Thursday, September 13, 2012


Vecernji.hr/Tihomir Dujmović/Potpisano treba obvezivati i za hrvatske interese, zar ne/
8. rujan-septembar 2012.

 Tihomir Dujmović


O moralnim vratolomijama premijera Zorana Milanovića

PACTA SUNT SERVANDA, DA ALI SAMO AKO PACTA NIJE NAMETNUTA PRINUDOM I/ILI PRIJEVAROM !

Ova vlast svuda demonstrira dvoličnost. Nikad nismo čuli da Milanović traži ostvarenje otetih prava Hrvatima iz BiH tezom “Pacta sunt servandi”

Povećaj
Ova vlast na svakom društvenom segmentu demonstrira dvoličnost.
                                                               * * * * * *

(slijedi oštar komentar Ante Rokova Jadrijevića)
Milanoviću, Tvoj salto morale je mnogo gori i opasniji od salta mortale !

                                                               * * * * * *         

Uvodna napomena: budući da je moj komentar na ovaj preopširni tekst duži od samog teksta, preporučujem da čitatelji smjesta prijeđu na čitanje mog komentara pod gornjim podnaslovom.

                                                               * * * * * *
Tko dobronamjeran može biti nezadovoljan činjenicom da nismo izgubili postojeći kreditni rejting? No, kako postoji velika laž, mala laž i statistička laž, valja razmaknuti zavjese i razjasniti što se uopće dogodilo.

Hrvatski poboljšani rejting tiče se faktički dviju relacija: ocjene o mogućnosti zaduživanja u stranoj valuti i ocjene o mogućnosti zaduživanja u domaćoj valuti. S obzirom na iskazanu namjeru da proda ili stavi u koncesiju sve, uključujući valjda i konja i konjanika na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, s obzirom na to da genijalna nova porezna politika traži da svaki poduzetnik koji želi izvaditi dobit koju je ostvario mora državi platiti uza sve druge namete još i 32 posto poreza na dobit (što je rekord u omiljenoj im regiji i veliki razlog zbog čega nas investicije zaobilaze), s obzirom na to da je vlast pokazala da je spremna sutra uvoditi dodatne poreze, ali ne i dirati kraljevske pozicije stranih banaka, taj bankarski svijet je tim našim gospodarskim potezima koji sugeriraju urednu otplatu kredita rekao: bravo!

Prof. Željko Lovrinčević, čijoj stručnosti kapu do poda spuštaju i lijevi i desni, na cijelu euforiju kaže: “Ta ocjena vam zapravo ništa ne znači. Pa cijeli mandat vlade Jadranke Kosor proveli smo u ovom rejtingu, a što se u gospodarstvu pozitivno dogodilo? Ništa. Njima je važno koliko je država sposobna vraćati stare dugove, a Hrvatska zasad s tim nema problema niti će ih imati barem još dvije godine.

Znate li koja je država u bivšem socijalističkom sistemu imala najbolji rejting? Rumunjska! Zato što je Ceausescu svako malo uvodio nove poreze, otimao koliko mu se htjelo, ali je uredno plaćao dugove inozemstvu.” I o tome se zapravo radi.

Slavko Linić ne razumije da narod od Vlade očekuje da reformom zdravstva smanji trošak HZZO-a, da reformama lokalne uprave smanji nevjerojatni broj općina, da nužnim rezovima smanji javnu potrošnju, a ne da sve te i druge netaknute troškove plaća novim porezima ili tako da rasprodaje zadnje mrvice obiteljskog srebra.

Svaka budala zna prodati Croatia osiguranje i HPB! No, samo znalci znaju promjenama u gospodarstvu bez prodaje vlastite imovine namaknuti novac za budžet. O tome je riječ.

Svaka budala zna otpustiti 20, 30 ili 50 tisuća radnika, ali danas samo genijalci znaju kako otvoriti deset tisuća radnih mjesta. Tko ima osam razreda osnovne škole može dokučiti da će se, ako se podignu porezi, skupiti novac za isplatu plaća i mirovina, ali to s razvojem i izlaskom iz krize nema nikakve veze. Zato iritira ta frenetična oduševljenost premda nam se nezaposlenost primiče brojci od 20 posto.

Ali, ova vlast na svakom društvenom segmentu demonstrira dvoličnost.

Hrvatska je potpisala Daytonski sporazum, a u Ustavu ugradila obvezu da se brine o Hrvatima u BiH. Ali, baš nikad nismo čuli da Milanović traži ostvarenje otetih prava Hrvatima iz BiH tezom “Pacta sunt servandi”!

Da “potpisani ugovori obvezuju” - ističe Milanović kad govori o ratifikaciji sporazuma Tuđman – Izetbegović, sporazuma koji je objektivno suprotan hrvatskim interesima. To je ta iritantna dvoličnost! “Ratifikacijom poručujemo EU da se držimo potpisanog”, papagajski ponavlja vječno neinventivni Neven Mimica, ali ni njemu ne pada na pamet da se izbori za TV kanal, ili za radiopostaju, ili za ravnopravnu upotrebu hrvatskog, ili za ravnopravnu podjelu funkcija u Federaciji BiH.

Pacta sun servandi kad se radi o predaji nacionalnih interesa, ali ne vidi se da Zagreb “potpisano obvezuje” kad treba lupiti šakom po stolu za hrvatske interese! Premda bi i  Milanović i Mimica time isto tako poručili EU da se držimo sporazuma, a pritom bismo poštovali vlastiti ustav.

Dvadeset pet puta su od rata na katoličkoj crkvi u Sarajevu razbijeni prozori i nikad nijedan počinitelj nije uhvaćen, ali se ne sjećam da su 25 puta Sanader ili Milanović glas podigli zbog toga.

Niti su njihovi medijski tornjaci retka o tome zapisali.

Ali da je 25 puta razbijen prozor na zagrebačkoj džamiji ili na pravoslavnoj crkvi, Milanović, Josipović i Mesić logorovali bi ispod tih prozora.

Od rata do danas u Sarajevu je sagrađeno stotinu džamija, a katolička crkva je za gradnju jedine nove crkve čekala punih sedam godina - samo na dozvolu!

Je li to duh Daytona?

Tamo gdje treba lupiti petama i stati u obranu hrvatske sirotinje, tamo se kalkulantski šuti da ne bismo navukli gnjev kakvog veleposlanika, ali tamo gdje se prodaje hrvatska imovina što izaziva vatromet u inozemstvu, tamo se stisne gas, nevezano radi li se o darovanju dvaju otoka ili o prodaji Croatia osiguranja!

Tihomir Dujmović
Večernji list

*    *   *   *   *   *


Komentar Ante Rokova Jadrijevića:

Milanoviću, Tvoj salto morale je mnogo gori i opasniji od salta mortale !

Proteklih nekoliko dana svjedočili smo bolesnim euforijama i egzaltacijama režimske bagre novinara i Soroševih plaćenika povodom potpuno neočekivane i iznenadne vijesti da je anglo-američka banksterska bonitetna kuća FITCH Milanovićevoj Vladi orjunaške Kukuriku koalicije dala povoljnu ocjenu 'stabilan kreditni rejting' (umjesto realno očekivajućeg 'trash'/'smeće' kreditnog rejtinga).

Fitch ili nitch? That is a question now!

A zašto nam se posve iznenada dogodio taj 'uzvišeni' bansterski, toliko hvaljeni Fitch ??

Zato što je dan prije u Hrvatskoj završen posjet gradonačelnika zloglasnog London City-ja, g. Davida Wootton-a ! A svaki takav ili sličan posjet Hrvatskoj nekog 'kralja bankstera' ima svoje lice i naličje!

Dakle, što je naša politička i HNB-bankarska bagra zauzvrat obećala g. Davidu Wootton-u i njegovom zloglasnom banksterskom London City-ju ??

Kao prvo, vjerovatno i najvažnije: da se banksterska politika nerealno visokog tečaja kune, netom otpuštenog guvernera HNB-a (Hrvatske Narodne Banke) dr. Rohatinskog, neće mijenjati! Dakle, Hrvatska striktno mora i dalje ostati pretežito uvoznička, a ne daj Bože uravnotežena ili pretežito izvoznička Zemlja! A to ujedno znači da će i dalje biti na snazi devizni tečaj od oko 7,5 kuna za 1 euro, umjesto realnog tečaja od 14 kuna za 1 euro !
I da će Hrvatska i nadalje ostati u projektiranom dužničkom ropstvu London City-ja !

 Drugo, Hrvatska MORA nastaviti s privatizacijom svoje HPB (Hrvatske poštanske banke), jer London City neće dozvoliti ni najmanji zametak hrvatskog monetarnog i fiskalnog suvereniteta! A to znači da mora prodati ili privatizirati i svoje najjače Croatia osiguranje strancima. A onda će na red doći i ostali ....

Treće, Hrvatska nipošto ne smije dirati u 'kraljevske pozicije stranih banaka' u Hrvatskoj, kao što naglašava i novinar-kolumnist Večernjeg lista g.Tihomir Dujmović. A zašto? Zato što  banksteri London City-ja i u tim stranim bankama ima svoje visoke udjele!

Dakle, još se jednom ružno potvrđuje da Hrvatska ima grdna posla s najmoćnijom judeomasonerijskom i cionističkom banksterskom internacionalom i njenom ZOG-NadVladom Svijeta, koja kao divovska hobotnica već više od jednog stoljeća davi i guši cijelu Zapadnu hemisferu. Ona je ta koja je izazvala oba velika svjetska rata, koja je bila preuzela Vietnamski rat (i zbacila američkog predsjednika Richarda Nixon-a, koji je taj rat okončao!!). Ona je organizirala i ubojstvo američkog predsjednika Johna F. Kennedy-ja, koji se bio aktivno protivio proširenju rata u Vietnamu, ona je ta koja je dala ubiti čileanskog predsjednika Salvatora Allendea, itd., itd. Konačno, ona je ta koja je subverzivno destabilizirala Siriju, kao što je prethodno destabilizirala Libiju i svrgnula Moamera Gadafi-ja. ZOG-NadVladi Svijeta su potrebni ratovi, jer onda kamate na ratne kredite enormno rastu! I potreban im je Veliki Izrael na tlu bivše antičke Palestine, kao čuvar i snažni vojni čuvar njihovog imperijalističkog blaga na Bliskom Istoku.

Ukratko, danas svjedočimo kako anglo-američka cionistička (ZOG) internacionala potkopava Njemačku, kao lokomotivu EU-a, pa je tako već uspjela na čelo ECB-a (European Central Bank) instalirati svog bankstera Mario-a Draghi-ja, koji je već uspio prigrabiti sve ključne poluge vlast nad EU ! Hoće li se Njemačka konačno probuditi, trgnuti i uspraviti, te i na svojim ulicama glasno odgovoriti – NEIN !

                                                          * * * * * *

A što se tiče  našeg ministra financija g. Slavka Linića, on doista 'ne razumije da narod od Vlade očekuje da reformom zdravstva smanji trošak HZZO-a, da reformama lokalne uprave smanji nevjerojatni broj općina, da nužnim rezovima smanji javnu potrošnju, a ne da sve te i druge netaknute troškove plaća novim porezima ili tako da rasprodaje zadnje mrvice obiteljskog srebra.

Nije bez razloga g. Slavko Linić, kao nekadašnji Račanov ministar gospodarstva dobio pogrdni nadimak 'Slavko Stečajko' u drugoj polovici 2.000-te godine, kao što nije slučajno, još daleke 1990.g., upravo od mene, dobio pogrdni nadimak 'S-Linić' !

Ministar S-Linić i super-ministar K-Radimir Čačić bi naprosto sve rasprodali ili dali strancima u koncesije, jer tako traže njihove prave Gazde iz London City-ja i Wall Street-a u New Yorku i jer njih dvojicu zanima samo vlast i novac koji im vlast donosi, a ne razvoj i izlazak iz krize.

Tako je i s njihovim formalnim premijerom Zoranom Milanovićem. Na podvalu njegove neobuzdane i lokalno svemoćne ministrice vanjskih poslova i europskih integracija 'Zvečarke' Vesne Pusić da se – pod parolom Pacta sunt servanda - konačno nakon 13 godina ratificira navodni sporazum Tuđman – Izetbegović o (novoj) državnoj granici u Neumskom zalivu, Milanović je bez znanja i razmišljanja krenuo s izjavom da 'potpisani ugovori obvezuju'!?

Hm, a čemu onda služe parlamenti u uređenim parlamentarnim i demokratskim državama??! Njegov 'socijal-demokratski' (SDP) prethodnik Ivica Račan je potpisao (oni kažu 'parafirao') svoj sporazum o Piranskom zalivu sa slovenačkim premijerom Drnovšekom, koji je bio objektivno suprotan našim hrvatskim interesima. I koji stoga nikad nije ratificiran u našem Hrvatskom Saboru !!

Dakle,Pacta sunt servanda, DA ALI  SAMO AKO pacta NIJE NAMETNUTA POD PRINUDOM I/ILI PRIJEVAROM !

Podsjetimo se: još od naše velike hrvatske ratne pobjede u hrvatskoj 'OLUJI', naš prvi predsjednik Tuđman je bio pod stalnim pritiskom službenog Londona i Washingtona - da daje razne ustupke tzv. 'međunarodnoj zajednici' (točnije:anglo-američkoj 'zajednici'!!). Jedan od takvih ustupaka je bio i veći i značajnji pristup moru Alijinoj 'Federaciji', kojom dominiraju BiH Muslimani. Zna se i zašto: to je bio ustupak naftom bogatim muslimanskim državama Bliskog Istoka, naročito bogatoj i stoga vrlo utjecajnoj Saudijskoj Arabiji, zaštitnici Alije Izetbegovića i njegove zamišljene muslimanske ZETRE ('Zelene transverzale od Velike Kladuše do Riadha, kao centra, i do Jakarte na Dalekom Istoku).

Budući da je naš predsjednik Franjo Tuđman tada već bio smrtno bolestan, on je sav posao oko tog sporazuma prepustio svom ljigavom i cmizdravom ministru vanjskih poslova dr. Mati Graniću. A Granić kao i onaj drugi Granić - učinio je to na svoj karakteristični cmizdrav i ljigav način. I potpisao taj sporazum.

Na sve to je sjajno ukazao čitatelj našeg najboljeg tjednika 'Hrvatskog lista' u broju od 9. kolovoza (augusta) ove 2012. godine, gosp. Stanko Leko u svom pismu/stajalištu, pod naslovom: 'Tuđman je spriječio ratifikaciju tog sporazuma' (čiji je nadnaslov bio: 'Detuđmanizatori nam opet kroje granicu'. Citiram nekoliko rečenica iz tog odličnog teksta:

'Ja, naime, znam za jedini sporazum između Tuđmana i Izetbegovića – onaj u Splitu u vezi zajedničke obrane od srpskog agresora. Pregovore oko razgraničenja dviju država (op. A.R.J./čitave granice između Hrvatske i BiH !!) vodile su delegacije za to imenovane – s hrvatske strane Mate Granić, ministar vanjskih poslova sa svojom ekipom, a s BiH strane slična ekipa, ali nikako da su to rješavali osobno Tuđman i Izetbegović – kako se to sada imputira.

Koliko se sjećam, službena Hrvatska – predsjednik, Vlada i Sabor nisu bili suglasni s tim sporazumom, pa radi toga nije ni ratificiran u Hrvatskom Saboru.

Zašto nije došlo do spomenute ratifikacije u Hrvatskoj i tko je to spriječio?

Jasno je da je taj sporazum bio na štetu Hrvatske, a spriječio ga je Onaj  koji je bio spremen dati sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što, pa makar se radilo o dva kamena, a to je bio nitko drugi nego predsjednik dr. Franjo Tuđman. Vječna mu hvala i slava' .
(završen citat).

Dakle g. Zorane Milanoviću, da Vam to utuvim u glavu: Pacta sunt servanda, DA ALI  SAMO AKO pacta NIJE NAMETNUTA POD PRINUDOM I/ILI PRIJEVAROM !
A to je bila i prinuda i prijevara! I Vi to – barem dosad - itekako dobro znate!

Nije nam jasno zašto već osam mjeseci stalno gubite kompas i kontrolu nad svojom Vladom? Otkud toliko Vaše osobno moralno posrtanje – primjerice kod smjene ministrice Mirele Holy ili kod oprosta ministru Hajdašu Dončiću kod istog ili sličnog prekršaja, otkud toliko Vaše osobno posrtanje nakon osuđujuće presude u Mađarskoj Vašem prvom podpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva K-Radimiru Čačiću, kada ste uporno i do iznemoglosti branili ostanak ministra Čačića na visokom mjestu u Vašoj Vladi, a da i ne spominjem bezbroj Vaših gafova i moralnih posrtaja, kao i u ovom slučaju zaboravljenog sporazuma Tuđman-Izetbegović, u koji Vas je uvalila Vaša (ili tuđa, oktroirana?!) ministrica Zvečarka Vesna Pusić. Zašto naprosto ne skupite 'kuraja' (ovo je po istarski!) i odlučno smjenite tu sramotnu ministricu – te sami preuzmete (i) taj posao, odnosno taj atraktivni položaj?

Po svemu sudeći, jedino ste za taj (važni!) posao i sposoban!

U svakom drugom slučaju, Milanoviću, Tvoj salto morale je mnogo gori i opasniji od salta mortale !

(ovu sam izreku posudio od legendarnog poljskog aforista Stanislava Jerži Leca)

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., blogger,
(hrvatski socijal-radikal)

No comments: