Sunday, October 13, 2013

Saša Milošević: 'Zašto Srbi u RH ne mogu dobiti status žrtava rata i zašto se govori samo o Vukovaru, a ne i o Jasenovcu?'



Dnevno.hr/ Saša Milošević: 'Zašto Srbi u RH ne mogu dobiti status žrtava rata i zašto se govori samo o Vukovaru, a ne i o Jasenovcu?'/ Petak, 11 Listopad 2013

Autor: B. D.

Saša Milošević: 'Zašto Srbi u RH ne mogu dobiti status žrtava rata i zašto se govori samo o Vukovaru, a ne i o Jasenovcu?'
 

 Zaista je iritantno svakodnevno slušati i gledati HRT koji daje prostora likovima poput potpredsjednika Srpskog narodnog vijeća Aleksandra Saše Miloševića kojeg su Vrdoljak i Marčinko potjerali s HRT-a početkom devedesetih.

Osim što se danas trudi govoriti jezikom kojim u Hrvatskoj nitko ne govori, pa ni on sam sve do nedavno, Saša Milošević zapravo tek sada otkriva svoj pravi karakter i stavove: na svaki upit o stradanju Vukovara on odmah poteže paralelu s Jasenovcem pa ispada da su Hrvati zaslužili ono sve što im se dogodilo 1991.

Čini se kako s približavanjem Dana sjećanja na Vukovar proporcionalno rastu i međunacionalne tenzije u Hrvatskoj, u čemu prednjači navodna Hrvatska radio televizija.
Doslovce nema dana da se netko od HRT-ovih "objektivnih" novinara ne istakne borbom za prava (ponovno ugrožene) srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. 

Ponekad je teško i gledati i slušati koliko HRT-ovci danas nemaju osjećaja za ono što je Vukovar propatio u obrani Hrvatske. A kad je to teško gledati običnim ljudima, nije teško zamisliti kako onda sve to proživljavaju sami Vukovarci.

Informativni program HRT-a danas je potpuno očišćen od Tuđmanovih kadrova pa sada kolo vode deklarirani ljevičari koji ni ne skrivaju svoj prezir prema domoljubnom i nacionalnom. Čini se kako je pljuvanje po hrvatskim vrijednostima i osjećajima postalo pravilo u kojem je samo pitanje tko će više i dalje.

"Dnevnici" i ostale informativne emisije HTV-a su jednostavno postale negledljive, a čini se da je takav trend zahvatio i Hrvatski radio, taj vječni bastion starih kadrova, koji su se u proteklim vremenima ipak znali dobro prilagoditi, ali sada očito moraju pokazati gazdama da su još uvijek tu – na "liniji s partijom".

U ovotjednoj emisiji prvog programa HR-a "Poligraf" urednica Milena Jukić Ugrin je na temu stanja u Vukovaru ugostila Vesnu Škare Ožbolt, ministra Arsena Bauka, HDZ-ovog europarlamentarca Andreja Plenkovića, te potpredsjednika Srpskog narodnog vijeća Aleksandra Sašu Miloševića, koji je došao umjesto svog šefa Milorada Pupovca, koji se iznenada razbolio. 
      
Inače, Saša Milošević je poznat kao (pred)ratni novinar HRT-a, kojem su Antun Vrdoljak i  Tomislav Marčinko početkom devedesetih dali "nogom u guzicu". Iako on danas tvrdi da mu nije jasno zašto i da to ničim nije zaslužio jer, kaže, nije bio u četnicima, njegov današnji politički angažman dokazuje kako su bili u pravu oni koji su mu zabranili u ratno vrijeme čak i dolaziti u zgradu HTV-a.

Koliko god ste to činilo ružno, jedina kvalifikacija koja danas pristaje Miloševiću je ona da se radi o neuvjerljivom početniku koji se trudi govoriti ekavicom, ali mu to nikako ne uspjeva. Dok vodi računa kako govori ta njegova ekavica zvuči toliko namješteno i naučeno da je to zapravo smiješno.

Kako Milošević nikada prije nije govorio ekavicu i srpski jezik svako malo mu ispadne neki tipično hrvatski izraz, pa bi mu netko konačno trebao kazati da se prestane koristiti jezikom kojim se u Hrvatskoj nikada nisu služili ni on, a ni njegovi sunarodnjaci. 

Čak i njegov šef Pupovac govori čistim književnim hrvatskim jezikom, a nedavno je na konvenciji Demokratske stranke u Beogradu svoj pozdravni govor srpskim kolegama izgovorio na čistom hrvatskom jeziku. Bez ijedne greške.

Po Saši Hrvati su dobili što su i zaslužili

No, iza Miloševićevog nevještog "srpskog" stoje poznati stavovi. Taj Pupovčev potrčko koji je do 90-ih bio deklarirani Jugoslaven, a sada vjerojatno ima ambicije postati novi srpski vođa u Hrvatskoj, danas uopće ne vidi nikakvu razliku između onoga što se dogodilo u Vukovaru 1991. godine i onoga što se događalo za vrijeme HND. Naime, na pitanje hrvatskih slušatelja zašto lokalni srpski političari u istočnoj Slavoniji ni dan danas ne žele reći tko su krivci za 3. 000 silovanih žena, 350 ubijene djece, 1 500 nestalih Milošević odmah vuče paralelu s davnom prošlošću.

"A zašto nitko ne govori o zločinima u Glini , Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata", branio je Milošević činjenicu da su njegovi sunarodnjaci do temelja uništili cijeli jedan grad, a njegove stanovnike pobili i "humano" protjerali u ime jedne luđačke agresivne politike. 
   
Ipak vrhunac njegove bešćutnosti je bio trenutak kada je revoltiran što se stalno priča o srpskih zločinima u Vukovaru kao argumentu za neuvođenje dvojezičnosti upitao:  "Zašto i Srbi u RH još uvijek ne mogu dobiti status žrtava rata?"

Iako odgovor zna i sam – "jer su bili agresori", on očito pokušava proturiti poznati scenarij izjednačavanja krivnje.

Iz njegovih stavova ispada da su zapravo Hrvati zaslužili ono što im se dogodilo 1991. godine, jer su pola stoljeća ranije počinili zločine prema Srbima u Jasenovcu i Glini. Ni Saša Milošević kao ni hrvatski premijer Milanović, jasno, ne žele priznati kako se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, donesen u Račanovo vrijeme, primjenjuje u svakom svom članku u cijeloj Hrvatskoj – od dvojezičnosti u drugim krajevima i upotrebe na sudovima, do prava na tri zastupnika u Saboru i dožupane.

Jedino je sporna njegova primjena u gradu koji mora imati poseban pijetet.

"U Vukovaru treba prvo riješiti posljedice rata i onaj tko licitira datumima i rokovima radi pogrešno", kazala je Vesna Škare Ožbolt, podsjetivši Miloševića da je Njemačkoj i Francuskoj za normalizaciju odnosa i uvođenje dvojezičnosti u neka miješana područja trebalo 50 godina.

Ono što najviše iritira je ipak ponašanje radijske urednice Milene Jukić Ugrin koja nije dozvoljavala slušateljima (onima koji njoj i ostalim "radmanovcima" daju plaće) da do kraja postave pitanje njenom dragom kolegi Saši Miloševiću.

Novinarka koju kolege kolokvijalno zovu "Režimkom" u jednom je trenutku priznala sama sebi, ali i cjelokupnoj javnosti "da stoji sve ono što Milošević govori"!?!?

Kada je slušatelj (prije nego su ga grubo prekinula) na kraju upitao kada će srpski političari konačno otkriti tko je odgovoran za zločine počinjene u Hrvatskoj, kako ne bi ostala stigma na cijelom narodu, Milena je kazala kako to uopće ne treba komentirati?!!!!

Zar je onda još čudno što nakon takvih stvari sve više hrvatskih građana ne želi plaćati pretplatu tom i takvom javnom servisu.


B.D./Dnevno.hr

******

Komentari (36):  

Objavi na Facebooku

 
Ante Rokov Jadrijevic · Česti komentator · Brtonigla
I još nešto: čestitam na komentaru gosp. Krešimiru Novoselu, kojeg ovdje rado citiram: "Tim Srbima, kao i komunistima, sve pocinje od 41., kao da prije toga nisu postojala sibinjske zrtve, senjske zrtve pa atenetat na hrvatske zastupnike u skupstini u beogradu..... ajde o tome malo trljajte nos cetnicima u rh“
Odgovor · 3 sviđa mi se · Prati objavu · Prije 3 h

A.R.J./Semper Paratus Croatiae ! (com)

Ante Rokov Jadrijevic · Česti komentator · Brtonigla
Što se mene osobno tiče, Saša Milošević je bio vrlo dobar novinarHRT-a, sve dok ga Vrdoljak i Mato Marčinko nisu 'najurili' iz te naše zloglasne medijske kuće!

To što je Saša Milošević nakon toga postao ogorčen čovjek i kao takav lak plijen demagoga i 'etnobiznismena' Milorada Pupovca, to se može razumjeti... ljudski je. Ali nakon toga lizati svoj vlastiti izmet - e to nije lako razumjeti!

Stoga da mu ja uzvratim: gospodine Saša Miloševiću, zašto se ovdje govori samo o Vukovaru, a ne i Jasenovcu? Zato što je veliki zločin u Jasenovcu izmjišljen i to najviše kako bi se prikrio ili umanjio mega-zločin nad Hrvatima na Blajburškom polju, koje Vaše zločinačko pleme ni dan danas ne priznaje!!

Naime, priče o Jasenovcu su se počele pojavljivati tek početkom 1951.g., kad je opskurni Hrvat Antun Miletić napisao svoju fikcijsku knjigu o Jasenovcu. Kad se počela raspirivati medijsko-režimska histerija o NAVODNO 700.000 pobijenih Srba u Jasenovcu i o NAVODNO milijun i sedamsto tisuća žrtava u Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu!??

Da skratim: zbog čega bi mi Hrvati i u ovoj našoj novoj DRŽAVI Hrvatskoj i dalje slušali Vaše srpske laži o Jasenovcu? Zar samo zato što Vi osobno i Vaš mentor prof. Pupovac nemate nikakvih drugih argumenata??

Preporučujem Vam gosp. Saša Miloševiću da nađete i pročitate knjigu Vašeg sunarodnika Svetozara Pribičevića 'Diktatura kralja Aleksandra', prevedenu od Dražena Budiše i Božidara Petrača, te objavljenu u nakladi starog Globusa, Zagreb, 1990.g.

Ja sam u toj knjigi stavio mnogo upitnika (ali i nešto manje uskličnika!), a Vi čitajte samo uskličnike - jer i to Vam može jako mnogo pomoći!

· 

KresimiR novosel · Česti komentator · Dubrovnik, Croatia
Tim srbima kao i komunistima sve pocinje od 41ka da prije toga nisu postojala sibinjske zrtve, senjske zrtve pa atenetat na hrvatske zastupnike u skupstini u beogradu. ajde o tome malo trljajte nos cetnicima u rh

newkvazar (prijavljuje se koristeći yahoo)
Povlačenje paralele između Vukovara i Jasenovca je četnička podvala u stilu proglašavanja RH nasljednicom NDH, baš ka ča su to srbi podmetali 91 a oćito i dan danas ai ka sol na ranu mi ove četnike još i financiramo.

No comments: