Monday, March 15, 2010

„Udbaš Veljko Jančić umjesto Vanje Sutlića“


AMAC-Hrvati.com/Spectator: Podzemni rat protiv općeg interesa/

Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010


Podzemni rat na HTV-u protiv općeg interesa

(uz komentar Ante Rokova Jadrijevića)

(„Udbaš Veljko Jančić umjesto Vanje Sutlića“)


U opsežnom članku gosp. Spectatora na Web portalu AMAC-Hrvati prenosi se tekst od udruge "Juris protecta" koji se bavi borbom za prevlast na Hrvatskoj televiziji, uz paralelan komentar gosp. Spectatora.


U tekstu udruge „Juris protecta“ se taksativno navode podaci i činjenice o glavnim akterima „borbe za prevlast na Hrvatskoj televiziji“ između klana Siniše Grgića i lobija Marije Nemčić, kao i povijest čudnog i/ili frapantnog uspona njih dvoje na vrh HRT-a.


(više o tome pročitajte na portalu AMAC-Hrvati (www.amac.hrvati-amac.com)


* * * * * *


Za nas je ovdje najvažniji ovaj njegov dio:


Na Prisavlju nije tajna da kandidat za glavnog ravnatelja VELJKO JANČIĆ ima potporu lobija Marije Nemčić. Veljko Jančić se nakon višegodišnjeg izbivanja

ponovno 2005. god. vratio na HTV, a primljen je u radni odnos za mandata Marije Nemčić (u to vrijeme ravnateljica HTV-a). Jančić ne samo da nije poznat široj javnosti i nema menadžerskih iskustava, nego je nepoznat čak i u krugovima HTV-a. Dobro upućeni izvori tvrde da Marija Nemčić i njezin lobi žele preko Veljka Jančića (*) kontrolirati HRT...


.... (Detaljniju priču o Veljku Jančiću donosimo na kraju ovogo teksta.)


Bez obzira na interesne lobije na HRT-u, znakovito je da niti jedan od prijavljenih kandidata za glavnog ravnatelja u prvom krugu natječaja nije ispunjavao ni minimalne uvjete za intendanta (ravnatelja) javne televizije.


U civiliziranim demokratskim državama mjesecima se prije izbora u javnosti diskutira o imenima osoba koje dolaze u obzir za takvu funkciju i unaprijed se zna koja će od 2 ili 3 osobe biti izabrana. A u Hrvatskoj bi 11 političkih komesara (sada 10) trebalo izabrati glavnog ravnatelja HTV-a između 15 ili 20 anonimusa, za koje nikada nitko prije nije čuo.


Ugledne i javnosti poznate osobe nisu spremne za kandidaturu, znajući da bez potpore političko-interesnih lobija nemaju šanse za izbor i ne žele se ponižavati.


Za takvo stanje kriva je vlast koja nije htjela stvoriti zakonske osnove za slobodan i neposredan izbor organa upravljanja na HRT-u. Članove (programskog) Vijeća HRT-a trebali bi birati neposredno izabrani predstavnici svih društvenih slojeva hrvatskog društva, uključivši i saborske zastupnike. Njemački model na ARD-u i ZDF-u predviđa izravan izbor za cca 80% članova vijeća, dok cca 20 % članova vijeća dolazi iz redova saborskih zastupnika (vladajući i opozicija proporcionalno broju zastupnika u parlamentu).


(*) A evo sada i detaljnijih obavijesti o Veljku Jančiću kojeg netko sasvim ozbiljno pokušava instalirati na položaj ravnatelja Hrvatske radiotelevizije:


Otac Veljka Jančića Srbin je iz Banovine. Pred raspad Jugoslavije otac mu je bio zaposlen u ‘Unutrašnjoj državnoj bezbednosti' u Karlovcu.


Jančić (sin) bio je direktor zagrebačkog Studentskog centra pa je zato Studentski centar u Zagrebu upisao Miloševićev ‘Zajam za Srbiju'.


Po udbaškoj dužnosti sudjelovao je u formiranju Radija 101, čega većina tamo zaposlneih nije bila svjesna, jer je Radio 101 bio dio dirigirane medijske oporbe s ciljem rušenja Jugoslavije i ‘izgradnje Velike Srbije'.


Iz tog razdoblja je i intervju Hloverke Novak-Srzić u kojem ona bez ustezanja navodi direktora Jančića, koji je s te (političke) pozicije nadzirao program.


Tijekom domovinskog rata krijumčario je drva u SAO Krajinu, no to očito nije bio bitan detalj kojim su se bavile sigurnosne provjere, ako im je ikada bio podvrgnut.


U prošloj je godini Jančić proveo 150 dana na putnim nalozima iako se gotovo nije maknuo iz zgrade na Prisavlju. Isto tako tek je nedavno i u dubokoj srednjoj dobi diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, poznatom trgovačkom centru za kupovanje ispita i diploma.


Takav kakvog smo ga upravo opisali, imao je dovoljno drskosti u svojem predstavljanju članovima Programskog Vijeća izjaviti ‘kako će se miješati u program jer on smatra da to treba raditi bez obzira što se time krši zakon o HRT-u'!


Pri tom treba voditi računa o tome da u tome istom Vijeću sjedi osoba iz kvote vladajućeg (državotvornog i ognjištarskog) HDZ-a koja je otvoreno izjavila da je ‘bilo dosta priča o stradanju Vukovara na HRT-u jer one ne doprinose suživotu ....'


Ovdje ćemo (privremeno) završiti iako je svega što treba spomenuti kad se govori o medijima u Hrvatskoj ostalo neizmjerno mnogo. Od komercijalizacije javne televizije do mizerne kreativne razine programa, koja se upražnjava na priglupim serijama (jer je program unosnije kupovati) i od nedopustive političke obojanosti programa do apsolutne prevlasti one vrste novinarskog kadra koji i budan sniva nostalgične zapadnobalkanske snove;....


* * * * * *


....'Opći interes', drugim riječima funkcionirajuća javna televizija, danas je samo poprište blagih sukoba vlasti i opozicije, ali samo onoliko koliko su u pitanju privatni materijalni interesi tj njiihova raspodjela.


Sve ostalo posve je nevažno pa čak i to da se potencijalno vraćamo u vrijeme kad su HTV-om direktorovali politički namjesnici najcrnjih namjera.


Spectator


* * * * * *


Komentar Ante Rokova Jadrijevića:


Udbaš Veljko Jančić umjesto Vanje Sutlića


Vrlo, vrlo koristan tekst (esej) našeg gosp. Spectatora! Premda malo raspršen, stoga i malo nejasan (zbog svoje preobimnosti), držim da bi ga svaki AMAC-ovac, odnosno Hrvat, trebao pročitati.


Dakle, sin Udbaša Veljko Jančić na čelu naše hrvatske HTV ??


Znači, imala je pravo naša sjajna Diana Majhen, kad je prije 13 mjeseci našu HTV nazvala "Četnovizija" !! ( www.Dragovoljac.com/15. veljače 2009.g.)


Nazire li se u ovoj priči pozadina puča protiv naše Glavne urednice informativnog programa HTV-a Hloverke Novak Srzić uoči netom prošlih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj ??


Dakle, sada se jasnije vidi uloga "Takozvanog „Programskog vijeća HRT-a", koje se sastoji od 11 političkih komesara (6 članova imenuje se na prijedlog vladajućih, a 5 na prijedlog opozicije)?!


Dakle, još jedna sorošijada!


Ima pravo gosp. Spectator, kada nam asocira ugledanje na njemački model. "Njemački model na ARD-u i ZDF-u, koji predviđa izravan izbor za cca 80% članova vijeća, dok cca 20 % članova vijeća dolazi iz redova saborskih zastupnika (vladajući i opozicija proporcionalno broju zastupnika u parlamentu)".


Za to se i ja zalažem.


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)


1 comment:

Petar Valenta said...

svaka čast Ante, komentari su ti prva liga!