova kopilad sa zagrebačkog Pantovščaka i njihov uškopljenik dr. Ivo YU-sipović. I njima se još uvijek priviđa san o Hrvatskoj kao Maloj Rusiji.

Međutim, njihovo vrijeme brzo prolazi, a tako isto i K-Radimirovo i Zvečarkino! A prolazi i vrijeme razvikane EU. Uskoro će se umjesto svih tih lažnih 'bogova' na Zemlju vratiti pravi Bogovi, da sve stvari ponovo vrate u Božji red i mir!  

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., blogger (Semper Paratus Croatiae)
(hrvatski socijal-radikal)

No comments: