Wednesday, October 9, 2013

TAJNA ISTRAGA FBI-a: NOVI DOKAZI IZ AMERIKE Ivo Sanader u New Yorku živio je bolje od sultana!



Jutarnji.hr/ TAJNA ISTRAGA FBI-a: NOVI DOKAZI IZ AMERIKE Ivo Sanader u New Yorku živio je bolje od sultana!/ Objavljeno: 05.10.2013



TAJNA ISTRAGA FBI-a: NOVI DOKAZI IZ AMERIKE
Ivo Sanader u New Yorku živio je bolje od sultana!

(slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića: Sanaderu treba ZBROJITI sve pojedinačne kazne, tako da bude osuđen i do 120 godina zatvora!!“)

 

 U tajnoj istrazi FBI-a otkriveno je, među ostalim, da je bivši hrvatski premijer prilikom čestih putovanja u Ameriku najviše volio boraviti u jednom od najekskluzivnijih hotela na svijetu, New York Palaceu. Detalje njegova tajnog života u neviđenoj, običnom čovjeku nepojmljivoj, raskoši otkriva Tomislav Novak

Istražitelje FBI-a zanimale su samo dvije stvari: “Dobro, tko je ovaj čovjek i zašto toliko troši?” S tim su se pitanjima prije otprilike tri godine pojavili u superluksuznom New York Palaceu, arhitektonskom čudu na uglu Avenije Madison. Ovaj hotel, naravno, ima pet zvjezdica, ali i pet dijamanata, oznaku koju među 58 tisuća hotela i restorana na svijetu ima njih samo 0,28 posto.

Danima su se o tom čovjeku istražitelji raspitivali kod tadašnjeg direktora hotela i njegovih zaposlenika, pa pregledavali poslovne knjige i zbrajali njegove račune. U Palaceu je, ispostavilo se, boravio više puta.

Najluksuzniji apartmani i sobe u tom hotelu imaju čak tri etaže, do njih vode privatni liftovi, a o gostima brine butler koji govori više stranih jezika. Noćenje u takvim najluksuznijim apartmanima stoji i do 25 tisuća dolara, a čovjek kojeg je FBI provjeravao zove se Ivo Sanader.

Birao samo najbolje

Ovo je prvi put da je u javnost procurio novi rukavac FBI-eve istrage bivšeg premijera. USKOK je preko Međunarodne pravne pomoći zatražio pomoć američkih istražitelja kad je provjeravao njegovu imovinu i trag novca koji je vodio u SAD.

O toj se istrazi već pisalo - ispitana je i Sanaderova kći Petra koja je u SAD-u poželjela početi karijeru glumice, a tragalo se za stanom u vlasništvu Sanaderovih i tajnim bankovnim računima.

No, dosad se nije znalo da su prilikom provjera ljudi iz FBI-a pokucali i na vrata najskupljih apartmana otmjenog Palacea, mjesta koje su Michael Jackson i Whitney Houston zvali svojim drugim domom. Ovdje je, inače, sniman dobar dio prve sezone CW-ove prestižne serije “Gossip Girl” koja se bavi spletkama bogatih i razmaženih tinejdžera čiji su očevi bogati industrijalci i hotelijeri. Lik koji je glumila Blake Lively živio je u jednom takvom apartmanu.

Sanader je naprosto obožavao luksuz hotela Palace pa ga je često birao i dok je obnašao premijersku dužnost. Ponekad je u njemu odsjedao sa službenom delegacijom, ponekad sam, ponekad sa suprugom Mirjanom, a ponekad i s cijelom obitelji.


 U tim bi se vremenima službeno prijavio u predsjednički apartman, u koji su prije njega radi provjere ulazili i tjelohranitelji. Jedan od bivših djelatnika osiguranja prisjeća se tih putovanja i kaže nam kako u tim prigodama bivši premijer nije unajmljivao najluksuznije Triplexe na vrhu nebodera, nego “obične” apartmane. Ako bi poveo kćeri, njih bi, doznajemo, smještao u posebne sobe.

No, Sanader u New York nije odlazio samo kao premijer. Bio je gost predavač na Sveučilištu Columbia, a na Harrimanov institut 2010. dolazio je i kao gost na predavanje Ive Banca. Uz to, nerijetko je odlazio u posjete kćeri Petri, koja je nekoliko godina s bivšim dečkom živjela u New Yorku.

Svjedoci su tijekom procesa za Fimi-Mediju na Županijskom sudu u Zagrebu potvrdili kako je premijer imao običaj otpustiti svoje osiguranje i netragom nestati u više prigoda.
Jednom smo bili u New Yorku i Sanader je tražio da ga ne pratimo pa smo imali slobodan dan. Drugog se jutra pojavio na aerodromu, sjećam se da smo letjeli kući, a on uopće nije noćio u sobi hotela u kojem je bio smješten - rekao je svjedok iz njegova osiguranja na sudu.

Uostalom, premijer je slično postupao i u Hrvatskoj. Prema izjavama svjedoka, njegova bivšeg tjelohranitelja, ukupno je 35 puta u društvu Roberta Ježića, bez osiguranja, odlazio na ručkove i sastanke na nepoznate lokacije.

Noć prije rodea

Jednom je prilikom iz hotela u kojem je bio službeno smješten, tvrdi svjedok iz istrage, nestao noć prije leta iz New Yorka u Nashville gdje su on, tada još premijer, njegova supruga Mirjana i Neven Jurica išli - na rodeo. On je gotovo siguran da je tada odlazio uživati u New York Palace, nepojmljivo luksuzan hotel za običnog čovjeka. No, potpuno je sigurno da je taj hotel pravo mjesto želite li potrošiti novac.

Najluksuzniji apartmani tog hotela, Triplex, nalaze se na vrhu nebodera koji se naziva Tower, ukupno ih je četiri, a svaki se prostire na tri etaže i ima površinu od 465 kvadrata.

S njihove terase pogled puca na cijeli Manhattan, preko St. Patricka sve do Central Parka na jednoj i East Rivera na drugoj strani. Ako je gostu slučajno prehladno na terasi, u istom pogledu može uživati i iz udobnosti sobe jer se 5,4 metara visoki prozori protežu od poda do stropa duž vanjskih zidova.

Cijena: 140 tisuća kuna za jednu noć.


 Udovoljite si čistim luksuzom i iskusite dekadentni život na Manhattanu, reklamira Palace svoje Triplexe na web stranici. Svaki od njih ima gostinjsku kupaonicu, touch screen klima-uređaj i daljinske upravljače za svjetla i krevete. King size kreveti, privatne blagovaonice i garderobe prostiru se na svakoj etaži, a na trećoj je u blagovaonici smješten i otvoreni kamin za “večeri namijenjene intimnijoj amtosferi”.

“Privatni lift i recepcija, butler, wi-fi, kuhari koji govore više jezika, privatna limuzina, 24-satna usluga čišćenja i održavanja, dostava novina poput New York Timesa, Wall Street Journala ili USA Todaya te usluga pakiranja i raspakiravanja”, nabrojene su na web siteu usluge koje dobivaju gosti Triplexa.

Ovdje čak ni butler nije obični butler. Riječ je Maitre d’Etageu ili pojednostavljeno domaćinu. Kao dugogodišnji Maitre d’Etage Palacea Samir Saleh objašnjava svoje zadaće i tvrdi kako je njegovo zanimanje: privatni asistent za VIP goste hotela.

“Što god da je gostu potrebno, ja mu to omogućujem. Prije nego što dođe u naš hotel, provjeravam njihov profil, što vole jesti i piti, treba li im možda mikrovalna pećnica ili veća količina ručnika u kupaonici”, opisao je za web site hotela Saleh svoje zadaće, dodajući kako nema toga što za njih nije spreman učiniti.

Triplexi u Palaceu inače su opremlleni i cocktail barom, konferencijskim telefonima, HD televizorima i potpuno funkcionalnom kuhinjom u kojoj goste dočekuju darovi dobrodošlice: čokolade, boca vina, sokovi i voće.

Dodatni luksuz

Kupaonice i spavaće sobe također skrivaju pravo malo carstvo luksuza: plišane ogrtače i papuče, skupocjene higijenske i kozmetičke preparati, profesionalne fenove, walk-in garderobe, kade posebno dizajnirane za duge kupke i prostrane tuš-kabine.


 Triplexi su s ostalim najluksuznijim apartmanima smješteni između 40. i 54. kata i uređeni su u klasničnom ili art deco stilu, ovisno o sobi. Trenutačni vlasnici, kompanija Northwood Investors, u njegovu su obnovu uložili novih 140 milijuna dolara i ionako već otmjenu građevinu nadopunili dodatnim luksuzom.

Palaceova povijest počela je 1882. godine kada je poznati željeznički tajkun Henry Villard na istoj lokaciji sagradio šest privatnih kuća koje su renesansnim štihom evocirale Palazzo Della Cancellaria u Rimu.

Gotovo stotinu godina kasnije, 1974. godine, investitor Harry Helmsley iza tih je kuća krenuo graditi neboder od 55 katova u kojem je zamislio otvoriti hotel. To se dogodilo tek 1982. godine i sljedećih 11 godina hotel je bio u njegovu vlasništvu. Za Helmsleyjeve ere hotel je bio poznat po strogoći prema zaposlenicima koju je provodila njegova supruga Leona. Zaposlenike je otpuštala kao na pokretnoj traci i zbog najmanjih pogrešaka. Zbog toga je u gradu bila poznata pod imenom “Kraljica zloće”.

Sljedeći vlasnik bio je sultan od Bruneja, koji je u potpunosti renovirao hotel i neboder s kućama Villard povezao s dvokatnim lobijem od mramora. Sultan, inače poznat po rasipništvu, ubrzo je izgubio interes za hotel te ga prodao prije dvije godine za 400 milijuna dolara Northwoodu koji ga sada ponovno obnavlja.

Hotel ima 723 uobičajene sobe, 176 luksuznih soba, spa i fitness centar na 650 četvornih metara, salu za goste od 3200 kvadrata, poslovni centar i četiri apartmana Triplex. Koristi sto posto obnovljivu energiju i sada je ponovno dobio epitet najboljeg hotela u New Yorku.

........    (skraćeno na portalu Jutarnji.hr)

Jutarnji list


******

Komentar Ante Rokova Jadrijevića:

Budući da sam jučer stavio opširan komentar na jedan drugi tekst o Sanaderu na mojem drugom blogu OHRANA Semper Paratus, tekst pod naslovom „Sanader: Da sam na vlasti Bajić se ne bi usudio podići šest optužnica protiv mene“, od 30.rujna 2013. uz moj komentar pod naslovom Sanaderu treba ZBROJITI sve pojedinačne kazne, tako da bude osuđen i do 120 godina zatvora!!“, ovdje ću objaviti samo onaj dio  koji se odnosi na ovaj tekst Jutarnjeg lista i njihovog novinara Tomislava Novaka:

Drugo, nije DORH kriv što se “stvorio dojam velike količine kriminala", nego je tako i bilo u Sanaderovoj Vladi! Jučer smo se o tome mogli uvjeriti pročitavši u „Jutarnjem listu“ šokantno otkiće inspektora američkog FBI-a, pod naslovom Ivo Sanader u New Yorku živio bolje do sultana“!
Iz tog velikog članka smo konačno saznali kako je iskompleksirani Vlaški „skorojević“ iz Dugobaba liječio svoje dječačke komplekse iz Splita - kao VIP gost najluksuznijeg hotela na svijetu NEW YORK PALACE-a, plaćajući noćenje 25.000 dolara u troetažnom apartmanu (tzv. Tripletu), površine 465 m2!!

Citiram iz tog velikog i luksuzno opremljenog članka (koji ću sutra ujutro objaviti na svom glavnom blogu Semper Paratus Croatiae!): „Sanader je u šest godina – od 2005. do 2011.- na avionske karte potrošio oko 1,5 milijuna kuna gotovine, a mnogo je puta letio u SAD, pa tako i u New York. Kako se doznalo iz istrage (FBI-a), riječ je o oko 200 privatnih letova, koje je za sebe, suprugu Mirjanu i kćeri plaćao iz svojeg džepa i gotovo uvijek gotovinom“. Upitajmo se odkud Sanaderu toliki novac??

Da ovdje skratim: tko je kriv za takav „dojam velike količine kriminala" – DORH ili Sanader?!

Nota bene: neka Sanader bude sretan ako DORH ne počne istraživati onu spretno zataškanu „aferu Pliva“ i onu tajnu večeru u Veroni, početkom septembra  2006.g., skupa sa bivšim direktorom Plive Željkom Čovićem !!

Naime, naši vlaškiljubitelji talijanske opere“ Ivo Sanader, Miomir Žužul i Željko Čović sastali su se u Veroni sa svojim tajnim “bratstvom“ iz SAD-a u prljavom poslu prodaje naše hrvatske “Plive“ svojim (navodnim!!) američkim partnerima iz tvrtke Barr, a sve pod lažnom izlikom “ljubitelja talijanske opere“, da bi tobože gledali operu Pietra Mascagni-ja “La cavaleria rusticana“ (citat iz mog članka Neki to vole vruće“ od 7. rujna /sept. 2006., zbog kojeg je Sanader zabranio glavnom uredniku tadašnjeg hrvatskog „Fokusa“ Marijanu Majstoroviću moje daljnje pisanje u tom tjedniku).

Ante Rokov Jadrijević, publicist i blogger,
(Hrvatski socijal-radikal)

No comments: