Friday, December 14, 2007

Trabunjanje Damira Kajina

Ante Rokov Jadrijević, politički kritičar, Brtonigla 13. prosinca 2007.
(ante-rokov-jadrijevic.blogspot.com)
Zamj. Županijskog državnog odvjetnika, Pula
Uredništvu «Glasa Istre» Gospođi Mirjani Zenzerović
Uredništvu WEB portala amac.hrvati-amac.com


TRABUNJANJE DAMIRA KAJINA O KAMIONIMA PUNIH NOVCA
IZ ISTRE ZA ZAGREB I POZIVU NA BLOKADU TUNELA UČKA

Očito je da saborskog zastupnika IDS-a Damira Kajina još svrbe oni naši veliki članci (izašli iz mog kompjutora) o velikoj privatizacijskoj pljački Franca Cattunara, najmoćnijeg, samovoljnog i bahatog «Il Grande Sheriffo-a» iz Poglavarstva Općine Brtonigla. Inače, ta «afera Cattunar» izbila je sredinom i krajem ljeta 2006.g., najprije u «Novom listu», iz pera izvrsnog istraživačkog novinara Roberta Frank-a, a potom i u Glasu Istre. Nakon toga su uslijedile žučne i oštre polemike Franca Cattunara i nas trojice čelnika oporbenih stranaka Brtonigle, Željka Ružića (SDP), Miroslava Radoševića (HDZ) i Ante Rokova Jadrijevića (HSD). Toliko za uvod u temu.

Citirat ću odmah na početku ovog svog novog članka uvodni pasus iz pisma/reagiranja mog prijatelja Miroslava Radoševića, objavljenog u Glasu Istre od 7. veljače 2007.g., pod naslovom: «Kajin nikad u Saboru nije spomenuo ''preprodaje'' zemljišta u Istri»: «Veoma nam je čudno da se saborski zastupnik iz Istre, gosp. Damir Kajin ponovo oglasio u obranu Franca Cattunara iz naše Brtonigle, a u povodu velikog i izvrsnog članka novinara Glasa Istre gosp. Zorana Angeleskog «Jakovčić protiv Jakovčića» (Glas Istre, 27. siječnja 2007.).
Naime, radi se o onom dijelu spomenutog članka g. Zorana Angeleskog u kojem se govori o tome da istarski župan Ivan Jakovčić (po tko zna koji put!) nije reagirao kad je javnost saznala da je njegov stranački kolega Franco Cattunar u općini Brtonigla kupio 266.000 četvornih metara plodnog zemljišta po cijeni od mizernih 1,58 kuna po kvadratu? Nije reagirao Ivan Jakovčić, ali je reagiralo Ministarstvo poljoprivrede, koje je upravo zbog niske cijene poništilo cijeli natječaj. Ni silno pravdoljubivi Damir Kajin....nije našao za shodno reagirati na eklatantan sukob interesa, jer je Cattunar, osim što je predsjednik IDS-a Bujštine, još i predsjednik Općinskog vijeća Brtonigle, a istodobno i predsjednik općinske komisije za prodaju poljoprivrednog zemljišta (itd)». (završen citat).
Kajin očito nikad ne spava ili ne može da spava, jer se evo opet oglasio preko novinara Glasa Istre Z. Strahinje, ovako: «Blokadom tunela protiv preskupog zemljišta». Tko o čemu, Kajin o svemu i svačemu. Te, HSS i HSLS se bave postizbornom trgovinom (a zar to ne čini i Stipe Mesić??!, op. A.R.J.). Te, od ZERP-a neće biti ništa, niti od referenduma za NATO (a o referendumu za ili protiv EU-a, Kajin ni riječi!, op. a.). Te, jeftinije hrane nema bez smanjenja PDV-a ( a o smanjenju ogromnog uvoza hrane i prejakoj kuni, odnosno prejeftinom euru, Kajin ni riječi, op. A.). Te, nema prosperitetne poljoprivrede bez prodaje državne zemlje seljacima (a o prodaji stotina hektara plodne zemlje tajkunima i preprodavačima tipa Franca Cattunara, Kajin ni riječi, op. a.).
Dakle, evo Kajina opet staroj temi, opet u obranu svog stranačkog pajdaša Franca Cattunara!
Citiram: «U tom kontekstu Kajin navodi da je u drugim krajevima državna zemlja prodavana poljoprivrednicima za pola kune po metru kvadratnom (gdje to? gdje to?,op.a.), dok je u Istri takvo zemljište postizalo sto, dvjesto pa i tristo puta veću cijenu».
Vratimo se onda i mi toj istoj temi. Što znači «takvo zemljište», gosp. Kajin? Jesu li se igdje u Hrvatskoj prodavali najbolji vinogradi i u najboljem rodu, kao oni ogromni i nepregledni vinogradi na Žmergu kod naše Nove Vasi Francu Cattunaru po 1,58 kuna po četvornom metru?
Je li, dakle, riječ o plodnom zemljištu ili o besplodnoj šikari, gosp. Kajin? U općini Benkovac je ovog ljeta podijeljeno, odnosno dato u zakup 750 ha državnog zemljišta, uglavnom na rok od 25 godina. Dakle, nema grabeža kao u Brtonigli! I mi smo u predizbornoj kampanji 2005.g. predlagali zakup kao najpovoljnije rješenje, a koncesije kao drugo(razredno) rješenje. Umjesto toga, Cattunar je krenuo u svoj poznati grabež vinograda, maslinika, «kolibica» itd., okolo njegove Nove Vasi.
A zašto su se zapuštene ledine oko Brtonigle ili u obližnjim Fiorinima drugim zemljoradnicima prodavale po 114 kuna po četvornom metru? Jer oni nisu ništa u rodu Francu Cattunaru! Ali jesu Meloni i Deškovići u mojim Kovrima! Oni su uz pomoć svog rođaka i nećaka Franca Cattunara ugrabili sve što su mogli ugrabiti oko Kovra, uključujući i polovicu mojeg dvorišta, ograđenog kamenim zidom starim više od 150 godina. Ali smo im nas dvojica stali na rep, pa je Cattunar brže-bolje u svoje uzurpirano Poglavarstvo Općine Brtonigla ubacio svog odvjetnika Slavišu Perovića, ujedno i svog ortaka (no, to je druga tema). I kako to da su u Brtonigli (za razliku od Cattunarove Nove Vasi) građani kupovali svoje malene vrtove (zemlja III. i IV. kategorije!) po 70 kuna po četvornom metru, a sam Cattunar je kupovao tuđa dvorišta, zajedno s «kolibicama» i «štalicama» po samo 39,5 kuna po četvornom metru?! Tako je, primjerice, samo na jednom svom namještenom natječaju on sam kupio čak 86 različitih parcela i parcelica. A neke je parcele, uz pomoć svoje stalne «zapisničarke» Morene Brečević dopisivao i nakon već završenih natječaja !!! Što li onda radi naše ŽDO i USKOK??
Upozoravali su naši oporbeni vijećnici još 2003.g.: «Općina Brtonigla postala privatno vlasništvo dvoje, troje ljudi» (Glas Istre, 10, listopad 2003.g.). Međutim, nije nam to ništa pomoglo. Ali....ipak ima Boga. On dugo čeka, al' gadno udara (Soljženjicin).
E, upravo su zbog toga i sličnih «mućki» Francu Cattunaru nedavno oduzeti bivši veliki «društve-ni» vinogradi na Bracaniji i na Grandu, te veliki vinski podrum u Bujama, za koje godinama nije plaćao ni jednu kunu zakupa! Dakle, nećete više moći g.Kajin tako «besplatno» lagati naše ljude u Istri! Promijenila se svijest naših ljudi, tako da je ove izbore u Brtonigli Vaš IDS hametice izgubio, a isto tako je i u Bujama, Umagu i Novigradu Kajinov IDS, s njim na čelu liste, glatko izgubio. Nema više varanja i krivotvorenja izbornih rezultata kao na prošlim izborima za lokalnu samoupravu 2005.g. u Brtonigli i to baš od strane «Velikog šerifa Brtonigle» Franca Cattunara!
Nastavimo dalje s Kajinom, citiram: «Ili će se to promijeniti ili treba traktorima blokirati tunel Učku. Istrijane se može vrijeđati i ponižavati neko vrijeme, ali ne cijelo vrijeme». E, bene, ako itko vrijeđa i ponižava «Istrijane» i Istrane, podjednako, onda je ovo bjesomučno silovanje zdravog razuma, koje nad našim mozgovima vrši Damir Kajin, pogotovo nakon što su iz Glasa Istre otjerani njegovi najbolji novinari, uz blagoslov Ivana Jakovčića i Damira Kajina. Nismo više tako «trubasti»!
Nastavimo još jednom s Kajinom: «Kada bi zbog radova tunel Učka bio zatvoren 15 dana i ne bi prolazili kamioni puni novca iz Istre za Zagreb, država bi kolabirala....Iz Istre su se u četiri godine u državni proračun slile četiri milijarde kuna (?? Ili četrdeset milijardi?, op.a.), a prema podacima Ministarstva financija vratilo se oko 2,7 milijardi».
Ovo je najbolje ne komentirati doslovno. Stoga ću ja ovdje iskoristiti samo onu Kajinovu metaforu o «Kamionima punim novca iz Istre za Zagreb». Tko se još u Istri sjeća onih «kamiona punih novih lira, koji su krajem 1992. i početkom 1993, dolazili iz Italije u Istru, kao pred-izborna «dotacija» IDS-u (3 i pol milijardi lira!), kako bi IDS pobijedio na prvim izborima za lokalnu i regionalnu samoupravu 7. veljače 1993.g! Ja se toga dobro sjećam, a nešto sam o tome davno pisao i u «Hrvatskom slovu»!!
Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.
Brtonigla, Kovri 25

No comments: