Monday, May 5, 2008

«STARA GARDA» KOMITETLIJA PROTIV ZORANA MILANOVIĆA

Ante Rokov Jadrijević, radikalni politički kritičar 3. svibnja 2008.
(ante-rokov-jadrijevic.blogspot.com)
Uredništvu W/portala amac.hrvati-amac.com Komu Treba: Mr. Vincent Degert
ambasador EU, Zgb.


«STARA GARDA» KOMITETLIJA PROTIV ZORANA MILANOVIĆA
I PROTIV SMJENE GENERACIJA U SDP-u

Kroz tjedan dana održat će se opći i izborni Sabor SDP-a, na kome će «Stara Garda» komitetlija suprostaviti Zoranu Milanoviću svog ljutog kandidata Davorka Vidovića, bivšeg katastrofalno lošeg Račanovog ministra rada i socijalne skrbi. Onog koji je radničku klasu Hrvatske lišio njenih temeljnih radničkih prava i izručio ju na milost i nemilost divljeg kapitala. Nekako istovremeno, i nimalo slučajno, na Hrvatskom radiju ovog petka 2. svibnja 2008.g., u jutarnjoj i udarnoj emisiji «Poligraf» koju je vodio polupismeni novinar Mislav Togonal, svoje mutne misli o problemu Piranskog zaliva izložio je Tonino Picula, bivši katastrofalno loši Račanov ministar vanjskih poslova. Naime, polupismeni novinar Togonal je ovaj najnoviji incident na mostu preko kanala Sv. Odorika nazvao incidentom na «Dragonji», što ukazuje da se radi o još jednom polupismenom «Šiberčiću», kakvi očito vladaju na HR1! A ni Tonino Picula ga u tome nije ispravljao! Onda nije ni čudno što ga pokojni Račan nije ništa pitao kada je sa slovenačkim predsjednikom Drnovšekom potpisao onaj svoj sramotni «sporazum» o Piranskom zalivu! Otkud bi Tonino Picula znao nešto više o Piranskom zalivu i Savudrijskoj vali od onog što je učio u komunističkoj Partijskoj školi u maršalovom Komrovcu?
A i Tonino Picula je bio jedan od Milanovićevih «izazivača» na stranačkoj konvenciji SDP-a, kada se birao privremeni nasljednik Ivice Račana na čelu SDP-a nakon Račanove smrti! Sada se Picula malo pritajio (kao i Antunovićka), a čelo pobune protiv Zorana Milanovića sada je preuzeo Davorko Vidović.
Dakle, radi se o pobuni sivih Račanovih aparatčika, koji se boje da ih ne otpuhnu svježi vjetrovi koji su donijeli Zorana Milanovića na vrh SDP-a, te se sivi aparatčiki grčevito drže i bore protiv neumitne i nužne smjene generacija u SDP-u (koja nažalost kasni najmanje pet godina). Jedino se po strani drži trezveni gosp. Slavko Linić, koji je kao i Ivica Račan na vrijeme shvatio glavne razloge SDP-ovog poraza na parlamentarnim izborima krajem 2003.g. Uostalom, upravo je njemu umirući Ivica Račan izrekao svoju posljednju želju, a to je da se u SDP-u izvrši temeljita smjena generacija, a da se «stara garda» povuče u drugi plan i bude kao neka vrsta strateškog organa nad budućim radom i životom SDP-a (tako je svojevremeno učinio Deng Hsiaoping u Kini i to se pokazalo najboljim izlazom iz kineskog ćor-sokaka u kojeg je Kinu bio zapeljao Mao Zedong!).

Nemoćnoj i već olinjaloj «Staroj Gardi» komitetlija u SDP-u već priskače u pomoć naš opskurni predsjednik republike Stipe Mesić, koji je svojim tajnim kanalima već dao na znanje da nakon završenog svog drugog mandata na čelu Republike želi nastaviti svoju političku karijeru na čelu SDP-a. Nihil novi sub sole! Ugledao se Mesić na Putina! Kao i njegova Udba na Putinov KGB (sada FSB). A bolesno ambiciozna «Zvečarka», razočarana što joj «Stara Garda» SDP-a okreće leđa, brže bolje je prešla na stranu Sanadera, ciljajući na svoj novi položaj Sanaderove ministrice vanjskih poslova. Hoće li joj se to posrećiti, ovisi o brzini raspadanja njene Hrvatske Nenarodne stranke. Već sada je to mrtva trka!
Dakle, preslaguje se naglo politička scena Hrvatske! Bivšim komitetlijama SDP-a izmiče tlo pod nogama i oni se i za slamku hvataju. Oni sve otvorenije tvrde da je Zoran Milanović nepodnošljivi radikal, s kojim se ne može nikako «surađivati». Drugim riječima, s Milanovićem se ne mogu pogađati i cjenkati! No oni zaboravljaju da Milanovićev novi radikalizam nije isto što i ekstremizam! Pravi ekstremist je, inače, njihov jedini pravi protivnik - bezskrupulozni Sanader, koji ne preza ni od čega (jedina kočnica mu je drugi ekstremist Mesić!). Naime, Sanader nam je već uveo svoj «novi totalitarizam», odnosno svoju totalnu antidemokraciju (po uzoru na svog «prijatelja» i mentora Berlusconija), te iznad svega svoju bahatu autokraciju. Jednom rječju svoju vlašku despociju! A svi njegovi podrepaši šute. Jer, svi će oni biti siti – ako već ne kruha, a ono kolača!

«Stara Garda» komitetlija u SDP-u uporno tvrdi da je Zoran Milanović «izgubio izbore» i da je već zato trebao podnijeti ostavku! A ja postavljam protupitanje: pa i Račan je (dvaput) izgubio izbore, pa se ipak njegove komitetlije nisu ni jednom usudile postaviti pitanje odgovornosti Račana za gubitak izbora!! Kako to, «drugovi»? Gdje Vam je bila Vaša famozna «drugarska kritika i samokritika»?

Ovdje ja sasvim otvoreno tvrdim da Zoran Milanović nije izgubio ove posljednje parlamentarne izbore! Oni su završeni neriješeno (govoreći nogometnim jezikom), ali je Sanader pobijedio «na penale», jer je uoči tih izbora podkupio velik dio birača, time što je iz državnog proračuna izdvojio i žrtvovao oko pet milijardi kuna (oko sedamsto milijuna eura!) kako bi dobio za njega već unaprijed izgubljene izbore! Sjetimo se samo onih 300.000 građana Hrvatske koji nisu morali platiti porez na kapitalnu dobit, stečenu kupnjom dionica INE – ispod cijene! A tu je odmah bila i isplata druge rate «duga» starim umirovljenicima (Nota bene: koji imaju 40-tak posto veće mirovine od novih umirovljenika!). Dakako, «penali» su uslijedili nakon izbora, jer je u Hrvatskoj naglo i enormno poskupila hrana, poskupilo je gorivo, poskupile su komunalije (itd.), a već dolazi i poskupljenje električne energije i još štošta drugog. To je bila prava cijena Sanaderove «pobjede»!! Ili, kako bi to mi Dalamtinci rekli: «Tko ne plati kurvu, platit će doktora!».
Uostalom, iz istog razloga su na tim parlamentarnim izborima doživjeli relativni poraz i HNS, HSLS, HSS, a da o katastrofalnom porazu HSP-a i ne govorimo! Nažalost, nitko još nije otvoreno progovorio o ovdje spomenutoj Sanaderovoj podvali uoči tih izbora i nitko to još nije stavio u pravi politički kontekst!

«Stara Garda» komitetlija prigovara Zoranu Milanoviću i nekakav «populizam». Pa što? Time se služe svi političari na Zapadu, a odnedavna i u Rusiji. Zar Tony Blair nije bio populist? Zar Berlusconi nije tipični i najprizemniji populist (itd.)?
Zoranu Milanoviću se ustvari zamjera na onom što komitetlije nemaju, a to je uzorna nezavisnost i hrabrost Zorana Milanovića, koji je zbog toga postao noćna mora Ive Sanadera, jer Sanader ne nalazi obranu pred Milanovićevom radikalnom kritikom Sanaderove prljave politike. A tu je još i Milanovićeva superiorna inteligencija! Dakle, ne prolaze Sanaderovi vlaški trikovi kod Zorana Milanovića. Ne prolaze prljavi trikovi oko izmene Ustava, e da bi se izbjegao referendum o ulasku u NATO (a kasnije i u EU). Tu je Zoran Milanović, za razliku od Sanadera, «Zoran Nepodmitljivi»! I to bode oči svima koji šutke podnose Sanaderovu ljigavu politiku. Stoga Sanader na svaki način nastoji da ga eliminira iz političke borbe. Naziva ga SDP-ovim «Pašalićem», jer nema nikakav drugi argument protiv čistog Zorana Milanovića! Zna Sanader da je Zoran Milanović jedina prava i moderna alternativa njegovom balkanskom stilu vladanja Hrvatskom. Njemu Sanader ne može prilijepiti nijednu etiketu iz svog starog arsenala, jer je Milanović neopterećen komunističkom hipotekom SDP-a, ne nosi nikakvu hipoteku ni iz Račanove postkomunističke vladavine, ukratko – neranjiv je. Osim toga, Zoran Milanović baca veliku sjenu na Sanaderov lažni dalmatinski temperament, jer Sanader nije ni slučajno srčani dalmatinski lav, nego je Sanader više kao čagalj – umjesto borbenosti služi se podlim lukavstvima, što je odlika čagljeva, to jest kojota. I kao takav, Sanader zna da ono što ne može lav, može lisica! Pa tako i postupa. Muti vodu u SDP-u, kao što je to radio i u HSP-u. U tom grmu treba tražiti barem dio razloga pobune protiv Zorana Milanovića u taboru SDP-a! Sapienti sat!

Ante Rokov Jadrijević
(hrvatski socijal-radikal)

No comments: