Friday, November 1, 2013

Zašto i dalje šuti Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić?


Dnevno.hr/ EKSKLUZIVNO: 'Radimir Čačić je elementarna nepogoda i prvi ratni profiter, treba ga goniti'/ Datum: srijeda, 30. listopada 2013. u 20:19


Autor: Iva M.


EKSKLUZIVNO: 'Radimir Čačić je elementarna nepogoda i prvi ratni profiter, treba ga goniti'

(slijedi oštar prilog-komentar Ante Rokova Jadrijevića)

 

 "Odluku od 20 milijuna premije Bechtelu 3. studenog 2003., potpisao je kao predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Radimir Čačić. On je elementarna nepogoda, a ugovor s Bechtelom potpisao je netom prije izbora.

O tome sam prikupio papirologiju i predao je državnom odvjetništvu, ali nitko nije reagirao Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je u jesen 2004. cijeli niz istražnih radnji o tim isplatama", tvrdi Slaven Letica.

Gradnju 147 kilometara autoceste od Bosiljeva do čvora Sveti Rok američkoj tvrtki Bechtel Hrvatska je platila 990 milijuna dolara, a ugovor je bez javnog natječaja potpisan je davne 1999. kada je na čelu ministarstva obnove sjedio Jure Radić koji je ugovor o tome i potpisao.

Potom je Jure Radić priznao da je ugovorena cijena oko 30 posto veća nego da se išlo na međunarodni natječaj.

Za ovaj apsurdan potez postoji još apsurdnije objašnjenje: želja je naime bila da se preko spomenute tvrtke ostvare što bolji politički odnosi sa SAD-om. No, 2003. zbog skraćenih rokova izgradnje kao i ubrzane izgradnje Hrvatske autoceste uplatile su američkoj kompaniji 20 milijuna dolara kao nagradu. U osnovnom ugovoru rokovi gradnje ugovoreni su načelno, a potom skraćeni za 6 do 12 mjeseci.

O spornoj isplati 20 milijuna dolara Bechtelu kao i o isplati 48 milijuna kuna talijanskoj tvrtki Coopconstruttori u jesen 2003. postoje i dokumenti koje posjeduje Slaven Letica, a koji svjedoče o tome da je u cijelu priču upleten Radimir Čačić. "Odluku od 20 milijuna premije Bechtelu 3. studenog 2003., potpisao je kao predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Radimir Čačić.

On je elementarna nepogoda, a ugovor s Bechtelom potpisao je netom prije izbora.

Naš sugovornik kritičan je prema Čačićevom znanju iz ekonomije i upravljanja. "On vjeruje da se razumije u ekonomiju i upravljanje, a iza njega ostaju samo nesreće, jer u četiri godine vladavine Račana, Linića i Čačića vanjski dug Hrvatske popeo se na 20 milijardi eura.

Čačić je zajedno s Ljubom Jurčićem, Goranom Granićem i Linićem prodao je 25 posto plus jednu dionicu INE, a ovaj sporni ugovor potpisao je nekoliko dana prije izbora.", ističe Letica.

Međutim, prema Letičinim riječima, ovo nije jedini slučaj u koji je umiješan Čačić.
Naime, 1990. godine kada cijela Hrvatska živi u psihozi mogućeg i vjerojatnog vojnog udara društveno poduzeće Coning koje predstavlja Čačić s Republičkom samoupravnom interesnom zajednicom mirovinskog i invalidskog osiguranja 22.studenog.1990., sklapa ugovor o inženjeringu pri izgradnji Doma umirovljenika u Dubrovniku.

"Od 13. prosinca 1990. do 24. svibnja 1991. godine, preko sedam avansa, poduzeću Coning isplaćuje cijeli iznos od 192.3 milijuna dinara za izgradnju Doma po načelu ključ u ruke. Radovi su obustavljeni 1991. godine zbog rata. Dom nije nikada izgrađen, a Radimir Čačić je 101 milijun kuna avansa u vidu pozajmica plasirao u privatne tvrtke Zagorje LTD i Zagorje d.d.

Sindikat umirovljenika podružnice Dubrovnik podnio je tek 21. siječnja 2002. godine kaznenu prijavu protiv Radimira Čačića zbog kaznenog djela iz članka 292. Kaznenog zakona (zlouporaba ovlasti u gospodarskom kriminalu) za što je propisana kazna zakona u trajanju do 8 godina. Hrvatsko pravosuđe ocijenilo je da je nastupila zastare kaznenog progona”. objašnjava Letica, te dodaje da se osobno s tim ne slaže.

"U nizu rezolucija UN postoje odredbe koje upućuju na to da kazneno djelo ratnog profiterstva ne zastarijeva. U Dubrovniku je bio rat. Tamo nema Doma umirovljenika.

A Radimir Čačić javno tvrdi da se u Hrvatskoj najlakše obogatiti - u ratu. Treba mu vjerovati. I kazneno ga goniti kao prvoga ratnog profitera", pisao je ove riječi naš sugovornik još 2011., a u to doba Čačića je spašavala zastara.

"Nakon izglasavanja novog Zakona zastare u načelu više neće biti. Mladen Bajić može, a i morao bi, primjenu novog Zakona početi od početka: od ratnog profiterstva u Dubrovniku 1990. godine", tumači Letica.

No, nevolja je u tome što se početkom 2012. godine vlast u Lijepoj našoj još jednom promijenila.

Kao što je Letica i predvidio za ratno profiterstvo još uvijek nitko nije odgovarao i sve je ostalo na onoj 'Pojeo vuk magare'.

"Nekad narodne i hrvatske banke koje su porezne platiše izliječile (sanirale) s oko 13 milijardi eura, a vlastodršci – lijevih i desnih koalicija – prodali strancima za oko 1,3 milijarde eura, a koje danas vrijede više od 40 milijardi eura, i dalje će ostati u rukama sadašnjih vlasnika", objašnjava Letica.

"Lijepa je i pravedna nakana da se „vrši pravda" i da se lopovi i prevaranti kažnjavaju i da im se oduzme oteta imovina, ali nas nesretno iskustvo u primjeni Zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije uči da vajde od novog utopijskog zakona biti neće.

Podgrijavanje lažnih narodnih nada i strasti privremeno donosi javne aplauze, a naknadno donosi nova razočaranja, frustracije i rušilački narodni bijes.", zaključio je Letica za kraj.

Autor: Iva M.
Dnevno.hr

******


Komentari (5)

· 
Dragutin Junković · Česti komentator · Brezova

Istu stvar je napravio i u Zadru.Uzeo novce za srednju školu i nikada je nije izgradio....a novac vratio nije.

·  Ante Rokov Jadrijevic · Česti komentator · Brtonigla

Bravo dr. Slavene Letica!

Mnogo se pisalo o tzv. "Udrženom kriminalnom pothvatu HDZ-a". U tome je prednjačila Udbo-komunistička štampa, obilno potpomognuta židovskim mešetarom Georgom Sorošem (Feral Tribune, Novi list, Jutarnji list, Tportal, itd.) No kadgod se spomene kriminal K-Radimira Čačića i njemu sličnih i bliskih "crvenih menadžera", smjesta se gase svjetla javnosti i nastupa "Silenzio stampa!".

O tome sam i sam pisao - često i mnogo. Evo jednog primjera: u mojem velikom članku "

Zašto i dalje šuti Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić?" od 23. kolovoza/aug. 2010.g. , na str.2. stoji: "Da se HDZ pretvorio u jednu veliku korupcijsku hobotnicu - pogotovo u vrijeme vladavine hohštaplera i šarlatana Ive Sanadera - to danas zna i posljednji bedak u Hrvatskoj. ALI TKO JE SVE TO "PRAVOSUDNO", ODNOSNO "KRIVOSUDNO" ŠTITIO - e to je ono što bi svaki pošteni novinar morao otkriti, a to drugarica novinarka Sanja M. mudro prešućuje! Kao što je uostalom osam godina stalno prešućivala isto toliku korupciju na Mesićevom Pantovčaku! Recimo ono s "Klariko voćem" Jure Klarića, pa ono s Hrvojem Petračem, pa Mesićeve veze s albanskim klanom braće Osmani, pa ona afera s odmaralištem u Pirovcu za Mesićevu kćerku Sašu, itd., itd. Da samo spomenemo obični i vulgarni kriminal Stipe Mesića!".

"Ne zaboravimo da su ZA treći mandat Mladena Bajića na čelu DORH-a zdušno navijali Stipe Mesić, Vladimir Šeks, Jadranka Kosor, pa čak i novi predsjednik republike Ivo Josipović. A zašto? Valjda zato što su svi oni iz istog jata! "SVI ONI VOLE MLADENA BAJIĆA, JER BAJIĆ VOLI NJIH!", napisao je još uoči njegovog ponovnog izbora, 30. siječnja 2010. novinar Dubravko Grakalić, u svom izvrsnom tekstu "Čovjek za sva vremena".

" ..... Mladen Bajić se u tom smislu pokazao - i dokazao - kao idealno reješenje ("NE TALASAJ!"). Umjesto da uvijek nešto istražuje, on sve zakopava u svoje najdublje ladice, TAKO ŠTITEĆI KORUPCIJU, UMJESTO DA JE OTKRIVA!!.... JASNO; BAJIĆ JE U SLUŽBI POLITIKE, A NE PRAVOSUĐA. A najbolji dokaz za to je da je Mladen Bajić & comp. smjesta "zamrznuo" sudski slučaj "Vojni kamioni" protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, ČIM JE IZ HDZ-a DOŠLA "KONTRA" S VATROGASNIM VOZILIMA IZ "AFERE DAIMLER" KADA SE OTKRILO DA JE IZA NJE USTVARI STAJAO BIVŠI PREDSJEDNIK STIPE MESIĆ...!! I naše se "pravosuđe"/"krivosuđe" smjesta zaustavilo, zamrzlo se!".

Dakle, ponovilo se isto ono što i s "Aferom Brodosplit".... (moj odgovor toj podvali Slavka Linića) ... odnosno kako je Slavko Linić sa svjetskim brodograđevnim mešetarom DIAB-om i grčkim brodovlasnikom KARNEZISOM prodavao i preprodavao brodove sagrađene u riječkom brodogradilištu '3.Maj', pogotovo one velike 'PANAMAX' brodove I TO U POLA CIJENE, a velika je provizija završila u rukama Račanovog SDP-a! ODMAH NAKON TOGA JE MLADEN BAJIĆ "ZAMRZNUO" TAJ SUDSKI PREDMET, JER SE ODJEDNOM NAŠAO NA TANKOM LEDU - pa da više ne 'talasa'!

Dakle, "a što je s tom očiglednom korupcijom u DORH-u NEDODIRLJIVOG GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA MLADENA BAJIĆA? (str.1.)

I na kraju (str.3.) najvažnije: “NAŠE KORUMPIRAN "PRAVOSUĐE"/"KRIVOSUĐE" JE RAK-RANA OVE DRŽAVE, A MLADEN BAJIĆ I NJEGOV DORH JE RAK-RANA NAŠEG "PRAVOSUĐA"....

HOĆEMO LI KONAČNO BITI TE SREĆE DA NA ISTOJ OPTUŽENIČKOJ KLUPI ZAGREBAČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA USKORO VIDIMO ZAJEDNO SVU TROJICU GLAVNIH KRIMINOGENITORA NOVE HRVATSKE DRŽAVE: IVU SANADERA, STIPU MESIĆA I - MLADENA BAJIĆA??".

Prošle su tri godine od objave tog mog teksta na mojem blogu Semper Paratus Croatiae i na portalu "Dragovoljac.com". A sada Mladen Bajić i njegovi bezobraznici za njega traže i četvrti mandat na čelu DORH-a.

"Bože, što čekaš, što ne udaraš?!" (Soljženjicin)

Ante Rokov Jadrijević, hrvatski socijal-radikal


1 comment:

Unknown said...

Moje ime je gospođa Rita iz SAD-a, dobila sam zajam od 30.000 dolara od Heartland Financial USA, Inc. u roku od 2 sata nakon što sam se prijavio. kontaktirajte ih Heartland Financial USA, Inc. putem e-pošte> (trustloan88@gmail.com) ili WhatsApp broja: 1-443-281-3404