Friday, September 26, 2008

TAJNA SANADEROVE PREDSJEDNIČKE KANDIDATURE

Ante Rokov Jadrijević, publicist i politički kritičar (Semper Paratus Croatiae.com)

25. rujan 2008.

 

Uredništvu portala amac.hrvati-Amac.com

              

                        TAJNA SANADEROVE PREDSJEDNIČKE KANDIDATURE

 

            Već mjesec dana traju nagađanja u hrvatskoj javnosti (koja se već vješto medijski histeriziraju!) hoće li se premijer Sanader kandidirati za predsjednika Republike na slijedećim predsjedničkim izborima početkom 2010.g. Ja osobno mislim da hoće. A evo zašto.

 

            Sanaderova šarena koalicija na vlasti se počinje osipati, jer on kao predsjednik Vlade nema nikakvih značajnih uspjeha, a i nikakvih korjenith promjena, a problemi narastaju iz dana u dan. Pitanje je dana, tjedna ili mjeseca kad će prvi »štakori« početi bježati sa Sanaderova »broda čudaka«! Sanaderova Vlada se prije dva mjeseca zadužila za novih 600 milijuna eura kod Svjetske banke i njenih satelitskih banaka, kako bi krpala rupe u svom državnom proračunu, koji će se uskoro naći pred još jednim svojim neuspješnim rebalansom. Ukupno zaduženje Sanaderove Vlade u nepunih pet godina njegove vladavine dostiglo je već 13 milijardi Eura, čime se izjednačio s dugom Račanove Vlade. A unatoč svemu, Sanaderova Vlada upravo zapošljava još 500 svojih »savjetnika« u državnoj upravi, koji će se – gle čuda!! - tek doškolovati za posao koji ih očekuje. Znači, zapošljavaju se »rodijaci«, zetovi ili ljubavnice… itd. Hrvatska državna uprava košta nas sve više, jer svaka nova nomenklatura i/ili koalicija na vlasti zapošljava svoju rodbinu u državnoj službi. Od naveliko obećavane Sanaderove »Regulatorne giljotine« nije bilo ništa! Tomu je bio kriv i Račan, koji nije imao snage sprovesti debirokratizaciju državne uprave i  koji nije imao snage i odlučnosti da očisti državnu upravu od HDZ-ovog smeća koje se nakupilo u njoj. A ni Sanader nije imao snage da očisti SDP-ovo smeće koje se povratilo ili nakupilo u njoj u vrijeme vladavine Račanove »Koalicije narodnih izdajnika«. Dakle, Sanader se – jednako kao i Račan – našao u pat poziciji. Stoga i njemu posljednje zvono zvoni.

 

            A naredni lokalni izbori kroz pet ili sedam mjeseci bit će pravi potop HDZ-a (osim u Istri, gdje se IDS i sam potapa! Izuzetak će biti Zadar i Lika, koje ostaju jake utvrde HDZ-a, najviše zahvaljujući ministrima Kalmetu i Milinoviću u Gospiću). Primjer HDZ-ovog  poraza u Osijeku je indikativan u tom smjeru.

 

            Dakle, Sanader bježi s megdana. I on se želi preseliti na džabalebaroški Pantovščak. A UDBA s Pantovščaka upravo grozničavo traži zamjenu za svog starog pajdaša Mesića. Osim toga, sve nam se više čini da se UDBA i Sanader već odavno dobro poznaju! Dakle, doći će do jednostavne rotacije: Sanader na Pantovščak, a Mesić će biti »instaliran« u Banske dvore! Znači:Vuk sit, a ovce k'o ovce! Tomu u prilog govori i činjenica da su Sanader i njegova klika na vlasti nedavno podlegli pritisku i ucjenama koje preko Mesića i njegove UDBO-Družbe Adrija dolaze njemu i njegovoj Vladi.

 

Milanovićev SDP– jednako kao i Račanov SDP – nije se dao. Odbio je Mesićevo »udvaranje« prije par mjeseci, kada mu se Mesić pokušao nametnuti kao budući i »bratski« vođa oporbe. S druge strane, Mesić i Manolić ne kriju želju da se žele vratiti u HDZ. Sada se otvara i ta mogućnost. Tu je njihov stari pajdaš »Sova«, odnosno »Kolega«, to jest njihov bivši »suradnik« Vladimir Šeks. A ako Vladimir Šeks ne uspije još jednom smutiti stare HDZ-ovce, onda će Mesić vladati HDZ-om iz sjene. Šeks je majstor za takve prljave političke podvale. Ukratko, UDBA s Pantovščaka će već nekako udesiti da Mesić pobijedi na slijedećim parlamentarnim izborima i postane predsjednik buduće nove hrvatske Vlade. Dovoljan će biti stari i davno oprobani Manolićev trik: voziš vreće s izbornim glasovima birača pored nekog smetlišta, baciš dvije vreće na smeće, a tvoji »smetlari« ti ubace tvoje dvije već pripremljene vreće s lažnim glasovima - i izbori su dobiveni!

 

            To je – ukratko – tajna Sanaderove predsjedničke kandidature. No i ta tajna nosi u sebi još jednu tajnu. Čim se Mesić s Pantovščaka preseli u Banske dvore, Udbina »pravna mafija« na čelu s Vladimirom Šeksom će izmijeniti Ustav, te će u potpunosti nametnuti pravi parlamentarni sustav, u kome će budući predsjednik Vlade Stipe Mesić svesti budućeg predsjednika Republike Sanadera na ulogu »fikusa u Predsjedničkim dvorima« na Pantovščaku! To će biti itekako zaslužena Božja ili sotonerijska kazna Sanaderu, jer nije imao muda svesti Mesića na »fikus u Predsjedničkim dvorima« na Pantovščaku. Kazna što  je dopustio da mu Mesić bude gazda u svemu i da nad Hrvatskom vlada na svoj vlastiti superpredsjednički način!

 

              A kako je Stipe Mesić vladao na sebi svojstven ciganski način – to smo vidjeli i iskusili ovih devet godina. I to ide na račun Sanadera! Udbi je Mesić bio »korisna budala« i »dvorska luda«. Neka se sada Sanader zamisli – čeka li i njega ista takva uloga?!

 

                                                                                                                                                                        Ante Rokov Jadrijević

                                                                                                                                                                        (hrvatski socijal-radikal)

No comments: