Monday, August 4, 2008

SANADER NOVINAMA SMANJIO PDV

Ante Rokov Jadrijević, publicist i politički kritičar 3. kolovoz 2008.g.
(Semper Paratus Croatiae.com)


SANADER NOVINAMA SMANJIO PDV,
A NOVINE ODMAH POSKUPILE ZA OKO 15 POSTO !

-Vlada će i na svom godišnjem odmoru u kolovozu voziti (odnosno raditi) u svojoj petoj brzini i držati podivljale cijene pod svojim nadzorom – izjavio je premijer Sanader na posljednjoj sjednici svoje Vlade, koncem srpnja ove 2008.g. A onda je kao grom iz vedrog neba 1.kolovoza došla vijest da sve dnevne novine (osim 24 sata) poskupile od šest na sedam kuna!
Dakle, još jedna šamarčina–magarčina premijeru Sanaderu!

Na prvi pogled čini se da je premijer Sanader sam sebi opalio šamarčinu – magarčinu, no nije tako. Osim posrnulog i upropaštenog državnog Vjesnika, koji je prije tri i pol godine bio potpuno sanaderiziran (a prethodno je polovicom 2001.g. bio potpuno račaniziran!), svi ostali naši dnevni listovi u vlasništvu su stranih novinskih kuća. Primjerice Večernji list, Jutarnji list, Slobodanka… A i Novi list i Glas Istre nisu hrvatski, nego antihrvatski listovi (prvi kao srpski, a drugi kao udbaški), koji će prije ili kasnije završiti isto kao i njihovo bratsko balkansko kopile zvano Feral Orjun, odnosno Fekal Tribune! Dakle, nije teško zaključiti otkuda je stigla i ta najnovija šamarčina – magarčina hrvatskom premijeru Sanderu. Naime, on sam se pokazao kao bezkompromisni zaštitnik stranih interesa u Hrvatskoj, što jasno pokazuje čiji je on ustvari čovjek. On hrvatski nipošto nije, a to dokazuje i njegov novi nadimak Ivo ZERP Sanader! Znači, i ova najnovija šamarčina–magarčina stigla se Sanaderu iz njegove drage EU, kao i one prethodne tri: prva zbog ZERP-a, druga iz europeiziranog Beograda u vidu nove nacionalizacije hrvatske i slovenačke imovine u Srbiji, a treća prije tri mjeseca, kada se Sanaderova Vlada tajno zadužila kod MMF-a i Svjetske banke, kako bi izvršila krupni rebalans svog državnog proračuna – u korist mešetara našim vrijednosnim papirima (prvi primjer je rasprodaja INE nepoznatim stranim i tajnim hijerarhijskim društvima Londona i New Yorka, koja su na isti način rušili Rusiju u vrijeme predsjednika Jeljcina!). A sada je došlo i ovo Sanaderovo smanjenje PDV-a dnevnim novinama (u kojima nažalost ima sve manje novina, a sve više sladunjavog ženskog žutila i komercijale!)

No, vratimo se na današnju temu. Umjesto da naše dnevne novine pojeftine, barem za jednu kunu, one su poskupile za plus jednu kunu, dakle oko 15 posto!! Bravo mutleki i tutleki iz Vlade!! Daj žmigavac lijevo, a opet skreni desno! Umjesto da se novine de-komercija-liziraju i smanje broj svojih ionako sve praznijih stranica, one udvostručavaju broj svojih starnica, a uvoz papira iz inozemstva enormno raste!
Dakle, Sanaderova Vlada je morala pod pritiskom svojih Gazda iz inozemstva smanjiti svoj PDV na dnevne novine, kako bi se povećao profit njihovih inozemnih vlasnika, a odmah potom novine su poskupile za jednu kunu. A tu istu lekciju Sanaderova Vlada uči iznova! Naime, kada je prije četiri godine Vlada smanjila PDV na knjige (i to totalno neselektivno!!), knjige su također odmah poskupile – najprije za oko 15 posto, a potom malo-po malo i sto posto. Evo zorne ilistracije: izvrsne knjige koje smo još prije četiri godine mogli kupiti za svega 100 ili 120 kuna (primjerice Crnu knjigu Amerike Petera Scowena ili Novi gospodari svijeta Jeana Zieglera, itd.), danas kupujemo za 250 ili 260 kuna (primjerice Britanska politika na Balkanu Carole Hodge, Partijsko zlato Igora Buniča ili Dežurna kučka Cathi Hanauer). I Sanader iz svega toga nije ništa naučio! Nevjerovatno! Nekako nam se sve više čini da se radi o još jednom »ambicioznom mediokritetu« ili totalnom beskičmenjaku na vlasti - bez iole vrijednog svog vlastitog altruističkog cilja – što je nova tragedija za hrvatski narod.

Činjenica je da su (etablirani) novinari sve lošiji, a da su čitatelji sve bolji. A to je nesklad koji bode oči. Primjer Sanaderovog spašavanja primitivnog splitskog Fekala Orjuna i njegove staljinističke pramajke- splitske Slobodanke, pokazalo se na našu sreću krajnje neuspješnim. Slično se već nekoliko godina dešava i sa spašavanjem Sanaderovih novinarskih prostitutki, odnosno njegovih novinarskih lakeja u Vjesniku, ali slično tomu i u nesumnjivo hrvatskom Fokusu, kao i u krajnje čudnom i ekskluzivnom Hrvatskom slovu. Dakako, riječ je prije svega o njihovim sanaderiziranim glavnim urednicima i njihovim zamjenicima, odnosno pomoćnicima, a ne o svim novinarima. Ima još dobrih i sjajnih novinara, kao što je Marko Barišić u Vjesniku i Zoran Vukman u Hrvatskom slovu, ali je to sve premalo za njihove čitatelje i zato su oni veliki gubitaši. Znači – stvari se moraju korijenito,a ne kao dosad kozmetički mijenjati! A upravo je to cilj i svrha ovog mog novog teksta!

Naime, treba vratiti PDV na novine! Glavni razlog za to je sve veći broj komercijalnih stranica u svim našim dnevnim novinama, a sve što je komercijalno – to se mora oporezovati! Tu ne može biti nikakvog popusta i nikakve izlike! Tako bi se spriječilo da vlasnici oglasa (a to su najviše kojekave gospodarske korporacije) sve više traže i uređivačka prava i ovlasti (u čemu uostalom sve više kopiraju dnevnu politiku!). To se najviše vidi na primjeru Vjesnika, koji je u posljednje dvije godne postao prava Svaštara – Ništara ! A to je uvreda za sve nas stare i vjerne čitatelje Vjesnika! Stoga se mi već najmanje dvije godine ne vraćamo Vjesniku! I zato je prodaja Vjesnika pala čak i ispod polovice prodaje bivšeg račaniziranog Vjesnika!! Jezivo!

Najbolji spas za Vjesnik, ali i za druge naše dnevne novine bi bilo njihovo smanjivanje i obujma i formata ! Nešto slično je već uradio Večernji list sa svojim izdanjem 24 sata. No za jedan ozbiljniji Vjesnik takvo jedno infantilno izdanje ne bi bilo od nikakve koristi. Naprotiv, pokretanje Vjesnikovog 24 sata politike (naslov jedne bivše vrlo čitane i visoko cijenjene rubrike u Vjesniku) moglo bi biti spasonosno. Naprosto, treba prestati misliti da se može i treba zadovoljiti sve kategorije, odnosno sve tipove čitatelja: i ozbiljne, i intelektualno lijene, kao i žute i priglupe – kao dosad! Dnevne se novine moraju početi specijalizirati po svojim novinskim prioritetima, a nimalo ne bi škodilo ako bi velike novinske kuće imale više svojih dnevnih specijaliziranih izdanja – po cijenama od četiri ili pet kuna! I u manjem formatu, sa dvostruko manjim brojem svojih stranica!

U suštini, to sam već predlagao uredništvu Vjesnika i njegovom pravom Gazdi Sanaderu, još prije tri godine. Nije poslušao taj dobronamjeran savjet, pa se nasukao. Zato je sada svoj Vjesnik konačno uvalio – Narodnim novinama! Ali gle čuda – novi vlasnik Bojan Divjak, direktor Narodnih novina najavljuje nove komercijalne »projekte«, dakle sadržaje u Vjesniku. Avaj!
Dakle - Zbogom zdravi razume!

Ante Rokov Jadrijević, dip. ing.
(hrvatski socijal-radikal)

No comments: