Wednesday, December 12, 2012

O Tuđmanu, mračnjacima i mračnim 90-tim



Vecernji.hr/Ivica Šola – O Tuđmanu, mračnjacima i mračnim 90-tim/11.pros.(dec.) 2012


Ivica Šola

O Tuđmanu, mračnjacima i mračnim 90-tim

Jesu li dvijetisućite, s vladavinom Mesića i Sanadera, dostojne svjetlijih boja, od medijskih sloboda, preko lopovluka do puzajuće vanjske politike - od devedesetih?


Po mom sudu, tko god epohu koja je iznjedrila katedralu u Chartresu, koja je “izumila” parlament i sveučilište, naziva mračnom, ili je mentalno retardiran ili je velika neznalica.

Ovo su riječi medijevalista, pokojnog Warrena Hollistera, koji se tom prigodom osvrnuo na sintagmu “mračni srednji vijek”. Danas, nošen tom etiketom opskurnosti, u govoru prosječnog čovjeka sve nazadno, neljudsko subcivilizacijsko biva nazivano “povratkom u srednji vijek”.

Ovom Hollisterovu znanstvenom argumentu protiv “mračnog srednjeg vijeka” treba dodati i moralni: S kojim pravom mi, suvremenici dvadesetog stoljeća, možemo bilo koje razdoblje ljudske povijesti nazivati mračnim, “mi” koji smo stvorili dva najveća pokolja u ljudskoj povijesti i dva opskurna totalitarizma, “mi” koji smo svjedočili holokaustu, Jasenovcu, Bleiburgu i Golom otoku, koji smo vidjeli pred svojim pragom Vukovar i Srebrenicu, koji smo iz ugodnih naslonjača odgledali pokolj u Ruandi i stotine sličnih?

Potrebna je golema doza kako znanstvene tako i ljudske buršikoznosti i ideološke zaslijepljenosti da bismo bilo koje razdoblje ljudske povijesti smatrali mračnijim od našega, u kojem, unatoč svekolikom napretku, pred našim očima svake godine milijuni djece umiru od gladi, dok se “mi” divimo humanitarnoj pozi Angeline Jolie koja preko tuđe patnje i jada glanca vlastiti imidž, gdje je humanitarno djelovanje cinično pokrivalo za sustavno nečinjenje.

Kako se stišava euforija nakon oslobađanja generala Markača i Gotovine, samim time i Hrvatske, od “zločinačkog pothvata”, ponovno dižu glave njihovi progonitelji i pakiranti, od političara preko novinara do tzv. nevladinih udruga koji su u svemu tome, izravno ili neizravno, bili servis tužiteljice Carle del Ponte, i nastavljaju mantru o “mračnom Tuđmanovu režimu”, u “mračnom dijelu prošlosti”,

kako je to u nedjelju na HTV-u više puta provukao ugledni novinar, istraživač i moralna vertikala Gordan Malić. Eto, Gotovina je ipak okej, ali Tuđman…

Kao i u slučaju stereotipa o “mračnom srednjem vijeku” koji je postao dio svakidašnjeg govora, “oni” su u dobrom dijelu ljudima uspjeli utuviti u glavu “mračne devedesete”, kojima Balašević u jednoj pjesmi i psuje na tragu teze o “konglomeratima loših politika”.

No što je i tko u tim devedesetima bilo mračno u Hrvatskoj?

Razoružana zemlja, pod embargom, napadnuta, stotine tisuća prognanih i izbjeglih, dok u isto vrijeme Erasmus Gilda i Vesna Pusić usred Zagreba već sravnjuju krivnju za rat, što poslije postaje platforma tužiteljice Del Ponte; od Ferala do Novog lista i Stojedinice dere se po tom istom “mračnom režimu”, a da nikome ne pada dlaka s glave, štoviše mnogi od “njih” u materijalnom i svakom drugom smislu profitiraju.

Cinično je zapravo da vrijeme porađanja demokratskih institucija i slobode govora, unatoč ratu i svemu što rat nosi, biva stalno etiketirano mračnim, dok isto ne vrijedi za razdoblje prije toga, razdoblje Jugoslavije, jednog tipičnog totalitarnog režima čija su se djeca najednom sjetila da postoje ljudska prava, pa nahrlila u nevladine udruge, u proizvodnju medija i istina, sve ono što samo do prije nekoliko godina ne bi mogli da nije nastupilo to “mračno razdoblje Tuđmanova režima”.

Kao i u slučaju srednjega vijeka, potrebna je veoma jaka doza kako znanstvene tako i ljudske i novinarske buršikoznosti i ideološke zadojenosti da djeca jednog uistinu mračnog režima bilo koje razdoblje povijesti, uključujući hrvatski oslobodilački rat za nezavisnost, smatraju mračnim.

To je razdoblje svakako imalo svojih manje slavnih strana (nekome metak, nekome imetak). No jesu li dvijetisućite, s vladavinom Mesića i Sanadera, dostojne svjetlijih boja – od medijskih sloboda, preko lopovluka do puzajuće međunarodne politike – od devedesetih?

U povijesti nema definitivnosti, već stalno propitivanje, no lakoća s kojom “neki” određene povijesne epohe ili bližu prošlost nazivaju mračnima budi ozbiljne sumnje da je u svemu tome mračan tek njihov pogled.

Da je više sreće, a manje (samo)mržnje ili ideološke zaslijepljenosti, taj bi pogled, kako u “mračnim” Tuđmanovim devedesetima tako i u “mračnom” srednjem vijeku, mogao vidjeti bar zeru korisnoga i poticajnoga za neveselu sadašnjost.

Za početak, zar nije srednjovjekovni sustav oporezivanja bio humaniji od Linićeva, zar se ništa ne može naučiti od vlade nacionalnog jedinstva iz “mračnih” devedesetih?

Ivica Šola
Večernji list



Komentari                                                                                              Pravila komentiranja


139
11.12.2012. u 18:39h pucirep je napisao/la:
E, ovo je rezultat sustavnog i studioznog promišljanja pametnog, obrazovanog čovjeka...kapa do poda! Ni jedna jedina rečenica nije izgovorena (napisana) uzalud. Ovdje ima više istine nego što je S. Mesić izgovorio cijeli svoj život, uključujući i odgovore na pitanje "Koliko je sati?"

112
11.12.2012. u 18:34h Dee je napisao/la:
Bravo :)

131
11.12.2012. u 18:30h million je napisao/la:
Kako se stišava euforija nakon oslobađanja generala Markača i Gotovine, samim time i Hrvatske, od “zločinačkog pothvata”, ponovno dižu glave njihovi progonitelji i pakiranti
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Bravo Ivica , fenomenalan clanak i odabir slike uz njeg !!!

117
11.12.2012. u 18:23h ClinOr je napisao/la:
Gospodine Šola, u svemu ste u pravu. Odličan i objektivan tekst.

122
11.12.2012. u 18:23h atrpimir je napisao/la:
kad bi se kod nas dogodila demokracija kao u slučaju Island gdje su građani mirnim putem natjerali cijelu vladu da podnese ostavku, nacionalizirali banke, izglasali referendum kako bi građani odlučili o ekonomskoj budućnosti, pozatvarali odgovorne za krizu te ispisali novi vlastiti Ustav siguran sam da bi sve građanske udruge te razni mesići, pusići, jutarnji, dežulovići, ivančići, goldstajni, nobili...sto i jedni ne samo na usta već i kroz anus delirijski kmečali o kataklizmu razmjera velikog praska

104
11.12.2012. u 18:21h sawan je napisao/la:
Genijalno!
Konačno na pravi način rečeno: popu pop, a bobu bob.Bez uvijanja

-52
11.12.2012. u 18:18h bernardica je napisao/la:
Čitatelji portala vecernji.hr smatraju ovaj komentar neprikladnim.

92
11.12.2012. u 18:18h zlaćun je napisao/la:
Tekstu se nema što dodati. Svaka čast!!!!

95
11.12.2012. u 18:17h Dawgydawg je napisao/la:
ovaj ću si članak uokviriti i na zid staviti. Ovo je vrh kolumnizma, svjetski vrh!

104
11.12.2012. u 18:15h ijurin14 je napisao/la:
Odlično i istina ,prava pravcata istina!Bravo!!

102
11.12.2012. u 18:13h Dawgydawg je napisao/la:
BRAVO BRAVO BRAVO! Šola uz Zidića i Raspudića jedan od najvrsnijih naših intelektualaca. Fenomenalna opservacija i analiza.
ŠOLA ZA PREDSJEDNIKA!!!

125
11.12.2012. u 17:59h šimuka je napisao/la:
Šola kao i uvijek, maestralan.Bravo Ivane .

No comments: