Thursday, February 14, 2013

Prvo neka se ćirilica iskupi !



Vecerni.hr/Milan Ivkošić/Prvo neka se Ćirilica iskupi !/9. veljače/februara 2013.

Milan Ivkošić

Prvo neka se ćirilica iskupi !

NEDJELJA 3. veljače

Čim je predsjednik Josipović rekao da bi, ako se neće poštovati, zakon o dvojezičnosti, to jest o natpisima na ćirilici u Vukovaru i drugdje, trebalo promijeniti, javio se Milorad Pupovac i u svom starom srpskom stilu naredio - to se ne smije učiniti.

Jer, tim smo se zakonom obvezali pred međunarodnom zajednicom. Kraljevstvo kraljevstvu zakone ne propisuje, pa tako ni međunarodna zajednica Hrvatskoj.

U ovom slučaju je presudno što mnoštvo ljudi provedbu zakona doživljava kao nasilje.

Kako može biti dobar zakon koji će zadovoljiti manjinu, da bi se inatilo većini?

A imam i prijedlog kako da ta većina lakše podnese ćirilicu. Dakle, neka se prvo Srbi i u Srbiji i u Hrvatskoj ispričaju za agresiju i pokaju, neka otkriju gdje su nestali, neka Srbija plati ratnu odštetu, neka vrati još okupirani teritorij i blago što je iz Hrvatske oteto, neka se optuži i osudi vrh JNA i ostali srpski zločinci, neka Srbi plate razminiranje Hrvatske...

Ukratko, neka se ćirilica iskupi!

A i tada će se tek stvoriti uvjeti za referendum o njezinu uvođenju, pa neka se održi. Uvođenje ćirilice naprečac, preko svih nabrojenih srpskih grijeha, kršenje je ljudskih zakona neusporedivo važnijih od onoga na papiru o dvojezičnosti.

Koliko je Srba u Hrvatskoj te grijehe spremno priznati? Ni Milorad Pupovac nikad ih nije priznao.

Gostujući prije nekoliko godina u HTV-ovoj emisiji “Piramida” vođa podunavskih Srba Rade Leskovac, jedan od glavnih u pobuni Srba u Hrvatskoj, rekao je da bi, kad bi bila prigoda, ponovio sve što je činio u ratu.

I to bi značilo uvođenje ćirilice, značilo bi svojevrsno oživljavanje simbolike tzv. srpske krajine. I ne radi se ni o čemu drugome doli o simbolici, jer ćirilica i srpski jezik posve se slobodno rabe u školama, medijima....

...ali ćirilična oznaka za Vukovar značila bi za Radu Leskovca ono što je rekao na HTV-u, značila bi simbolično ponavljanje njegovih ratnih zločina.

Kako su građani, pogotovo branitelji, mogli na to ostati ravnodušni? Jer, ćirilični natpis na ulazu u Vukovar nije samo pismo jednoga, srpskoga naroda, nego drska provokacija drugoga, hrvatskog naroda, koji to pismo neće doživljavati kao dio suživota nego kao nijekanje i junačke obrane Vukovara, i Ovčare, i skladišta Veleprometa, i Blage Zadre i drugih heroja.

Kad ste u Istri i kad vidite talijanske natpise doživljavate ih kao obične, kao i hrvatske, jer imaju isključivo etničko-kulturološko značenje, za razliku od agresorske simbolike koju bi ćirilica imala u Vukovaru.

Ali zadrti um Zorana Milanovića, Arsena Bauka i drugih tu razliku ne želi vidjeti, jer, kao i njihovim partizanskim djedovima koje s ponosom spominju, njima su Srbi uvijek preči od Hrvata, a posvađanost između Hrvata i Srba te između Hrvata i Hrvata bit je njihove politike.

                                                * * * * * *

SUBOTA 2. veljače
Na “pravom putu” makar i prema – “smeću”

Unatoč “smeću”, ocjene Moody’sa o nama za Zorana su Milanovića poruka da je “Hrvatska na pravom putu.”

Tko još ima takva premijera, nadnaravno biće koje ne dotiču ovozemaljske nevolje pa u lošoj vijesti vidi dobru, u porazu pobjedu, budućnost u smeću!? Još nije bilo niti jednog nepovoljnog događaja za koji je kriva Vlada, a da premijer u njemu nije našao razlog za samohvalu.

Ta nepojmljiva uvjerenost da su njegove lijepe riječi važnije od ružne stvarnosti govore o bolesti samoljublja, od koje su u davnini bolovale poznate osobe koje su pošto-poto htjele dokazati kako su natprirodne, to jest podrijetlom od bogova i božica. Za vlast koja je trajno nesposobna, politička drama u idućem razdoblju neće proistjecati iz stanja u državi i gospodarstvu, bit će važna samo želja bogolikog Milanovića da se svidi zemlji koju vodi u kaos i propast i tako je izvodi na “pravi put”.


PONEDJELJAK 4. veljače
Pričekajmo rezultate svibanjskih izbora

U ovom društvu koje blista od poštenja jedan nevjerojatan podatak sigurno je slučajan, a ne namješten. Dakle, prema mjesečnom istraživanju Promocije plus potpora Vladi strmoglavo pada, pa bi bilo logično da HDZ-u i Karamarku jača.

Ali ne jača, štoviše, Karamarko je na listi najnegativnijih političara pretekao Čačića i Sanadera i sada je na vrhu.

Nismo čitali da je u posljednji mjesec dana bio sudionik nekih afera, da su protiv njega podnesene optužnice, nije bio ni osobito politički aktivan,

ali su nekim posebnim osjetilom ispitanici Promocije plus oćutili kako je najgori, što su gotovo svi mediji jako, jako istaknuli.

Kad pročitam takve idiotarije plus, sjetim se izborne večeri 2007. godine, u kojoj je Mislav Bago dva sata HTV-ovo gledateljstvo na osnovi rezultata izlaznih anketa držao u uvjerenju da je SDP pobjednik, a bio je gubitnik.

Pričekajmo svibanj.


Milan Ivkošić
Večernji list/Obzor

No comments: