Tuesday, December 27, 2011

UMJESTO NEOPHODNE DEVALVACIJE - NOVI 'HARAČ' - I TO HARAČ NA KVADRAT !!


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., publicist, blogger, Brtonigla, Istra 26. pros/dec 2011.


UMJESTO NEOPHODNE DEVALVACIJE - NOVI 'HARAČ'

- I TO HARAČ NA KVADRAT !!


Naš novi premijer gosp. Zoran Milanović je vrlo dobro počeo: održao je odličan pristupni govor u našem državnom Saboru, sastavio je – koliko je to bilo moguće - prilično dobru Vladu, dobro je rasporedio svoje vlastite ljude i snage, ugradio potrebne kočnice svojim bahatim i prepotentnim koalicijskim partnerima, ostavio je u zapećku svoje dvije najglasnije i najjače histeruše, postavio nove, svježije i kvalitetnije ljude, itd.

Međutim, na najvažnijoj točki 'dnevnog reda' (hodograma ili voznog reda) je prilično zakazao.

Evo o čemu se radi: u svom spomenutom pristupnome govoru rekao je i slijedeću ključnu misao: „Nikakvih bolnih rezova ne smije biti, jer ćemo time MOŽDA odrezati i zdravo tkivo“. A zar novi 'harač' od PDV-a podignutog na 25 posto nije 'bolni rez' – ponajviše na tijelu hrvatske raje i sirotinje? Zar to nije 'rezanje zdravog tkiva'??

Dakle, neće biti nikakvih drugih rezova. Neće biti ni neophodnog 'carskog reza' iz kojeg bi se moglo roditi nešto novo u ovoj našoj nasmrt bolesnoj državi i njenoj umirućoj ekonomiji? A to znači i da će naša katastrofalno precijenjena državna valuta – kuna biti i dalje precijenjena, te da će naš državni brod i dalje tonuti, a da kapetan našeg broda neće poduzeti nikakve spasonosne mjere za spas i povratak našeg broda u sigurnu i mirnu luku.

Znači da će se i dalje održavati katastrofalni 'status quo' bivše neuspjele premijerke Jadranke Kosor, kao i svi oni loši zakoni koje je kao na tekućoj vrpci osam godina proizvodio i lansirao mefistofelovski zloduh Vladimira Šeksa??

Zaključak je neminovan: i dalje će se maligna i smrtonosna bolest naše ekonomije, društva i Države pokušavati liječiti aspirinima i eventualno injekcijama (skupog banksterskog kapitala!). I to samo zato da ne bi se kod 'carskog reza' MOŽDA odrezalo i malo zdravog tkiva“.

A ovo ovdje je pitanje života i smrti naše ekonomije, našeg društva i naše Države, pa ako naš 'primarijus' gosp. Zoran Milanović misli sjediti skrštenih ruku, dok mu 'pacijent' umire, onda ćemo hitno morati mijenjati našeg novog 'primarijusa'! I potražiti boljega i energičnijega!

A ja se nadam da će ovaj moj tekst u tome stubokom promijeniti stvari...

Moj savjet našem novom premijeru Zoranu Milanoviću: ne slušajte dr. Branka Bačića, podpredsjednika Vaše Vlade! Vašeg ekonomskog stratega 'Kukuriku koalicije'. On je, doduše, nekakav dekan, nekakvog Ekonomskog fakulteta u Splitu, ali imamo mi i daleko boljih ekonomista od njega. Naime, dr. Branko Grčić je prije kojih dvadesetak dana- na pitanje novinarke Jutarnjeg lista Branke Stipić 'Treba li Hrvatska tiskati novac?' strelovito odgovorio: 'Ne! Treba potaknuti realni sektor, dakle investicije.... Ne dolazi u obzir da njega financira izravno monetarna vlast iz primarne emisije. Uostalom, zatvorili smo poglavlje monetarne politike, preuzeli smo europske principe i pravila, a oni ne predviđaju tiskanje novca za pokrivanje deficita'.

Bullshit, dr. Branka Bačića. Štoviše, bullshitting!

Naime, sve zapadne zemlje (EU, Engleska i USA...) masovno štampaju novac upravo zato da se domognu svježeg novca s kojim se žele izvući iz krize.

Engleska središnja banka je iz svoje štamparije naručila čak 75 milijardi funti (funti, a ne Eura!).

USA emitira nekoliko tisuća miljardi dolara da bi se izvukla iz galopirajuće krize!

Europska centralna banka masovno štampa skoro tisuću milijardi eura kako bi pomogla MMF-u (!!??) i kako bi dokapitalizirala europske banke i ojačala svoj Europski fond za stabilnost (jako narušen potrebom za spašavanje Grčke i svih svojih mediteranskih država!).

Sve to London, Washington i Pariz mogu, a Hrvatska ne može!?? Zašto??

A naš 'doktor economikus' Branko Grčić, ekonomski strateg 'Kukuriku' koalicije bi sve to prepustio privatnom sektoru?? Zvuči li nam to već poznato i – otrcano?! Soroševski?!

Gosp. Zorane Milanoviću, naš novi premijeru: hitno osnujte Ekonomski komitet pri Vašoj vladi, sastavljen od naših najboljih i najenergičnijih ekonomista, na čelu s dr. Slavkom Kulićem iz Ekonomskog Instituta u Zagrebu, kojemu pridružite akademika dr. Zvonimira Baletića, Prof. Dr. Ivana Lovrinovića, Prof dr. Dragu Jakopčevića, dr.Ivu Severa, dr. Vladimira Lasića i njima slične stručnjake.

I čuvajte se dobro Zorane Milanoviću Soroševih mućaka tipa Branka Grčića i Željka Lovrinčevića. Sve mutnih 'doctora economicusa' s naših mutnih Ekonomskih fakulteta, koji su čitavu kriznu 2009. g. mirno i krotko promatrali kako naša kuna aprecira (umjesto deprecira) za 10 posto, dok su sve zapadne valute (osim prejakog eura) rušile kao kule od karata!??

I poradite dragi Zorane Milanoviću na tome da što prije otpremite dr. Rohatinskog iz ureda guvernera Hrvatske narodna banke (naše centralne banke!) – neka se vrati svom bivšem poslodavcu i partneru (!!!) Ivici Todoriću, kako bi i dalje rušili našu novu hrvatsku državu enormnim uvozom hrane, dok naši slavonski seljaci jedva nekako preživljavaju, jer im se više ništa ne isplati proizvoditi! I to u situaciji i stanju kada su sve okolne države (osim Bosne) masivno devalvirale (i još deprecirale!) svoje državne valute – i to preko 30 posto! Pa kako onda biti konkurentan njima!!??

Svi oni to mogu, devalvirati i deprecirati svoje valute, samo mi ne možemo!?? Zašto, gosp. Milanovću?

Nadam se da je pametnome i jedna dosta!

Ukratko, treba devavirati kunu i tiskati novac, umjesto preskupog zaduživanja kod međunarodnih 'bankstera' u New Yorku, Londonu i Amsterdamu! Jedino tako možemo se domoći neophodnog svježeg kapitala za pokretanje našeg novog ekonomskog i proizvodnog ciklusa! A novodobiveni svježi novac upotrijebiti samo u tu svrhu!

Naša proizvodnja propada zbog prejakog tečaja naše državne valute – kune, koja je ubila našu brodogradnju i našu poljoprivredu, a i sve ostale naše proizvodne sektore. To se mora što prije zaustaviti

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing,

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: