Friday, July 30, 2010

Ma, tko je taj Levy – taj opskurni BHL ?


Dragovoljac.com/Ivica Šola/ Petak, 30 Srpanj 2010


Ivica Šola . Glas Slavonije


Matvejević se zove ustvari MATVEJEV


Ma, tko je taj Levy – taj opskurni BHL ?

(uz komentar Ante Rokova Jadrijevića)



Ukrajinac po ocu a Hrvat-Mostarac po materi, Židov po potrebi, a ustaša nikada; Židovom se, naime, predstavio na pariškoj Sorboni pa kad su ga Francuzi 'prokužili' morao je preko noći bježati, navrat-nanos!


VAN PROSTORA I VREMENA


Postoji li Predrag Matvejević (PM)?


Hrvatskoj se opet tresu gaće od Europe!


Nakon što je Le Monde objavio poziv francuskog filozofa Bernard-Henrija Levyja koji je u ime nekoliko poznatih europskih intelektualaca ustao protiv presude za klevetu Predragu Matvejeviću, koji bi danas, kažu, trebao zbog toga u zatvor, Hrvatskoj se potajice prijeti da takva neslobodna država nije za EU.


Matvejević je, podsjetimo, hrvatskog pisca Milu Pešordu (i društvo) optužio da je odgovoran za zločine u BiH kao kolaborant fašizma, zbog čega ga je Pešorda tužio i dobio sud.


Klasična kleveta i govor mržnje od strane Matvejevića. Iako je mogao uložiti žalbu, i presuda bi otišla u zastaru, jugoslavenski nacionalist Matvejević to je odbio učiniti rekavši da ne priznaje taj hrvatski sud ni presudu, pokazavši bahatost i aroganciju prema institucijama RH.


U Matvejevićevu slobodu govora tada su ustali svi, od Sanadera, HND-a, Reportera bez granica i Državnog odvjetništva RH koje je od Vrhovnog suda RH tražilo poništenje presude Matvejeviću.


Teško da bi se takvo jednoglasje postiglo da je isto Pešorda učinio Matvejeviću.


Iako, s druge strane, što je Pešordi uopće trebala ta besmislena tužba, kada se zna da je u Italiji na statusu žrtve Matvejević izgradio političku i medijsku karijeru (i završio na izbornoj listi talijanskih komunista), premda ga nitko nije dirao, kao i ine Šerbedžije, Furlanice..., a sav problem Matvejevića bio je taj što je izgubio svoju državu, Jugoslaviju, i postao disident bez stvarnih progonitelja.


Da, Hrvatskoj se tresu gaće, a naši će provincijalci, od kulturnih do političkih, jednoglasno stati uz apel Bernard-Henryja Levyja.


Intelektualna posvuduša



No, tko je taj Levy?


To je medijski šarlatan s primjesama ozbiljnog filozofa.


Francuski mediji zovu ga ironično BHL, u smislu intelektualne posvuduše koji je od svoje ideologije i filozofske pozadine napravio estradni fenomen, pa istovremeno naganja ljudska prava i manekenke, intelektualna inačica Beckhama.


Prije Matvejevića na isti način angažirao se protiv izručenja režisera Polanskog pravosuđu, koji je najprije nakrkao drogom, a onda nekoliku puta silovao trinaestogodišnju djevojčicu.


BHL je rekao da ne mogu Polanskog kriviti za grijehe iz mladosti, iako je Polanski tada imao četrdeset dvije godine!


Prije par mjeseci BHL je u cijelom intelektualnom svijetu postao predmet sprdnje jer je u zadnjoj svojoj knjizi kritiku Kanta gradio na citatima Jean-Baptiste Botula nepostojećeg filozofa!


BHL se ispričao studentima i čitateljima.


Taj je isti BHL, malo sada u prošlost, par sati prije pokolja u Sabri i Šatili izraelsku vojsku nazvao najdemokratskijom na svijetu.


Valjda zato što su mirno i demokratski gledali pokolj.


Taj isti BHL radio je za Le Monde reportažu iz Gorija, tijekom ruske agresije na Gruziju, premda tamo nikada nije bio.


Urednik Le Monda poslije se ispričao čitateljima.


Taj isti BHL radio je reportažu o ubojstvu američko-židovskog novinara Daniela Pearla u Pakistanu, za koju je poslije ustanovljeno da je hrpa fikcija s pokojim stvarnim kontaktom i činjenicom, kako je upozorio Edhi Abdul Sattar, čovjek koji je skupljao Pearlove posmrtne ostatke.



Taliban fikcije


U svim tim izmišljotinama Matvejevićevih europskih advokata došla je prije mjesec dana i ona kada je predsjednik talijanskih partizana Nazareno Re objavio da je krajem prošlog mjeseca Matvejević uhapšen u zračnoj luci Pleso.


Na koncu, i sam ovaj apel u režiji BHL-a je izmišljotina, jer Matvejeviću ne prijeti zatvor, uvjetnu kaznu odslužio je još 2007. godine!


Kada čovjek sve to gleda, ozbiljno se pita postoji li uopće i Predrag Matvejević, ili je i on kao obična literarna (samo)fikcija, uslijed koje je BHL s užitkom, po tko zna koji put, otišao u PM, kao vrsni taliban fikcije.


Piše: Ivica Šola



Comments (1)



30-07-2010 18:34


Bravo gosp. Ivica Šola !!


Hvala Bogu, konačno se pomalja istina o čudnoj svojti klimavih europskih intelektualaca, tipa Predraga Matvejevića i njegovih posvudašnjih pomagača - da ovdje spomenem samo rečenog Bernarda-Henryja Levy-ja.

Izvrsan tekst g. Ivice Šole, uz to i iznimno koristan – upravo u sadašnjem trenutku !

Čestitam i g. Šoli i uredništvu našeg Dragovoljca-com!

A.R.J.


Report


anterokovjadrijevic


No comments: