Monday, January 16, 2012

Stručnjaci uputili apel Haagu: Oslobodite Gotovinu i Markača, prekomjernog granatiranja nije bilo!

Ipress.hr/ Stručnjaci uputili apel Haagu: Oslobodite Gotovinu i Markača, prekomjernog granatiranja nije bilo!/ 15.01.2012.

Stručnjaci uputili apel Haagu: Oslobodite Gotovinu i Markača, prekomjernog granatiranja nije bilo!

Objavljeno: 15.01.2012.

 Skupina uglednih zapadnih pravnih i vojnih stručnjaka zatražila je u podnesku Haaškom sudu status prijatelja suda u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Markača i pozvala žalbeno vijeće da na temelju njihova stručnog mišljenja preispita zaključke prvostupanjske presude generalima o nezakonitim topničkim napadima tijekom operacije Oluja, a odvjetnik generala Markača ocijenio je u nedjelju taj podnesak vrlo dobrim i argumentiranim.

"Zajednička je njihova želja da svojim stručnim znanjem pomognu Žalbenom vijeću u donošenju pravedne odluke i zbog toga su zatražili status amicus curiae (prijatelja suda)
i podnijeli su svoj rad u kojem obezvređuju zaključke i nalaze prvostupanjskog Raspravnog vijeća u odnosu na upotrebu topništva kao mjeru zastrašivanja srpskog stanovništa za odlazak s područja krajine i kao metodu provođenja tog navodnog zločinačkog poduhvata", izjavio je za Hinu odvjetnik Goran Mikuličić.

To je podnesak koji je sastavila skupina od 12 pravnih i vojnih uglednih svjetskih stručnjaka. Među njima su profesori međunarodnog humanitarnog prava i umirovljeni časnici američke vojske, kao i bivši član haškog tužiteljstva do 2004. godine, William Fenrick.
"Sa stručnog stajališta taj podnesak je jako dobar jer je mješavina stručnog vojno-pravnog znanja i akademskog znanja u primjeni i praksi međunarodnog humanitarnog prava. To je vrlo argumentiran podnesak iza kojeg su imena koja predstavljaju nešto u akademskoj zajednici koja se bavi tim dijelom prava", ocijenio je Mikuličić.

Skupina stručnjaka "traži da Žalbeno vijeće prihvati ovaj podnesak prema Pravilu 74 Pravilnika o postupku i dokaznom materijalu i ponovno razmotri i odbaci nalaze o nezakonitim topničkim napadima tijekom operacije Oluja", stoji među ostalim u podnesku od 12. siječnja.

Stručnjaci su "zabrinuti zbog toga što je Raspravno vijeće koristilo radijus od 200 metara prihvatljive greške u topničkim napadima". Po njihovom zajedničkom mišljenju, taj "standard nije konzistentan s realnošću operativnog djelovanja topništva". Oni tvrde da ne postoji vojna praksa koja bi nametnula 200 metarski radijus kao normu kod procjenjivanja jesu li ciljevi topničkih napada u skladu s međunarodnim pravom.
"Čak ako se primjeni radijus od 200 metara prihvatljive greške, kako je to učinilo Raspravno vijeće, približno 96 posto topničkih granata pogodilo je legitimne vojne ciljeve;

ako se radijus dopuštene greške proširi na 400 metara, postotak se povećava na otprilike 99 posto", navode stručnjaci u podnesku žalbenom vijeću.

Analizirajući ustroj Martićeve paradržave, njezine vojske, kao i JNA, stručnjaci ne podržavaju procjenu sudskog vijeća prema kojoj kuća Milana Martića nije bila legitimni vojni cilj. Stručnjaci tvrde da je bila te da je besprijekorno gađana jer nitko nije poginuo.

Upozoravaju žalbeno vijeće da će konačna presuda Gotovini i Markaču poslužiti kao obrazac za buduću sudsku praksu u procesima vezanim za vojne operacije diljem svijeta.

Potpisnici ovog podneska su:

Laurie R. Blank (profesorica međunarodnog humanitarnog prava na Pravnom fakultetu sveučilišta Emory), Bill Boothby (general, zamjenik direktora Pravne službe Britanskog zrakoplovstva/RAF), Geoffrey S. Corn (profesor prava na South Texas College, Houston, Texas, umirovljeni brigadir Američke vojske), William J. Fenrick (visoki pravni savjetnik ICTY-a (Haaški sud) od 1994. do 2004.), prof. C H B Garraway (pravni časnik vojske Ujedinjenog kraljevstva za ratno pravo), Donald J. Guter (dekan najstarijega Pravnog fakulteta na Sveučilištu South Texas, umirovljeni kontra-admiral Mornarice SAD), Walter B. Huffman (general bojnik vojske SAD, pravni savjetnik zapovjednika tijekom Pustinjske oluje), Eric Talbot Jensen (profesor ratnog prava na Sveučilištu Brigham Young, bio zapovjednik međunarodnog pravnog odjela vojske SAD), Mark E. Newcomb (pravni savjetnik u Mornarici SAD), Thomas J. Romig (bojnik, služio kao glavni odvjetnik vojske SAD), bojnik Raymond C. Ruppert (dugogodišnja aktivna služba u topničkim jedinicama vojske SAD, kao časnik i kasnije kao pravnik), Gary Solis (26 godina časničke i zapovjedničke službe u topništvu američkih marinaca, akademska karijera u Velikoj Britaniju i SAD-u).
Ovaj podnesak je rezultat nedavno održanog zatvorenog simpozija na Sveučilištu u Atlanti na kojemu su o prvostupanjskoj presudi raspravljali američki, britanski i kanadski vojni i pravni stručnjaci.

(Hina)

No comments: