Tuesday, March 9, 2010

Zapadni Balkan i ustavna reforma


AMAC-Hrvati.com/Mario Marcos Ostojić: Zapadni Balkan i ustavna reforma

9. ožujka 2010


Mario Marcos Ostojić:


Zapadni Balkan i ustavna reforma

(Slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića)


Namjera Slovenije i Hrvatske da zajedno organiziraju konferenciju lidera Zapadnog Balkana u drugoj polovini ožujkizazvala je različite reakcije u središtu Europske unije i u zemljama članicama Europske unije. Oni koji podržavaju inicijativu argumentiraju da će navedena konferencija biti dobra priprema za konferenciju Europska unija - Zapadni Balkan koja će se održati u Sarajevu kako bi se obilježila desetogodišnjica Zagrebačkog „summita“ koji je svrstao Hrvatsku u Zapadni Balkan, unatoč tlapnji o individualnom pristupu koje su se mogle čuti tih tužnih dana. Godine 2000. je počeo je takozvani Proces stabilizacije i pridruživanja za pripremu zemalja Zapadnog Balkana za eventualno članstvo u Europskoj uniji. Oni koji se protive inicijativi argumentiraju da Hrvatska ne bi trebala biti suorganizator inicijative jer još nije članica Europske unije.


Zanimljivo je da se baš sada oglasio naš stari „prijatelj“ i bivši ministar vanjskih poslova Italije Gianni De Michelis koji je za beogradski „Blic“ rekao: „Smatram da bi se i Italija trebala složiti s inicijativom Grčke da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice Europske unije 2014. Ta godina nosi određenu simboliku u tome da se sto godina nakon atentata u Sarajevu zaokruži pozitivan proces proširenja Unije na Balkan“ te dodao da „pored problema Srbije s Kosovom, tu su i problemi Bosne i Makedonije, pa i Crne Gore. Iako taj rok izgleda teško ostvariv, on ne mora biti neizvediv. Do 2014. ostaju još četiri godine koje bi mogle biti dovoljne da se cijeli posao privede kraju. Za dobre odnose EU-a s Rusijom ključna stvar je integracija Srbije u Uniju, ali bi se Srbija trebala osloboditi 'sindroma Kosova Polja'“.

.

...................... (više o tome na www.amac.hrvati-amac.com)


Zapadni Balkan je za Hrvatsku neprihvatljiv budući da ju udaljava od kulturnog kruga kojem želi pripadati jer se u njemu prirodno osjeća dobro. Razumni hrvatski euroskepticizam je, između ostalog, i posljedica nametanja Zapadnog Balkana od strane Europske unije. Jasno je da se mi Hrvati osjećamo dijelom zapadno-kršćanske kulture i zato doživljavamo kao nasilje guranje u drugi kulturni krug. Hrvatsku se silom počelo gurati u Europsku uniju putem Zapadnog Balkana 2000. kada je došao na vlast binomij Mesić-Račan koji je predstavljao sintezu jugoslavenstva i komunizma. Za nas Hrvate Zapadni Balkan je preuređena Titova Jugoslavija, a u njemu kao i u Titovoj Jugoslaviji Beograd će biti središte moći i grad koji vlada nad Hrvatskom.


U tom kontekstu valja brižno pratiti najavljenu promjenu Ustava i zahtijevati da se u novom Ustavu bilo koje udruživanje Hrvatske uvjetuje prethodnim izjašnjavanjem Hrvatskog sabora dvotrećinskom većinom svih zastupnika i da se odluka o udruživanju donosi na referendumu većinom glasova ukupnoga broja birača.


Također treba osigurati da u slučaju da članstvo u Europskoj uniji ugrozi izvorni suverenitet ili identitet Hrvatske i hrvatskoga naroda, Hrvatski sabor mora predložiti referendum o razdruživanju.


....................... (više o tome na www.amac.hrvati-amac.com)


Mario Marcos Ostojić,

predsjednik Hrvatske republikanske zajednice


* * * * * *


Comments (1)

09-03-2010 10:43

Sjajno g. Mario Marcos Ostojić !!


Komentar: Ante Rokov Jadrijević


Sjajno g. Mario Marcos Ostojić !!


Ma, što ima Slovenija više brinuti o tzv. "Zapadnom Balkanu"?? Ona je sada u EU, pa neka se nje i drži! Dobro da se još nije javio njihov bivši ministar vanjskih poslova Dimitrije Rupel!


Očito je da Sloveniji sada loše ide u EU, pa bi se htjela opet malo više približiti Srbiji i njenoj satelitskoj Republiki Srpskoj, jer joj sada fali drugo tržište ...


Međutim, Srbi nisu toliko glupi kao naša vrla premijerka i njen "dragi Borut". Niti će Srbija, niti njena Republika Srpska doći na taj novi "Balkanski summit" u Sarajevu...pa što onda tratiti vrijeme uzalud?!


Osobno sam protiv bilokakvog novog summita tzv. "Zapadnog Balkana"! Da Franjo Tuđman nije bio onako brzoplet u Daytonu krajem naše pobjedničke 1995., on se ne bi vratio kao poraženik iz Daytona i ne bi ubogaljio naše Hrvate u BiH. Prokleta brzopletost!


A oglasio se i talijanski (venecijanski) mason Gianni de Michelis - opet u prid svoje drage Srbije. Kao- Srbija je ključna zbog Rusije...ali se ipak mora odreći Kosova... Aha! Opet stare talijanske imperijalne i fašističke aspiracije na Kosovo!


A i Grci po svoje! Treba im prometni koridor kroz Srbiju, prema udaljenoj EU. I u to bi uvukli i ostatak Balkana... neumrlo bizantsko pravoslavlje. A i naša je premijerka Pravoslavka...tako to već ide. Samo mi ne ide u glavu kakav je to "simbolizam" ta famozna 2014.g.? Stoga godina od srpskog atentata u Sarajevu, otkad su počeli veliki svjetski mega-pokolji? I to valjda treba proslaviti? Zbog čega? Zbog njihovog "Krvavog Svetosavlja"?


Netočno je i to da "Srbija pripada europskoj obitelji". Ona pripada Istoku i ostat će na Istoku ("Srbija na Istoku" - sjećate li se te sudbonosne knjige Svetozara Markovića?!!).


Još jednom čestitam gosp. Mariu Marcosu Ostojiću, časnom argentinskom Hrvatu i hrvatskom republikancu na ovom izvrsnom i vrlo korisnom članku! Još samo da naglasim ovaj citat iz ovog njegovog teksta:


"Zapadni Balkan je za Hrvatsku neprihvatljiv budući da ju udaljava od kulturnog kruga kojem želi pripadati jer se u njemu prirodno osjeća dobro. Razumni hrvatski euroskepticizam je, između ostalog, i posljedica nametanja Zapadnog Balkana od strane Europske unije. Jasno je da se mi Hrvati osjećamo dijelom zapadno-kršćanske kulture i zato doživljavamo kao nasilje guranje u drugi kulturni krug.


Hrvatsku se silom počelo gurati u Europsku uniju putem Zapadnog Balkana 2000. kada je došao na vlast binomij Mesić-Račan koji je predstavljao sintezu jugoslavenstva i komunizma.


Za nas Hrvate Zapadni Balkan je preuređena Titova Jugoslavija, a u njemu kao i u Titovoj Jugoslaviji Beograd će biti središte moći i grad koji vlada nad Hrvatskom......".


Pridružujem svoj potpis gosp. Mariu Marcosu Ostojiću! I to mi čini osobitu čast!


Ante Rokov Jadrijević


No comments: