Wednesday, October 19, 2011

Gosp. Fuele, ne budite tako površni. Ne budite i Vi novi instant-expert!

Večernji.list/ Štefan Fuele – Hrvati, ne skidajte nogu s gasa/13. list/okt. 2011.

Piše: Štefan Füle

komentar Povjerenika za proširenje i europsku politiku susjedstva

Štefan Füle: Hrvati, ne skidajte nogu s gasa

Uspjeh Hrvatske jasan je znak drugim zemljama regije da je europska politika proširenja vjerodostojna i da donosi rezultate

(slijedi oštar komentar Ante Rokova Jadrijevića)

Ovo je povijesna godina za Hrvatsku. Godina u kojoj slavite 20 godina postojanja kao neovisna republika i u kojoj ste širom otvorili vrata članstva u Europskoj uniji. To je vrlo važan trenutak. Kraj je to dugog putovanja, započetog u listopadu 2005. otvaranjem pristupnih pregovora. Od tada je prošlo šest godina – šest godina koje su Hrvatsku pretvorile u zrelu demokraciju temeljenu na vladavini prava i u funkcionalno tržišno gospodarstvo. Šest godina tijekom kojih je hrvatsko društvo ojačalo i postalo dinamičnije.

Bude li sve išlo prema planu, hrvatski će jezik postati službeni jezik Europske unije, a hrvatska zastava vijorit će se među zastavama 27 drugih država članica. Jedan vaš sugrađanin imat će mjesto u Europskoj komisiji, hrvatski će ministri sjediti za stolom Vijeća ministara, a dvanaest hrvatskih zastupnika bit će u Europskom parlamentu. Sve će to biti moguće nakon potpisivanja ugovora o pristupanju i nakon njegova ratificiranja u Hrvatskoj i 27 država članica.

No, ovo nije samo priča o Hrvatskoj. Ona je dala vjerodostojnost i novi zamah cijelom procesu proširenja. Uspjeh Hrvatske jasan je znak drugim zemljama regije da je europska politika proširenja vjerodostojna i da donosi rezultate. Kada je zemlja odlučna i uspješna u nakani da zadovolji potrebne uvjete, Europska će unija ispuniti ono na što se obvezala.

Ostvareni napredak ima pozitivan učinak na svakodnevni život hrvatskih građana. Da spomenemo samo neka postignuća: pravosuđe je postalo neovisnije i odgovornije, poboljšan je rad na slučajevima ratnih zločina, a borba protiv korupcije donijela je mnoge pozitivne rezultate. Uvode se bolji standardi za zaštitu okoliša. Povećala se sigurnost hrane i razina zaštite potrošača. Međutim, s dobrim radom učinjenim na unapređivanju javnih službi i pravosuđa mora se nastaviti i dalje, kako bi se postiglo još više. Borba protiv korupcije mora se nastaviti na svim razinama. Temeljna prava moraju se u potpunosti jamčiti, osobito prava manjina. Potrebni su dodatni napori za daljnje jačanje administrativnih kapaciteta nužnih za adekvatnu provedbu zakonodavstva EU i apsorpciju sredstava EU koja će se znatno povećati od dana stupanja u članstvo. Komisija će pažljivo pratiti napredak na tim područjima sve do pristupanja i pritom će pomagati Hrvatskoj. Iskustvo pokazuje da, što je neka zemlja pripremljenija, to lakše ubire pogodnosti od članstva.

Kad Hrvatska postane članicom Europske unije, njezin će se glas bolje čuti. Imat će pravo odlučivanja u EU i moći će utjecati ne samo na svoju budućnost već i na budućnost cijele Europske unije i šire. Pokazali ste put drugim zemljama u regiji i sada imate odgovornost da im pomognete ostvariti ono što ste vi ostvarili. Znam da u tome možemo računati na Hrvatsku.

* * * * * *

Komentar Ante Rokova Jadrijevića:

Štefan Fuele – Hrvati, ne skidajte nogu s gasa

Gosp. Fuele, ne budite tako površni.

Ne budite i Vi novi instant-expert!

Gosp. Štefan Fuele tvrdi, citiram: 'šest godina koje su Hrvatsku pretvorile u zrelu demokraciju'.

Ma, kakva je to 'demokracija' – a bez 'Demosa (t.j. Naroda)? U Hrvatskoj nakon smrti Prvog Predsjednika dr. Franje Tuđmana svi su izbori bili falsificirani, najprije od američkog ambasadora Williama Dale-a Montgomery-a, a poslije od Mesićeve Udbo-fašističke svite na predsjedničkom Pantovčaku ! Posljedica toga je da na svim slijedećim izborima u Hrvatskoj ni na jedne izbore nije izašlo ni 50 posto birača, što su Državna izborna povjerenstva (DIP) na čelu s dr. Ivicom Crnićem i/ili Brankom Hrvatinom (bivši i sadašnji predsjednik Vrhovnog suda R.H. !) 'nadoknađivali' naknadnim ubacivanjem u biračke kutije 300.000 neevidentiranih glasačkih listića (dr. Ivica Crnić), odnosno 500.000 do čak 700.000 neevidentiranih glasačkih listića (Branko Hrvatin)!!!

Uostalom, i diljem EU-a se događalo isto: 'demokracija' – a bez 'Demosa'!!

Naime, i u državama EU-a posljednjih godina na izbore ne izlazi više od 50 posto birača. A zašto? Najbolji odgovor na to pitanje pročitao sam prije skoro 30 godina u uglednom američkom tjedniku Newsweek: 'American elections? Rich guys birtsday party!'. Danas dobro znamo tko su ti 'Rich guys' – to su oni koji Vragu američkih i EU 'bankstera' prodaju dušu u predizborno vrijeme (kao i naš bivši 'Ciganin-Predsjednik'!), a onda im banksterski Vrag svake noći kuca na vrata!

Narodi su konačno shvatili o čemu se zapravo radi, a to je shvatio i naš hrvatski narod: radi se o 'banksterskoj demokraciji', pa narod ne želi u toj farsi, odnosno izbornoj lakrdiji učestvovati. Nažalost, na vlastitu štetu! Ali, što je alternativa tomu? Svojim učestvovanjem takvim prljavim izborima dati legitimitet??

Ne hvalite nas, gosp. Fuele!

Kad gosp. Štefan Fuele tvrdi da je u posljednjih šest godina Hrvatska – čekajući u predsoblju EU-a pod pritiskom EU-a dobila 'funkcionalno tržišno gospodarstvo', onda ja pitam: kakvo je to (naše) 'funkcionalno gospodarstvo – koje funkcionira samo na inozemnom zaduživanju i privatizacijskoj pljački?!

Ne hvalite nas, gosp. Fuele!

A što tek reći da će ' dvanaest hrvatskih zastupnika bit će u Europskom parlamentu'. Tko to? Bansterske sluge ili privatizacijski pljačkaši?! Ili naša zloglasna 'Zvečarka' i njen pajdaš 'K-Radimir'?! Možda i Stipe Mesić – ako se kandidira na ovim parlamentarnim izborima?

Ne hvalite nas, gosp. Fuele!

A sada ono najgore: kad gosp. Štefan Fuele kaže da je naše pravosuđe je postalo neovisnije i odgovornije, onda mu ja odgovaram: To nije točno, gosp. Fuele!! Vama se to samo čini, jer je u posljednjih par godina broj nerješenih predmeta u našem 'Krivosuđu' smanjem samo zahvaljujući tome što su u par posljednjih godina već nekoliko puta udvostručavane sudske pristojbe na žalbe ili podneske, pa silno osiromašeni hrvatski građani to više ne mogu platiti! I tako se smanjuje broj neriješenih sudski predmeta! O svemu tome sam često i opširno pisao, pa to pročitajte na mojem drugom blogu Semper Paratus Croatiae !

I da skratim: kada Vi gosp. Štefane Fuele kažete da mi u Hrvatskoj moramo jamčiti osobito prava manjina, onda pitanje Vama: da li i u Vašoj matičnoj Domovini to isto činite? Ili to važi i za Francusku, Italiju, Veliku Britaniju (osobito Englesku), Austriju, itd.??

Naime, imali li igdje u svijetu države koja daje veća prava manjinama – od svog matičnog naroda?

Nema!

E, vidite, takvo nešto ima samo u Hrvatskoj! U nama susjednim državama Sloveniji i Srbiji upravo je suprotno! U Sloveniji hrvatska nacionalna manjina nije ni priznata, a u Srbiji je pod stalnim restrikcijama i pritiskom da se odrekne svoje nacionalnosti (odnosno etnije).

Stoga gosp, Fuele, upozoravam Vas: ne budite tako površni.

Ne budite i Vi novi instant-expert!

Naslušali smo se ovdje već takvih, na primjer onog Vašeg Olli-ja Rehna, pa Hannesa Swobode, Petera Semneby-a i mnogih drugih.

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: