Wednesday, January 8, 2014

Božićna poslanica Patrijarha Irineja: 'Progon ćirilice paravan za progon Srba'



Dnevno.hr/ Božićna poslanica Patrijarha Irineja: 'Progon ćirilice paravan za progon Srba'
 Datum: petak, 03. siječnja 2014. u 17:04
      

Autor: Hina/ A. P.

Božićna poslanica Patrijarha Irineja: 'Progon ćirilice paravan za progon Srba'

(Slijedi oštar komentar Ante Rokova Jadrijevića: Ma, daj Matori ne palamudi nam više!!)
 




Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uputio je u petak božićnu poslanicu svim pravoslavnim vjernicima i sunarodnjacima u iseljeništvu, rekavši pritom da se progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj.

Poglavar SPC u poslanici je, među ostalim, poželio sretan i blagoslovljen Božić i sunarodnjacima "u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji", ocijenivši da se pitanje i progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj.

"Čitav slobodoljubivi i pravdoljubivi svijet stoji nijem i zapanjen pred činjenicom da se brutalno progoni jedno pismo, u ovom slučaju ćirilica, pismo svete braće Ćirila i Metoda.

Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i njihovo odvraćanje od povratka na ognjišta", naglašava poglavar SPC-a u poruci povodom Božića po julijanskom kalendaru.

Patrijarh je Srbima na Kosovu poručio da unatoč stradanjima i nepravdi "koja se iz dana u dan uvećava, nisu sami i zaboravljeni" već da je s njima "cijeli srpski rod i sav pravdoljubivi svijet".

Molimo se Isusu Kristu da svojom božanskom ljubavlju ispuni srca i duše "onih koji gaje netrpeljivost, pa i mržnju prema svemu što je srpsko i pravoslavno.

Čovjek i narod bez ljubavi – što je? Neka umjesto mržnje ljubav zavlada", poručio je patrijarh Irinej, pozivajući sunarodnjake "na duhovnu budnost i mudrost".

"Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima ovoga stoljeća može biti vjeran i častan", istaknuo je Irinej. Naglasio je kako je SPC "trajni jamac i temelj našeg duhovnog, crkvenog i nacionalnog jedinstva" te pozvao pravoslavne vjernike na međusobno praštanje i zaželio da budu u miru, slozi i ljubavi, uz tradicionalnu poruku Mir Božji, Hristos se rodi!


Autor: Hina/ A. P.

* * * * * *

Komentari:

Ante Rokov Jadrijevic · Česti komentator · Brtonigla

Ma, daj Matori ne palamudi nam više!!

Citiram: "Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i njihovo odvraćanje od povratka na ognjišta",

Odgovaram Vam: Sami ste od Ćirilice napravili političko, a i ideološko pitanje, a sada "kobajagi" kukumavčite zbog toga.

Pa i sam stari Bizant bi vam zavidio na tolikoj količini dvoličnosti, laži, drskosti i bezobrazluka !

A propos povratka Srba u Hrvatsku: evo vam samo dva argumenta:

Prvo, Račanova Vlada, posebno Vaš Srbin K-Radimir Čačić je u samo dvije i pol godine obnovio 35.000 srpskih kuća u Hrvatskoj (od kojih mnoge nisu u ratu bile ni okrznute !!) i zbog toga dvije godine zaustavio gradnju autocesate prema Splitu,

a koliko ste vi Srbi obnovili hrvatskih kuća u tzv Republici Srpskoj ??

Jeste li ikad gospodine Patrijarhu spominjali mogućnost povratka Nijemaca ("Folksdojčera" u Banat i Bačku?

Ili Hrvata u vašu tzv. Republiku Srpsku, a naročio u Banja Luku, Prijedor, Derventu, Bosanski Brod, Odžake, Modriču, Gradačac, itd.??

Niste?? Teško mi je vrijeđati tako staru osobu, ali se nadam da će vam Sveti Petar reći ovo isto ili slično, kada mu uskoro dođete pred lice - Božje pravde !!


No comments: