Saturday, January 24, 2015

YU-sipović i Gabrić ponovno skupa?


Dragovoljac.com/Josipović i Gabrić ponovno skupa?/Četvrtak, 22 Siječanj 2015



Autor Andrea Latinović   


Zbog zatvorenih vrata u SDP-u, Josipović preuzima Nacionalni forum
 

 Stranka, kojoj je i dalje na čelu dr. Nikica Gabrić, ionako je u javnosti tretirana kao predsjednikova rezervna politička opcija

Zoran Milanović doslovce je ''podivljao'' na mogućnost u kojoj bi Ivo Josipović ponovo ušao u SDP te, prema tvrdnjama dobro upućenih, učinio sve ne bi li ga kroz medije prikazao gubitnikom koji ne može voditi stranku. Zaboravljajući pritom da je prilično upitno bi li on sam dobio mandat za daljnje vođenje stranke, obzirom na ekstremnu nepopularnost među svojim kolegama.I to će biti jedna od točaka sjednice Predsjedništva SDP-a, u srijedu popodne, prve nakon predsjedničkih izbora, na kojima će, osim samih stranačkih pitanja, članovi aktualizirati i poraz Ive Josipovića.

Očekuje se po našim izvorima rafalna paljba po aktualnom stranačkom predsjedniku, posebice u svjetlu Josipovićevog poraza na izborima. A on je zasigurno zadao udarac lijevoj političkoj opciji.

Sudeći po neslužbenim informacijama koje smo dobili iz povjerljivih izvora, pitanje svih pitanja ovih dana - a kuda će Ivo Josipović nakon gubitka izbora, moglo bi uskoro dobiti svoj odgovor, koji potvrđuje ono što je portal direktno.hr objavio prije nekoliko dana - ne vraća se u SDP.

On će, naime, krenuti u osnivanje vlastite stranke, odnosno, moguće preuzimanje već postojećeg, ali trenutno zamrlog Nacionalnog foruma, kojemu je na čelu i dalje dr. Nikica Gabrić.


Čestitkama novoj predsjednici SDP počeo rušenje Zorana Milanovića

Naši izvori kažu nam da je sam Josipović plasirao tezu o mogućem povratku u SDP, puštajući kroz medije ''probne balone'', ne bi li osluhnuo kako diše SDP-ovo članstvo. Sam Josipović je kao prekaljeni politički znalac odmah krenuo s ispucavanjem takvih informacija, jer ne želi gubiti vrijeme. Samom SDP-u zapravo bi najviše odgovaralo da se Josipović vrati na Pravni fakultet u Zagrebu i nastaviti se baviti profesurom, bez daljnjeg uplitanja u politiku. Međutim, Josipović je već u prvom javnom nastupu nakon poraza vrlo jasno poručio da kani i dalje ostati ''homo politicus'', što, prevedeno znači- ne kani otići iz političkih voda.

Kako je do parlamentarnih izbora ostalo malo vremena, a sam SDP-ov stranački mehanizam nema mogućnosti tako brze promjene na čelu vodstva, pri čemu na Milanovićevo mjesto već odavno pretendira primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, koji je već ionako najavio svoju kandidaturu, Josipović je svjestan da mora brzo djelovati.

Naš nam sugovornik kaže kako je odmah nakon izbornog poraza Zoran Milanović pozvao Josipovića na razgovor, na što je ovaj pristao, no, navodno mu je Milanović ''namjestio'' novinarske ekipe ispred stana koje su ga čekale s tim pitanjem, pripremljene od strane premijera. Josipović je odbio bilo što komentirati, a potom vratio lopticu Milanoviću, poručivši mu da se mogu sastati, ali- na Pantovčaku.

Do sastanka je došlo prošloga tjedna, detalji još uvijek nisu procurili, ali pojavile su se informacije o tome kako će Josipović, upravo stoga što je svjestan da mu u SDP-u nema mjesta, a politike se ne želi odreći, preuzeti Nacionalni forum.

Naime, javna je tajna da je Forum ionako bio produljena Josipovićeva ruka, a zvali su ga i Josipovićevom rezervnom strankom, Nikica Gabrić nekoliko je mjeseci proglašavan jednim od vodećih novih političkih figura, no, doživjeli su potop na izborima za Europski parlament. U međuvremenu su uspjeli napraviti nimalo jednostavan proces uspostavljanja stranačke infrastrukture, koja je, nakon fijaska na izborima ostala vegetirati.

Ne treba zaboraviti ni da je Drenislav Žekić, koji je u Nacionalnom forumu bio potpredsjednik, na ovim predsjedničkim izborima bio u PR timu Ive Josipovića.

Naš drugi sugovornik, inače odlični znanac Ive Josipovića kaže da čisto sumnja kako će se on vratiti u SDP, jer to ''Milanović sigurno ne bi dočekao oduševljeno''. Nadalje, nastavlja nam, koliko ga poznaje, Josipović će sigurno ići s vlastitom stranačkom opcijom, ali ponavlja također da Josipović nema vremena za čekanje, a i shvatio je da u SDP-u nije dobrodošao, unatoč Milanovićevoj nepopularnosti. Previše je samih SDP-ovaca koji vrebaju na Milanovićevu fotelju.

Još prije godinu i pol dana, Josipović je našem sugovorniku kazao kako će, ne dobije li predsjedničke izbore, a već iziritiran stalnim natezanjima s Milanovićem - koje je eskaliralo oko slučaja Lex Perković- najvjerojatnije ići na osnivanje vlastite stranke. Budući je vrlo promišljen i oprezan, poteze ne vuče preko noći, a SDP je po svemu sudeći prošla svršena priča, Nacionalni forum doista je idealan izbor za predsjednika čiji mandat istječe 18. veljače, a koji ne kani odustati od politike.

Našem je portalu kazao prije nekoliko dana kako će o svojim daljnjim političkim planovima progovoriti tek- nakon inauguracije.


Andrea Latinovć
direktno.hr


******

Komentari (2 ):

#2 Ante Rokov Jadrijević 2015-01-24 09:28

Ma, kako to ANACIONANI nadri-političari kao Yusipović i Nikica Gabrić mogu biti kreatori "NACIONALNOG" Foruma?

To je još jedna politička podvala a la Josip Manolić, kad je izmislio svoj tjednik "Nacional" i povjerio ga svom ANACIONALNOM agentu Pukaniću !!

No pasaran!

Nisu prošli i neće proći - dok mi živimo!!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., hrvatski nacionalist - dakle hrvatski patriot!


+2 #1 Grozota 2015-01-22 12:09

Ako ovaj bude igrao na kartu Gabrića onda je to dno dna.Jer tome iz očiju vire 4 S i zvizda petokraka.
















No comments: