Sunday, November 29, 2009

E, pa evo me opet na Megdanu !!


AMAC-Hrvati / polemika s jednim udbašem „Nikolom“ (o akademiku Pečariću)

29. studeni 2009.g.


Prošireni komentar: Ante Rokov Jadrijević


Nijedan častan čovjek ne skriva svoje pravo prezime!


"Poštovani gospodine Jadrijeviću, sve što ste napisali o Mesiću je istina i u potpunosti se slažem s Vama osim o onom o Nacionalu koji je (to i ptice na grani znaju) njegov bilten".


To su Vaše riječi gosp. Nikola (nažalost, opet bez prezimena!?).


O udbaškom "Nacionalu" (kao i kasnijoj Manolićevoj "Republiki"!!), trebalo je sve znati 1998.g., a ne sada kada to znaju i ptice na grani! Naknadne pameti puna su groblja, kao i naš (Šeks-ualni!) hrvatski Sabor, koji danas služi na sramotu svakom pravom Hrvatu. Pritom isto mislim i o Šeksu i Jadranki Kosor, kao i mojem zemljaku Zoranu Milanoviću, rodom iz naših Glavica kod Sinja.


O akademiku Josipu Pečariću, glasovitom svjetskom matematičaru, ja ovdje više ne bih raspravljao. Ja sam samo gost na ovom našem najdemokratskijem Portalu AMAC-Hrvati (na kome sam do 2007.g. često i sam pisao - valjda do Sanaderovog embarga na moje ime??).


Sada napadate i "gospodina iz Australije", citiram: "Gospodinu iz Australije i bivšem Hajdukovcu poručujem da je mene moj Ćaća od malena naučija da navijam za Dinamo, a ne "partizanski" Hajduk i na fakultet me poslao u Zagreb, a ne u Beograd, jer su u Dalmaciji u to vrijeme te dvije stvari razlikovale: one koji su bili rodoljubno i nacionalo orjentirani od onih koji su to bili u manjoj mjeri ili to uopće nisu bili.".


Očito mi je da i tu skrivećki ciljate i na mene, gosp. „Nikola“!


E, pa evo me opet na Megdanu !!


Mene moj ćaća nije ništa učio o tome, jer su mog oca Roka streljali crnogorski partizani (inače prije toga dezerteri!!) početkom listopada 1942.g. u Livnu, kao glavnog vođu pobune dalmatinskih partizana, kada im je onaj Staljinov razbojnik Tito (nakon njihovog „junačkog“ - crnogorskog - dezertiranja iz jedne prethodne bitke na Vran-planini), poslao deset Crnogoraca - komandanata na čelo Prve dalmatinske brigade!! Moj se ćaća razbjesnio i žestoko odbrusio Crnogorcima komandanta Pere Ćetkovića: " Ma, je li? Mi smo Dalmatinci dobri samo kao borci, a Crnogorci su dobri samo za komandovanje". I još im je štošta toga nadodao.


I tako Crnogorci streljaše mog oca Roka! Streljaše još jednog Roka, vjerovatno Roka Vlahova iz Prvića Malog kod Šibenika. Koliko sam mogao dokučiti, mog oca je strijeljao Crnogorac Dimitrije Vojvodić – Zeko, kasniji Titov general- pukovnik (o kojem sam već nekoliko puta pisao u zadnjih pet godina. Naime, taj je Vojvodić – Zeko je počinio i mnoge zločine 1945.g. u mojoj Istri! Taj tekst je već citirao i moj prijatelj Damir Kalafatić na „Dragovoljcu“ – a možda i još negdje drugo).


Pokušao sam istražiti smrt mog oca. Nazivao sam obitelj Maksa Baće (bivšeg komandanta Ozne za Srednju Dalmaciju), obitelj generala JNA Peke Bogdana (rodom iz našeg sela), obitelj generala Vicka Krstulovića, te još i obitelj generala Ivice Kukoča - "Jordana", pa čak i gvardijana fratarskog samostana Goričica ponad Livna Tomu Maganjića... Svi su se ukočili i zadrhtali čim su čuli da ih zove treći sin (od nas četiri sinova) Roka Jadrijevića - Ante... A nije mi htio pomoći ni fratar Tomo Maganjić, sada već dugo pokojni...


Prema tome, okanite se "Nikola" tih Vaših udbaških aluzija na - mene! Prošao sam ja u svom životu mnogo teže Scile i Haribde od Vas! A i danas ih u svojoj poznoj dobi još prolazim no, i to je izvan ove priče). Zato se i borim kao ranjeni dalmatinski lav!


I ne dirajte mi naš "Hajduk"!! Ne dirajte mi našeg Antu Žanetića iz Australije!


Uostalom, nije dovoljno studirati u Zagrebu da bi se bilo dobar Hrvat, zar ne?!! Sjetite se samo Jakova Blaževića, Stipe Šuvara, Stipe Mesića, Ivice Račana, Vladimira Šeksa, Jadranke Kosor i njima sličnih .... da dalje ne nabrajam!


I dajte već jednom: kažite mi Vaše pravo ime i prezime!

Nijedan se častan čovjek ne stidi svog pravog imena i prezimena!


I, molim Vas gosp. „Nikola“: ne zloupotrebljavajte ovaj naš Portal Amac-Hrvati! Budite koliko – toliko uljudan gost (što se i ja trudim biti!) – ne nazivajte našeg akademika Josipa Pečarića „udbašem“. Jer bi se bumerng mogao vratiti u Vašu glavu!


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)


No comments: