Monday, January 30, 2012

Hrvatskoj ne treba MMF (IMF). Rohatinski nam je gori od MMF-a!

Vecernji.hr/Ljubica Gatarić/Rohatinski: Vladin smjer je dobar, pričuve sam povećao zbog tečaja eura/26. siječnja/januara2012

pritisak na kunu

Rohatinski: Vladin smjer je dobar, pričuve sam povećao zbog tečaja €

Povećanjem stope obvezne pričuve na 15% iz banaka je povučeno 3,1 milijardu kuna


 (Slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića)
Hrvatskoj ne treba MMF (IMF). Rohatinski nam je gori od MMF-a!
                                                               * * * * * *

Piše: Ljubica Gatarić

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski povećao je jučer stopu obvezne pričuve banaka sa 14 na 15 posto, čime je iz bankovnog sustava povukao oko 3,1 milijardu kuna.
Već dvije intervencije

Činjenica da je to učinio isti dan kad je Vlada predstavila smjernice proračuna i detaljnije planove svoje politike mogla bi se protumačiti i kao njegova kritika Vladinim proračunskim potezima. Sam guverner kaže da to nije tako i da se odlučio na povećanje pričuve isključivo zbog pritiska na tečaj kune prema euru koji je 7,56.
– Smjer kojim Vlada ide je dobar. Slika će biti cjelovita kada se izradi račun financiranja i do tada neću davati opširniji komentar – kazao je guverner koji je prije mjesec dana sugerirao da proračunske rashode treba smanjiti oštrije no što je to Vlada jučer najavila.

– Povećanje pričuve sa 14 na 15 posto poduzeli smo isključivo zbog pritiska na tečaj koji već dulje vrijeme konstantno deprecira lipu-dvije dnevno nevezano o obujmu prometa na tržištu novca – ističe guverner.
Nije ga strah da će ta odluka smanjiti likvidnost bankarskog sustava, jer banke u tzv. prekonoćnim pozajmicama svakodnevno drže na računu HNB-a oko tri milijarde kuna.

– U siječnju smo već imali dvije devizne intervencije zbog pritisaka na tečaj i banke su znale kakvi će biti naši daljnji potezi nastave li se pritisci na tečaj – dodaje Rohatinski.
Iz HNB-a putem priopćenja dodaju i da će i dalje pratiti kretanja na novčanom i deviznom tržištu te, procijene li potrebnim, poduzimati mjere za suzbijanje prekomjernih oscilacija tečaja, "neutemeljenih na realnim ekonomskim kretanjima".

– Pokupili smo višak novca koji je postojao u bankarskom sustavu i naša odluka nije u izravnoj vezi s proračunom – dodao je Rohatinski.

Idući tjedan dolazi MMF
Inače, jednako kao i Vlada, i HNB će idući tjedan ugostiti misiju MMF-a koja dolazi u Hrvatsku ranije nego što je to činila prijašnjih godina, što sve skupa ima veze s proračunom za ovu godinu i tajmingom koji su zemlji nametnule kreditne agencije.


Ljubica Gatarić, Večernji list

* * * * * *

Komentar Ante Rokova Jadrijevića:

Hrvatskoj ne treba MMF (IMF). Rohatinski nam je gori od MMF-a!
Dakle, iz ovog nemuštog teksta razaznajemo da nam idući tjedan u Hrvatsku dolazi MMF – i da dolazi NEPOZVAN ! Znači, MMF dolazi kada je njega volja, kao da je Hrvatska njegova prćija! Je li tako?
Je li to znak da je Hrvatska s novom Vladom gosp. Zorana Milanovića izgubila i zadnji dio svog monetarnog suvereniteta? I da je definitivno postala marioneta moćne svjetske judeomasonerije, čiji je bezpogovorni agent naš Židov Rohatinski, guverner HNB (Hrvatske narodne banke)?

Drugo, Rohatinski kaže 'pokupili smo višak novca koji je postojao u bankarskom sustavu...'.
Ma, kakav to 'višak novca' u Hrvatskoj, kad Vlada Zorana Milanovića, odnosno 'Kukuriku' – koalicije na vlasti muku muči kako da nađe svjež novac za krpanje državnog proračuna i ispunjavanje svojih tekućih budžetskih obveza? I za pokretanje novog investicijskog i razvojnog ciklusa?

Treće, Rohatinski sam priznaje: 'Povećanje pričuve... poduzeli smo isključivo zbog pritiska na tečaj (kune), koji već dulje vrijeme konstantno DEPRECIRA ....'.

Pa što onda ako tečaj kune konstatno i minimalno deprecira i to lipu ili dvije dnevno??
Zar to ne čini i američki dolar već više od sedam godina? Zar to ne čini i engleska funta već najmanje šest godina? Zar to ne čini godinam i euro –   konstantno deprecira - iako po nižoj stopi?
Što nam sve ovo govori?

Guverner Rohatinski se samovoljno postavio iznad svih u Hrvatskoj, prije svega iznad hrvatskog Sabora, te on tako podriva ekonomsku moć Države Hrvatske i  planski je uništava!
Odnedavno mu je u tome pomogao drugi najgori hrvatski Židov – prevrtljivi Vladimir Šeks, koji je na svoju ruku izmijenio Ustav Republike Hrvatske i to na način da je HNB guvernera Rohatinskog stavio iznad zakona, a to je učinio i sa svojim pajdašem Mladenom Bajićem, Glavnim državnim odvjetnikom, čiji je DORH također stavljen iznad hrvatskog Sabora, a to znači i iznad Sabora!
Eto kako dva najgora hrvatska Židova – Rohatinski i Šeks - planski podrivaju i ruše Državu Hrvatsku!


Probudite se i pobunite se Hrvati !

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., publicist i blogger,
(hrvatski socijal-radikal)

No comments: