Tuesday, July 28, 2009

VELIKA KONFUZIJA U GLAVI (premijerke Jadranke Kosor)

Ante Rokov Jadrijević, dipl.ing., publicist, Brtonigla, Cro-Istra

23.- 27. srpanj 2009.


Uredništvu „Dragovoljca“


VELIKA KONFUZIJA U GLAVI (premijerke Jadranke Kosor)


Već više od dva tjedna naša nova premijerka Jadranka Kosor marljivo sebi i svojoj (staroj, bivšoj Sanaderovoj!)!) Vladi marljivo ispisuje blanco mjenice, lukavo izbjegavajući da zasiječe u najbolesnije tkivo ove već dramatične ekonomske, političke i socijalne krize.

U posljednja dva tjedna Njena Vlada nam je servirala već dva najhitnija (i nedovoljno promišljena!) rebalansa državnog proračuna (a uskoro nas čeka i treći, valjda malo promišljeniji!), koji ne rješavaju još niti polovicu problema, pa čak ni polovicu deficita koji stoji pred njom ove godine, a kamo li da počne rješavati nagomilani državni dug od oko 45 milijardi eura.

Jadranka Kosor je naprosto krenula krivim putem! Uostalom, glupo je i pomisliti da nas iz krize mogu izvući isti oni koji su nas u nju i uvalili (ovo je moja stara pisana rečenica i vremena svemoćnog Titovog komesara Stane Dolanca, dakle iz daleke 1975. godine, kada je ostarjeli „krokodil“ još bio živ!). Naime, Jadranka Kosor i njene prave Gazde su glupo pomislile da se mogu izvući samo pukim kozmetičkim rebalansima državnog budžeta, ne dirajući one najbogatije i najmoćnije („tajkune“), izbjegavajući zasjeći i u bolesno političko tkivo ovog režima. Drugim riječima, svi političari i sve političke strukture, kako formalne, tako i neformalne (neformalni centri moći), ostaju netaknuti. Nema čak ni najnužnije rekonstrukcije Vlade. Nema čak ni imalo radikalnije rekonstrukcije nasmrt bolesne državne uprave, nema radikalnije rekonstrukcije ni nasmrt bolesnog pravosuđa, nema radikalnih reformi „in capite et in membris“ (kako je to još prije više od devetsto godina rekao papa Gregorio VII.). Umjesto nemilosrdnih čistki, Vi gospođo Kosor – kao tipična ženska – pribjegavate samo tipičnim ženskim kozmetičkim trikovima. To Vam neće proći!


Uostalom, još nije postavljen čak ni matematički model, odnosno formula za izlazak iz ove duboke recesije. O tome ću reći nešto kasnije.

Prvu stvar koju je Jadranka Kosor morala učiniti je bila najhitnije sprovesti famoznu „Regulatornu giljotinu“, koju je na sva medijska zvona bio najavio njen bivši šef, premijer Ivo Sanader, i to još 20. kolovoza 2006.g.! Dakle, ukinuti 40 posto suvišnih zakona i 12.000 zastarjelih i suvišnih propisa iz bivše države, tzv. Jugoslavije. To bi njoj i njenoj Vladi smjesta otvorilo put i manevarski prostor za početak snažne debirokratizacije države (kako sam ja to predlagao bivšem premijeru Ivici Račanu još 22. veljače 2002.g., a nešto kasnije i novom premijeru Ivici Sanaderu! Naslov je bio: „Gospodine Račan, ovu Državu treba debirokratizirati“). Tada bi priča sa uvijek nezasitnim i dosadnim sindikatom državne uprave zvučala sasvim drukčije, jer bi nad njim visio Damoklov mač otpuštanja barem 30.000 državnih činovnika, prije svega kojekakvih stranačkih nepota i istrošenih ljubavnica (kako Sanaderove desnice, tako i prethodnne Račanove ljevice)! A onda bi se otvorio i prostor za dekriminalizaciju našeg „pravosuđa“, koje nažalost i nadalje ostaje kasta za sebe! ( o čemu sam pisao 6. lipnja 2004.g.: „Kako dekriminalizirati naše pravosuđe“).

E, upravo tu je potreban najdublji „carski rez“: naime, potrebno je – conditio sine qua non – najprije rasturiti „pravnu mafiju“, prije svega njen glavni stožer na čelu s vrhovnim kriminogenitorom Vladimirom Šeksom! Jer su razne mafije i sumnjivi lobiji kod Šeksa naručivali zakone po svojoj želji. Bačva vina ili dvije po jednom zakonu! Osim toga, Šeks, Mesić i Mladen Bajić su glavni „Gospodari kaosa u našem pravosuđu“ (moj istoimeni članak od 12. srpnja 2005.g.). Sve to piše na mojim pratećim blogovima „OHRANA Semper Paratus“ i „Semper Paratus Prometheus“ – uvjerite se!).

Moj je osobni dojam (i ne samo moj: iznenada se probudila učmala i zakržljala autohtona hrvatska javnost, koja sve više izražava istovjetni dojam!!) da je primarni zadatak Novih Gospodara Hrvatske (s Pantovščaka, iz Londona, iz New Yorka i Washingtona, a da ne zaboravimo još i Amsterdam i Rotterdam!) izdiktiran Jadranki Kosor: zaštita „nove političke klase“, koja se u međuvremenu već počela pretvarati u kastu! Njoj je kao prioritet nametnuto očuvanje novih klasnih razlika i zaštita novih stečenih prava. A i metode su nam već odavno poznate: restrikcije, zamrzavanja i represije. Stara kumrovečka škola pokojnog Ivice Račana: porezi, porezi, porezi...restrikcije i zamrzavanja. Nešto u stilu Trockijevog „ratnog komunizma“! Novitet je: viši PDV – u cilju najkomotnije zaštite nove političke klase (odnosno već okamenjene kaste na vlasti).

Međutim! Jadranka Kosor nema nikakav legitimni mandat hrvatskog naroda i ostalih lojalnih građana Hrvatske za to! Narod od nje očekuje nešto sasvim drugo. Ne kresanje svih mirovina iznad 3.000 kuna, nego izjednačavanje novih mirovina sa starim „šeksualnim mirovinama“, onim od prije 30. studenog 1999.g., kojima je najveći Zloduh HDZ-a i cijele Hrvatske Vladimir Šeks hitno zaštitio stare komunističke umirovljenike, pred pad njegovog HDZ-a s vlasti 3. siječnja 2.000-te godine!


Narod također očekuje (moj stari prijedlog Račanu iz 2.001.g.!) da se vrate progresivni porezi na plaće iz posljednjih godina umirućeg komunizma, koji su iznosili i do 75 posto! I to je važilo sve do dana kada je predsjednik Franjo Tuđman imenovao svoju „francusku sobaricu“, odnosno svog batlera Hrvoja Šarinića za novog predsjednika hrvatske Vlade (3. kolovoza 1992.g., odmah nakon pobjede na prvim demokratskim predsjedničkim izborima). A prvi potez Hrvoja Šarinića je bo uvođenje „flat taxes“ poreza na plaće za sve od svega 2 posto (jednako za velike komunističke direktore a la inž Damir Vrhovnik, kao i za njegove čistačice u brodogradilištu „Viktor Lenac“ u Rijeci, u kojem sam ja tada bio predsjednik sindikata – tada od radnika prozvanog „hrvatski sindikat“!). Naime, dotad je taj direktor ima progresivni porez na plaću od čak 74 posto (to mi je on bio osobno rekao).

Narod također očekuje progresivni (a ne ovaj novi „konstantni“ i lažni „porez solidarnosti“ za sve jednak 3 posto“) porez na mirovne iznad 3.000 kuna! Nipošto konstantni, odnosno „flat taxes“ porez na mirovine, već progresivni! Naime, previše je povlaštenih novih i starih mirovina (primjerice suci, političari i prije svih buduća Mesićeva predsjednička mirovina u 100-postotnom iznosu njegove sadašnje predsjedničke plaće!!).

Očito je da nova predsjednica hrvatske Vlade već ispunjava tajne naloge MMF-a i Svjetske banke (odnosno Novih Gospodara svijeta!), koji ciljaju na izazivanje još većeg kaosa u Hrvatskoj od onog kojeg je iza sebe ostavio premijer Sanader i onog kojeg će iza sebe ostaviti predsjednik Mesić, nakon svog skorog odlaska s Pantovščaka!

Neka Jadranka Kosor konačno!) prizna da je Hrvatska postala financijska i monetarna kolonija MMF-a i Svjetske banke!! S tim priznanjem bilo bi lakše i njoj i njenoj Vladi da izađe pred narod s još radikalnijim kriznim rješenjima: najprije razumnom stopom devalvacije kune, te njenom daljnom postupnom deprecijacijom (ja sam to predlagao na portalu AMAC-Hrvati još prije dvije godine i to po stopi od pola posto mjesečno!).

Evo opet jednog mog prijedloga: neka nova premijerka Jadranka Kosor smjesta, odnosno najhitnje osnuje nekoliko kriznih timova stručnjaka za praćenje rješavanja ove duboke krize. Krizni stožer za ekonomiju, krizni stožer za praćenje devalvacije, krizni stožer za državnu upravu, krizni stožer za pravosuđe, krizni stožer za novu sociologiju društva (odnosno novu socilogijsku paradigmu u budućem-sutrašnjem hrvatskom društvu, krizni stožer za novu pedagošku paradigmu u našem školstvu (a sve to po načelu „dva koraka nazad, jedan korak naprijed!“), itd.

Opći je dojam da je nova premijerka konfuzna u glavi i da je već dobrano izgubila kompas u rješavanju ove duboke krize. Uspaničila se i pretvorila u vatrogasilku, sličnu njenom prethodniku – vatrogascu Ivici Sanaderu! Već ju je ponijela stihija kriznih događaja.

Lijek i recept za to je – od dr. „Semper Paratusa Crataiae-a“: gospođo Jadranka Kosor, počnite misliti eksponencijalno, a ne linearno, a još manje „konstantno“, to jest definirajte matematički model spašavanja državnog proračuna: odaberite jednu od matematičkih funkcija (odnosno njenih grafika), najbolje između Y= korijen od X, pa do Y= X na ekspnent 0.8 ili čak još žešće eksponencijalno: Y=X na eksponent 1,25 ili čak Y=X na eksponent 1,5 !! Nađite nekog boljeg matematičara od mene, jer sam ja u tom smislu već odavno za'rđao!

Samo još ovo: gospođo Jadranka Kosor ne štitite one građane koji su se nepromišljeno zaduživali (ali zaštitite samo stambene kredite – pritiskom na strane banke da smanje kreditne stope i reprogramiraju takve kredite – privremeno - na još duži rok, inače ćete im na svaki način zagorčati život u našoj Hrvatskoj! „Jošt Hrvatska nij' propala!“.

I posljednje, a možda i najvažnije: gospođo Kosor, najviše krešite onima koji su najviše jamili! Primjerice bivšim ministrima dr. Juri Radiću (IGH) i „Velikom Radojici“ Čačiću („Koning“)! Krešite i Mudriniću i Todoriću - onima koji su se domogli velikog bogatstva bez rada – u „pljačkaškoj privatizaciji“ i na vrlo sumnjiv način!

Gospođo Kosor smjesta ukinite 90 posto tzv. „menadžerskih ugovora“! Također, pročistite glomaznu HRTV: neka smanje broj zaposlenih za najmanje njih tisuću!

Ovako kako ste počeli – neće ići! Svojom konfuzijom u glavi izazivate već sada prijeteći revolt građana, a što Vas čeka na jesen – to biste morali znati i sami! Narodne mase gube strpljenje i opasno se radikaliziraju - i prijete da će pomesti ovu zaostalu „Bandu lopovsku“ Velikog hohštaplera i kukavice Ive Sanadera (ali i onu „Bandu lopovsku koja je u oporbi Vašoj Vladi!).

Kojim pravom ste Vi sebi uzeli rok od čak 18 mjeseci za izlazak iz recesije. Ovako kako ste konfuzno počeli, Vaš interregnum bi se mogao nasilno okončati već početkom oktobra – mjeseca najkrvavijih revolucija!

Držim da sam i ovaj put bio konstruktivan – čak i u jednoj ovakvoj radikalnoj kritici Vaše kratkotrajne vladavine. Koja baš i nije tako kratka! Bije Vas glas da ste Vi osobno bila „podrepašica“ Ive Sanadera, čak i više od dr. Andrije Hebranga. I većine ministara i državnih tajnika iz njegove (bivše?) Vlade.

Predažem Vam još jednom: rekonstruirajte svoju Vladu što prije! Dobijte na vremenu. Tako bi mogli najviše pomoći i sebi i hrvatskom narodu.

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: