Saturday, August 24, 2013

Pelješki most: 'sto bab(ic)a, kilavo dite'!



Dragovoljac.com/Damir Kalafatić-Pelješki most: 'sto bab(ic)a, kilavo dite'!/21 Kolovoz 2013

Damir Kalafatić






(Slijede dva komentara Ante Rokova Jadrijevića)


Pošto Hrvatska, eto, nema dovoljno stručne ljude u graditeljstvu odnosno mostogradnji, pametni francuski konzultanti iz Safegea (?), navodno, marljivo rade na svim parametrima svakog od mogućih, čak sedam rješenja povezivanja juga Hrvatske; bizarno, na povezivanju Hrvatske s Hrvatskom. Blago nama kako nas majčica Europa tetoši, bolje znaju naše 'prilike i potrebe' od naših ministara-analfabeta!

Među brojnim rješenjima postoji nekoliko opcija: od gradnje mosta s visećim konstrukcijama i koridora oko(?)hrvatskog Neuma do trajektnog povezivanja kao mogućeg rješenja a kao sedmo rješenje moguća je i izgradnja tunela ispod Neuma.

A mogli smo davno postaviti pontonski most kao što smo prije 20 godina, 1993.g. za vrijeme Domovinskog rata, privremeno premostili Novigradsko ždrilo pontonom dugačkim 279 metara, zar ne!?

Hrvatska je ta koja se treba odlučiti i izabrati što hoće. I mi želimo čuti vaš stav.
Imali ste najprije stav da će se graditi most pa ste više puta počinjali radove. Nakon toga je došla nova vlada koja je rekla da odustaje od mosta i hoće koridor. Onda je ta ista(KUKURIKU-)vlada opet promijenila svoj (čvrsti-Čačićev) stav pa je rekla da ipak neće koridor nego da hoće dovršiti već započeti most. Shvaćam da Hrvatska neke stvari mora usklađivati s Europskom unijom, ali po pitanju prometnog povezivanja, loptica je na Hrvatskoj strani i vi se morate odlučiti što hoćete i mi smo spremni započeti ozbiljne razgovore“ – kazao je ovih dana Željko Komšič-predsjedatelj Predsjedništva BiH, naglasivši kako nitko u BiH ne osporava Hrvatskoj pravo na izgradnju mosta…

.... nitko, osim ministra Damira Hadžića, dodao bih.

Naime, za razliku od začudo tolerantnog Titoljupca Komšića, ministar 'bosanskog pomorstva' te prometa i infrastrukture, Damir Hadžić, za 'Dnevni Avaz' rezolutno je izjavio da se Pelješki most neće graditi, a potencijalni cestovni koridor kroz Neum ni na koji način ne bi mogao biti eksteritorijalan jer ne bi podrazumijevao uvažavanje interesa BiH;

iako je 'eksteritorijalnih objekata' puna Europa!

Usporedimo:

Primjerice, švicarski grad Basel na tromeđi triju država, izgradio je poodavno zračnu luku 'Basel-Mulhouse' na iznajmljenom francuskom teritoriju s tim da je grad Basel s tom zračnom lukom povezan upravo eksteritorijalnom autocestom duljine ca. 10 km.!
S ceste nema nikakvog izlaza sve do zračne luke odnosno francuskog gradića koji nosi jednako ime-Mulhouse, u blizini kojeg je i granični izlaz za državu Francusku.

Nasuprot Hadžiću, Siniša Hajdaš udat Dončić priča kako nema straha od odgađanja projekta Pelješki most, a ni šoka u Vladi zbog navodnog odbijanja Europske komisije da u kolovozu predstavi rezultate (francuske) predstudije izvedivosti jednog od najvažnijih hrvatskih projekata!

„Potkraj rujna“, kaže Dončić, „dobit ćemo (skupo plaćenu, nap. a.) francusku studiju, a tada se bacamo na posao da zajedno s Europskom komisijom pronađeno način financiranja najboljeg modela. Moglo bi se raditi o investiciji od dvije milijarde kuna, a već iduće godine mogli bi početi i radovi.“

To financiranje moglo bi završiti jednako neslavno kao i godinama najavljivana 'francuska' investicija u zračnu luku Pleso za koju još uvijek nema zainteresirane banke?

Ali, odgovara mu jednaki 'pomorski stručnjak', Musliman Damir Hadžić:

„BiH neće dovesti u pitanje svoj teritorijalni i svaki drugi integritet i suverenitet. Tu je i naše po svim međunarodnim konvencijama zagarantirano pravo na otvoreno more. Zato zajedno s Hrvatskom, ali i međunarodnom zajednicom, moramo riješiti pitanje našeg razgraničenja na moru.“

Bez obzira na trenutnu situaciju u izrazito turističkom gradu Neumu, s plitkim morem tog malog zaljeva, 'bosansko ministarstvo pomorstva' tražiti će strogo poštivanje međunarodnog pomorskog prava i prava na otvoreno more, jer nitko ne zna u što se sutra može pretvoriti neumski akvatorij.

Možda se Neum sutra transformira u trgovačku, pretovarnu kontejnersku luku poput Rijeke i Ploča, ili u ratnu luku za 'turske galije'?



Dakle, iako BiH u ovom trenutku nema posve jasnu strategiju razvoja tog prostora, to ne znači da se to u bližoj ili daljoj budućnosti neće promijeniti.

Eto, to je ta naša politika infrastrukture koju vodi čovjek koji nije u stanju sagledati probleme hrvatskog Juga, a ti problemi nisu samo 'cestovni', 'mostovni', 'trajektni' ili 'tunelski' nego i gospodarstveni, turistički, sociološki pa u krajnjoj liniji i demografski.

Nema on, ili možda ne želi imati, ekipu građevinskih stručnjaka koji će izraditi optimalnu studiju povezivanja hrvatskog Juga, pa. neuk i nesposoban, traži pomoć od Francuza jer su oni pametniji od naših ljudi.

Nije li to podcjenjivanje hrvatskog znanja i hrvatske pameti?

                              ******          (4 reda cenzurirao A.R.J.)

Bilo kako bilo, puno 'kripto-stručnjaka' ali još više političkih amatera odlučuje o Pelješkom mostu pa se s opravdanjem može primijeniti ona stara izreka: sto bab(ic)a, kilavo dite!

                
Damir Kalafatić
 Komentari  

#6 Ante Rokov Jadrijević 2013-08-23 12:34

Zaboravih spomenuti naše Hrvate u Neumu.

Zašto oni malo ne pomognu Hrvatskoj? Zar Hrvatska vojska nije branila i Neum?

Zar tamo nisu ratovala tri hrvatska generala: Daidža, Bobetko i Andrija Matijaš - Pauk?!!

A sada kada njih više nema? "Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledoše"!

Zašto naši branitelji sada ne organiziraju veliki miting na Trgu Bana Jelačića i javno zatraže od predsjednika YU-sipovića i Z.Milanovića da smjesta predaju udbaša i šefa udbaških ubojica Josipa Perkovića Njemačkoj ??!!

Ja bih opet prvi došao u Zagreb (300km!) s onim mojim starim transparentom "Dolje Udbofašizam s Pantovčaka" - pa makar mi to bilo posljednji put da vidim Zagreb!

                                               ****** 

#5 Ante Rokov Jadrijević 2013-08-23 12:21

A "Distrikt Neum"?!!

Prije više od godinu i pol dana ja sam bio predložio da se NEUM i koridor kod Neuma proglasi "Distriktom" - isto onako kao što je proglašen i "Distrikt Brčko" !!

Podsjetimo se: Brčko je proglašeno "distriktom" kako bi se Srbima osigurao prometni koridor za Banja Luku, odnosno Republiku Srpsku, kao prometna veza sa Srbijom, odnosno Beogradom. To su propustili tražiti i Tuđman i Šeks i njegov 'paravan - man' Sanader! A da Jacu Vlaisavljević i ne spominjem.

Mogu li to danas tražiti marionete YU-sipović i Z.Milanović?

Moš' mislit !

A može li to tražiti" mali Mujo Komšić" ?
Moš' mislit !

A tek "Zvečarka" Vesna Pusić?

Od te londonske Luciferke Hrvatska može dobiti samo ono što i od njenih djedova Angjelinovića ! Takvima je izdaja genetski zapisana u kostima.

Ustaj Bane ... Ante Starčeviću !!

(obrada teksta: A.R.J.)

No comments: