Wednesday, September 24, 2014

Prava pozadina odlaska Martine Dalić iz HDZ-a: MARTINA DALIĆ ODLAZI NA MJESTO SAVJETNICE PREDSJEDNIKU REPUBLIKE !




Autor Ivan Kraljević   

Prava pozadina odlaska Martine Dalić iz HDZ-a:
MARTINA DALIĆ ODLAZI NA MJESTO SAVJETNICE PREDSJEDNIKU REPUBLIKE !

Gospođa Martina Dalić želi mjesto savjetnice za financije predsjednika Republike - ako Josipović ponovno osvoji mandat. Dakle, dogovor je sljedeći - Dalić treba napraviti nered u HDZ-u što je moguće više, a za nagradu dobiva savjetničko mjesto na Pantovčaku! I to je sva priča oko odlaska Martine Dalić iz HDZ-a.
 

 Zašto je Martina Dalić zapravo otišla iz HDZ-a? Ona kaže kako je dugo vagala i razmišljala o toj odluci i kako se teško odlučila na taj korak.

"U proteklom sam se razdoblju previše puta uvjerila da se vodstvo HDZ-a nije spremno jasno odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize. Puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a stvarni sadržaj, posebno suočavanje sa složenošću i težinom mjera potrebnom za izvlačenje zemlje iz krize je manje važan ili u najboljem slučaju sekundaran", pojasnila je razloge svojeg odlaska iz HDZ-a Martina Dalić za Jutarnji list.

Međutim, neki nezavisni ekonomski stručnjaci smatraju kako je odlazak Martine Dalić nešto najbolje što se HDZ-u u ovom trenutku moglo dogoditi.

"Njen odlazak je zapravo izvrstan za HDZ jer je njen ekonomski koncept zapravo bila daljnja tajkunizacija i privatizacija svega onog što je preostalo u Hrvatskoj, a nije još privatizirano.

Ona je taj svoj koncept vješto pokušavala prodavati pod egidom "reformi", a zapravo je riječ o nastavku Milanovićevog modela ekonomske politike", poručio je za Dnevno.hr ekonomski stručnjak prof.dr. Drago Jakovčević.

On je mišljenja kako se sada HDZ riješio jedne zastarjele i loše karike, te kako sada ima priliku postati sušta suprotnost, u pogledu ekonomske strategije, Milanovićevoj vladi, ali i svim vladama prije nje.

"Dalić je bila i HDZ-ova ministrica financija u vrijeme Jadranke Kosor. I ništa nije napravila konkretno za gospodarski oporavak Hrvatske", zaključio je Jakovčević.

Inače, Dalić je na glasu kao glasnogovornica i politička zaštitnica bankarskog lobija u Hrvatskoj. Podsjetimo, nakon sudske presude u korist "Udruge Franak" javno je iskazala protivljenje toj sudskoj odluci čime je pokazala bešćutnost prema dobrom dijelu hrvatskih građana koji su grcali u problemima zbog nepoštenih bankarskih kamata.
Dalić je i na glasu kao izraziti pobornik radikalne neoliberalne gospodarske politike. Recimo, zalaže se za masovna otpuštanja u javnoj upravi i nikada nije krila da bi istog trenutka, kad bi bila u prilici, otpustila barem polovicu javnih službenika! Zagovornik je ekonomskog modela koji je Sjedinjene Države i EU odveo u najveću financijsku krizu još od 30-tih godina prošlog stoljeća.

Iako je prilikom jučerašnje objave odlaska iz HDZ-a Dalić poručila kako je njegov ekonomski program zapravo jedno veliko ništa, još se tijekom ovog mjeseca, točnije 11. rujna ove godine, na HDZ-ovoj tiskovnoj konferenciji na Trgu hrvatskih velikana, na kojoj je predstavljen ugovor između HDZ-a i poznatog bavarskog instituta IFO, "gurala" - na zgražanje svojih stranačkih kolega - da na govornici baš ona predstavi HDZ-ov gospodarski program za kojeg sada kaže da ne vrijedi ništa.

Inače, Dalić je uvijek prije važnih nacionalnih i loklanih izbora pravila incidente u HDZ-u. Nudila se svojedobno i Nikici Gabriću, a uoči posljednjih izbora za Europski parlament u jednim utjecajnim dnevnim novinama dala je intervju u kojem je opet napala vlastitu stranku. Sličnih primjera ima još.

Inače, tada se Tomislavu Karamarku sugeriralo da zbog medijskih istupa Martine Dalić, naročito nakon istupa u dnevnim novinama uoči EU izbora, povede računa o njoj jer šteti ugledu stranke i to u pravilu radi pred održavanje nekih važnih izbora. No, Karamarko je u tom slučaju očito pokazao tolerantnost i nije se uzbuđivao oko Dalić te je pustio da normalno radi.

Dalić je vrlo rijetko kao članica oporbene stranke napadala vladajuće što na prvi mah djeluje vrlo čudno. Međutim, to njeno ponašanje ne čudi jer je upravo Milanovićeva vlada ostavila njenog supruga Niku na mjestu člana Uprave INA-e iako je sav ostali kadar iz razdoblja premijerke Jadranke Kosor i Ive Sanadera pometen.

No, otkrit ćemo sada pravu pozadinu odlaska Martine Dalić iz HDZ-a. Naime, Dalić se u posljednje vrijeme često mota po Uredu predsjednika Republike na Pantovčaku.

Prije odlaska Ive Josipovića u Sjedinjene Države, Martina Dalić je viđena u društvu svoje bivše šefice Jadranke Kosor i to na - na Pantovčaku. Naime, Kosor, koja je ovdje tek usputna priča, već neko vrijeme kod Josipovića lobira da je se imenuje hrvatskom veleposlanicom u Japanu jer se njen sin školovao u toj zemlji, te se u nju želi ponovno vratiti.

A Dalić je s njom, ruku pod ruku, otišla na Pantovčak da dogovori jedan drugi deal. Naime, Dalić želi mjesto savjetnice za financije predsjednika Republike ako Josipović ponovno osvoji mandat.

Dakle, dogovor je sljedeći - Dalić treba napraviti nered u HDZ-u što je moguće više, a za nagradu dobiva savjetničko mjesto na Pantovčaku!
I to je sva priča oko odlaska Martine Dalić iz HDZ-a.

Inače, manje je poznato da je Dalić u iznimno dobrim prijateljskim vezama s budućom voditeljicom predsjedničke kampanje Ive Josipovića - Tamarom Obradović - Mazal. A ta je pak gospođa - političarka za sva vremena. Svi je voljeli od Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Zorana Milanovića. U svim vladama od 2000. do danas obnašala je visoke funkcije. Vidimo da je voli i Josipović. Kod njega trenutno radi kao savjetnica za gospodarstvo i sektorske politike Europske unije.

Ivan Kraljević
dnevno.hr


No comments: