Wednesday, January 11, 2012

Tito je bio šef stožera NKVD-a za likvidacije trockista u Španjolskoj


Vecernji.hr/ Tito je bio šef stožera NKVD-a za likvidacije trockista u Španjolskoj/07.01.2012

Piše: Zvonimir Despot

tema iz obzora - neočekivani nalaz u arhivu slovenije

Tito je bio šef stožera NKVD-a za likvidacije trockista u Španjolskoj

Tito je u kući Lea Matesa 1941. rekao Anki Butorac: “Ja sam tvoga ‘druga’ poslao u Španiji u smrt!” Bio je to Blagoje Parović, njezin bivši suprug

    (slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića)
       'Titova epoha Velike laži' ponovo se nastavlja!


Tito snimljen u logoru Gers na jugu Francuske. Iza fotografije krije se afera. Objavljena je 1961. u knjizi „Naši Španci“, koja je prešućena te povučena, a da afera nije otvorena, među ostalim, i zbog ove fotografije


U novom broju mjesečnika Vojna povijest, koji je iz tiska izašao u četvrtak, prvi put u Hrvatskoj izlazi tekst o najnovijem arhivskom otkriću, koje posve razotkriva jedan od najmisterioznijih dijelova karijere jugoslavenskog komunističkog vođe Josipa Broza Tita.
 To je njegovo sudjelovanje u Španjolskom građanskom ratu! Autor teksta poznati je beogradski publicist Pero Simić koji Titovu biografiju istražuje već više od 20 godina.

                                                          * * * * * *

Kad je o Španjolskom građanskom ratu riječ, Tito je sudjelovanje u njemu pretvorio u jedan od najvećih misterija svoje karijere. Danas znamo i zašto. Jer nije bio običan španjolski borac. On je ondje bio šef, koordinator i kontrolor stožera za likvidacije NKVD-a, Staljinove tajne policije, koja se obračunavala s trockistima!
Ali krenimo redom. Nakon što je došao na vlast u Jugoslaviji, Titu su se javljali bivši ratni drugovi koji su ga vidjeli u Španjolskoj. No on je na marginama njihovih pisama najčešće pisao da ih „nikad nije vidio" ili da je riječ o nekoj zabuni. Mnoštvo takvih pisama danas se može naći i vidjeti u Arhivu Jugoslavije u Beogradu u kojemu se čuva i Titov arhiv.

Kako piše Simić, Tito je tu veliku zagonetku do kraja života krio i od očiju javnosti i od svojih najbližih suradnika i od najintimnijih prijatelja. A dobro se pobrinuo da se ta tajna ne otkrije ni tridesetak godina poslije njegove smrti.

Zato za odgonetanje zagonetke Simiću nisu bila dovoljna čak ni višedesetljetna istraživanja u beogradskim i moskovskim arhivima ni uporne sustavne pretrage najpovjerljivije građe Titova osobnog arhiva u Beogradu.

Potpuno neočekivano, Simić je točku na taj Titov rebus stavio nedavno. I to tamo gdje se najmanje nadao, u Arhivu Slovenije u Ljubljani, u kojemu se čuva pisana ostavština Vladimira Dedijera, Titova biografa.
Odškrinuta vrata

Kako objašnjava Simić, vrata te Titove Pandorine kutije prvi su put odškrinuta prije šezdesetak godina. Kvaku je prvi diskretno povukao Georgi Damjanov, visokopozicionirani sovjetski agent koji je radio u aparatu Kominterne. Bio je šef jednog od najvažnijih njezinih dijelova, odjela za kadrove za sve zemlje Europe, a njegovo lažno ime bilo je Aleksandar Belov. Čim je Staljin na svojim tenkovima doveo bugarske komuniste na vlast, Belov je postao ministar obrane Bugarske, a pet godina kasnije i poglavar bugarske države. Na toj je dužnosti 1953. godine primio akreditive novog Titova veleposlanika u Sofiji Mite Miljkovića.

Kada je veleposlanik prenio domaćinu pozdrave vođe jugoslavenskih komunista, Belov se trgnuo i, nazivajući Tita samo njegovim tajnim moskovskim pseudonimom, zapitao: „A kako je naš stari drug Valter?"

Kada je veleposlanik odgovorio da je Tito dobro, Belov je rekao: „Ja se s drugom Valterom dugo poznajem, mi smo u Moskvi dobro surađivali. On ima velike zasluge za međunarodni komunistički pokret." Aludirajući na posebne agenturne poslove, izgovorio je i dvije ključne rečenice: „Mi smo njega slali na zadatke u Španjolsku i tamo je jedno vrijeme bio u velikim teškoćama, ali se dobro izvukao. I druge je zadatke drug Valter dobro izvršavao."

Slovenski komunist Josip Kopinič, koji je bio visoki sovjetski obavještajac u Španjolskoj, potkraj života otkrio je na koje su zadatke Staljinove specijalne službe slale Tita u Španjolsku. U neobjavljenom svjedočenju, koje je dao Titovu biografu Vladimiru Dedijeru, Kopinič je rekao da je Titov prethodnik na čelu KPJ Josip Čižinski, alias Milan Gorkić, bio predstavnik Kominterne za Španjolsku „u svim vidovima pomoći i odnosa", a da se „posle Gorkića Tito prihvatio dobrog dijela tih poslova": „Pod Titom je bio tako i rad predstavnika IV odseka NKVD-a, koji je pored ostalih poslova radio i na likvidacijama neprijatelja u inostranstvu." „Tito je bio kontrolor IV odseka. I zbog toga je išao u Španiju na inspekcijska putovanja, na dan-dva", priznao je Kopinič, koji je Titu bio toliko naklonjen da je potkraj Španjolskog građanskog rata odigrao jednu od glavnih uloga u njegovu dolasku na čelo KPJ.

„Neprijatelji" kojima su se u Španjolskoj bavili likvidatori NKVD-a, pod Titovom naredbom, bili su tzv. trockisti, kako je Moskva etiketirala sve oponente Josifa Visarionoviča Staljina. Ti su ljudi u Španjolskoj, kako je Tito potkraj 1937. godine pisao u „Proleteru", „svakodnevno raskrinkavani kao izdajnici i špijuni u službi generala Franka". A „raskrinkavanje" je bila istoznačnica za fizičke likvidacije.

Kopiničevo priznanje još je točnije potvrdio Maurice Thorez, koji je u vrijeme Španjolskog građanskog rata bio generalni sekretar CK KP Francuske, preko koga su se iz Moskve prenosile sve povjerljive sovjetske odluke i naredbe za Španjolsku. Tako se u njegovim rukama našao i dokument iz koga se „videlo da je Tito bio zadužen za likvidacije u Španiji", točnije da je bio „šef štaba za likvidacije u Španiji", a da su ostali članovi stožera bili: talijanski komunist Vittorio Vidali, Hrvati Ivan (Stevo) Krajačić) i Ivan (Antonov) Srebrenjak i bosanski Srbin Vlajko Begović, koji je bio zamjenik šefa NKVD-a u međunarodnim brigadama u Španjolskoj i šef operativnog centra za likvidacije u Albaceti.
Poslije Torezove smrti sadržaj tog dokumenta Dedijeru je 1979. godine u Parizu prezentirao biograf lidera francuskih komunista Albert Soboule. Iako mu je Soboule bio „izvanredan prijatelj", Dedijer se, vjerojatno zbog straha od posljedica, nije usudio niti pokušati objaviti ovo prvorazredno otkriće.

Postojanje ovog dokumenta Dedijeru je deset godina poslije, rujna 1989. godine, potvrdio i Titu vrlo naklonjen Josip Kopinič, koji je Titu 1938. omogućio da postane kandidat za generalnog sekretara CK KPJ.

Ovaj dokument potvrdio je i jedan od španjolskih likvidatora Ivan Stevo Krajačić: „Četvrti odsek je radio dve vrste poslova: diverzije pod komandom ruskog generala Pavlova i likvidacije neprijatelja – trockista."

Pozadinu ove velike Titove tajne do kraja je odgonetnuo jedan njegov bliski suradnik, šef njegove predsjedničke administracije, zagrebački komunist židovskog podrijetla Leo Mates.

Tito se s Matesom družio baš u vrijeme Španjolskog građanskog rata, a nakon završetka tog rata svraćao je i u Matesovu kuću u Zagrebu.
Na Dedijerovo pitanje – kako je Tito postao generalni sekretar CK KPJ i kakve je usluge izvršio Sovjetima u Španjolskoj da mu daju mandat u doba staljinističkih pogroma, Mates je rujna 1983. godine dao odgovor koji se sada prvi put predočava javnosti:
„Činio je prljave usluge u Španiji."
„To je za Sovjetski Savez bio važan poligon – i vojnički i strateški, ali i kadrovski (čišćenje)."
„Tito je tamo čistio ljude."

U razgovoru s Dedijerom to je potvrdio i sâm Kopinič:
„I Tito i Kardelj radili su za NKVD."

A sada najvažnije otkriće. Događaj se odigrao u prvim danima Drugog svjetskog rata u obiteljskoj kući Lea Matesa na Šalati, ekskluzivnoj zagrebačkoj četvrti. Pokraj Matesa sjedila je Anka Butorac, bivša supruga Blagoja Parovića, jednog od najpoznatijih jugoslavenskih komunista, koji je nekoliko mjeseci prije odlaska u Španjolsku pao u nemilost i Kominterne i svoje supruge zbog ljubavne veze s jednom mladom suradnicom sovjetskog poslanstva u Budimpešti.

Ono što je slijedilo Leo Mates je 24. rujna 1983. vjerno, od riječi do riječi, prenio Titovu biografu Vladimiru Dedijeru, koji je o tom velikom otkriću napravio sljedeću bilješku: „Tito u Matesovoj kući u Zagrebu, iznad Šalate, Anki Butorac odjednom: Ja sam tvoga 'druga' poslao u Španiji u smrt!" Dedijerova je nevjerica bila toliko velika da je pokraj ove Titove rečenice, u lijevom gornjem uglu, ružičastim flomasterom ispisao četiri krupna uskličnika: !!!!

Flert s činovnicom
Nepunih pola godine prije nego što ga je Tito „poslao u Španjolsku u smrt", Blagoje Parović bio je organizacijski sekretar CK KPJ, osoba broj dva u partijskog hijerarhiji. Zbog flerta s činovnicom sovjetskog veleposlanstva u Mađarskoj Tito ga je potkraj 1936., po nalogu Moskve, razriješio te dužnosti, a Parović je poslije toga vidio priliku u Španjolskoj da se dokaže. U sovjetskom je gradu Rjazansku završio tromjesečni vojni tečaj i početkom 1937. preko Pariza krenuo prema Pirenejima. Gorkićev CK KPJ postavio ga je za svog predstavnika u republikanskoj Španjolskoj, gdje je Parović pokrenuo i uređivao dobrovoljački list „Dimitrovac", u kome su tekstovi objavljivani na srpsko-hrvatskom, češkom, španjolskom i slovenskom jeziku.

Početkom srpnja 1937. postavljen je za komesara XIII. internacionalne brigade. Govorio je: „Budite takvi da svaki vaš rođak i poznanik, svaki drug i prijatelj, svaka organizacija i narod koji ovde predstavljate s ponosom može reći: 'To je moj sin, moj drug, član moje organizacije, sin moga naroda.'"

Ubijen je 6. srpnja 1937. u sumrak pokraj jednog sela blizu Madrida.

Na licu mjesta odmah ga je, u krupnom planu, snimio bosanski komunist Vlajko Begović, bojnik po činu, član Titova stožera za likvidacije, „glavni egzekutor u Španiji".

Prema svjedočenju Titova generala i španjolskog dobrovoljca Peke Dapčevića, Vlajko Begović također je „učestvovao u ubistvu Blagoja Parovića".

Kut snimanja fotografije – s lica, iznad tijela mrtvog Parovića – pokazuje da je snimka napravljena ne iz pijeteta prema tom čovjeku već da bi se dokazalo da je zadatak izvršen.

Junačka smrt
Parović je bio jedan od najperspektivnijih jugoslavenskih komunista. Centralni komitet KPJ još je početkom 1934. donio odluku da u slučaju uhićenja Milana Gorkića i predstavnika KPJ u Kominterni Vladimira Ćopića Blagoje Parović „stane na čelo CK".
Gorkićev pomoćnik Rodoljub Čolaković opisao je Parovića kao „jednog od rijetkih naših radničkih aktivista koji su se uzdigli i osposobili za samostalan politički rad širih razmjera".

Nekoliko mjeseci poslije njegove likvidacije Parovića je Tito nazvao „jednim od najboljih članova CK KPJ", a njegovu smrt „junačkom smrću".

Titovu ulogu šefa, koordinatora i kontrolora stožera za likvidacije u Španjolskoj uvjerljivo dokazuje i jedan Titov dokument nastao potkraj 1937., nepunih pola godine poslije likvidacije Blagoja Parovića. U njemu Tito svog neimenovanog „dragog prijatelja" u Moskvi obavještava da Ivan Krajačić „vrlo dobro obavlja svoju profesiju" u Španjolskoj i da „smo odlučili da ga pošaljemo k tebi na specijalizaciju njegove profesije". „Za drugog kandidata – Vokšina (Josipa Kopiniča) karakteristika se nalazi kod vas."

Krajačić je desetljećima bio šef OZN-e, Udbe i Službe državne sigurnosti Hrvatske i predsjednik Vlade i Sabora Hrvatske.

Posebna je priča i Titova fotografija iz kampa u Francuskoj koja je autentična. Iza nje krije se afera. Objavljena je 1961. u knjizi „Naši Španci", koja je već u tisku imala ozbiljnih problema. Naprijed piše da je izašla 1961., a na posljednjoj stranici da je njezin tisak u tiskari „Ljudske pravice" u Ljubljani završen tek „marta 1962. godine"! Knjiga je prešućena i povučena bez otvaranja afere, među ostalim, po svemu sudeći, i zbog ove Titove fotografije, te objavljivanja Begovićeve fotografije mrtvog Blagoja Parovića. Simić vjeruje da je Begović autor i ove Titove fotografije.

Više o svemu ovome pročitajte u novom broju Vojne povijesti!

Zvonimir Despot, Večernji list

* * * * * *

Komentar Ante Rokova Jadrijevića

'Titova epoha Velike laži' ponovo se nastavlja!
Dobro sam poznavao pokojnog Vladimira Dedijera. Dvaput sam bio u njegovoj kući u
Siparu, pokraj Katora i Umaga (a to je oko 18 km od moje kuće kod Brtonigle). Još dvaput smo se sreli ispred pošte u Katoru i zajedno popili kavu. Iznenadilo ga je moje dobro poznavanje Španskog građanskog rata, pa smo i o tome nešto opširnije razgovarali.
 Kasnije sam bio i u Španiji – s brodovima na kojima sam plovio kao pomorski časnik. Barcelona, Santander, Bibero, San Cyprien, Bilbao, itd.

Još kasnije, napisao sam jedan veći publicistički tekst za 'Primorske Novice' iz Kopra – početkom 1995.g., koji su oni – 'iz razumljivih razloga' objavili tek 12. maja 1995.g., pod mojim naslovom (u slovenščini) 'KDAJ JE TITO POSTAL JOSIP BROZ?'.

Dakle, ovo pišem kao dopunu gornjeg teksta kolumnista Večernjeg lista gosp. Zvonimira Despota. Kada je ugledni i luksuzni američki magazin 'LIFE' u svom broju 21. aprila 1952.  objavio prvi inozemni intervju s Titom, glavnokomandujući general španske republikanske armije koji je tada živio u Parizu izjavio je da je on tog čovjeka dvaput vidio u svom generalštabu i to kao ruskog generala!

Tako je pala u vodu dotadašnja Titova laž da nikad nije bio u Španiji! Također je pala u vodu i druga Titova laž da se on vratio u Jugoslaviju 1937.g. (kako su to nas učili u osnovnoj školi u Poreču 1951-1954.). Općenito, Tito je čak devet puta mijenjao svoju službenu biografiju. I nikad nije znao napamet naučiti imena svoje navodne 15.-tero braće i sestara iz Kumrovca. A imao je i sve prste na obe ruke, iako je u njegovoj službenoj biografiji pisalo da je bio izgubio dva prsta na lijevoj ruci dok je radio u brodogradilištu Kraljevica. itd., itd.

Ono što je možda i najvažnije – a čega nema u gornjem tekstu – jest da je Tito bio šef biroa za internacionalne brigade u Parizu (pomoćnik mu je bio Lovre Kuhar, alijas Prežihov Voranc iz Slovenije). U tom svojstvu, Tito je nakon čistki u Španiji, koje opisuje gornji članak, iz logora Gors u Južnoj Francuskoj i iz Jugoslavije – u koju se vratio nakon Moskve -  poslao Staljinu u Moskvu preko 800 vodećih jugoslavenskih komunista, koje je sve Staljin dao streljati, a da se za njihove grobove poslije nikad nije ni znalo.
Tek 1991.g. su njihove kosti otkrili u jednom 3 metra širokom jarku uz zid NovoSpaskog samostana u predgrađu Moskve.

Kada je Tito došao iz Moskve, početkom 1939.g.., njegov prvi potez je bio da posmrtno iz KPJ isključi svih osamsto likvidirnih vodećih komunista (izostavljam ovdje njihov dugačak spisak!) – dakle da ih čak i poslije smrti dodatno osramoti i popljuje kao navodne 'trockiste', 'agente Destapoa', 'agente imperijalizma', itd.    
Tako je počela dugačka 'Titova epoha Velike laži', koja nas je pratila sve do njegove smrti, pa čak i deset godina nakon njegove smrti.

A evo vidimo da se povratkom komunista na vlast u Hrvatskoj ta 'Titova epoha Velike laži' ponovo se nastavlja!
E, Upravo stoga dajem ovaj komentar!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., publicist i blogger, Brtonigla
(hrvatski socijal-radikal)

No comments: