Monday, July 6, 2009

ČIJI JE IZBOR JADRANKA KOSOR ?

Ante Rokov Jadrijević, publicist, Brtonigla 21. list.2004.g.


Uredništvu „Hrvatskog lista“ Komu Treba: dr. Andriji Hebrangu

Uredništvu „Hrvatskog slova“


ČIJI JE IZBOR JADRANKA KOSOR ?


Uvodna napomena:


Nama se Hrvatima , izgleda, povijest stalno ponavlja: Antun Gustav Matoš je jednom prije kojih sto godina izjavio da su „Hrvati narod koji ima više izdajica nego svi europski narodi zajedno“!

A znakovita je i izjava pokojnog Stjepana Radića (tek desetak godina kasnije) o hrvatskim „guskama u magli“.


Dvadeseto stoljeće kao da naš narod nije ničemu naučilo: od dr. Ante Trumbića, Frana Supila i Ivana Meštrovića, preko Vlatka Mačeka i Vladimira Bakarića, pa do Ive Sanadera i njegove stranačke „stoke sitnog zuba“ (čak njih 10.000 u jučerašnjoj zagrebačkoj „Areni“ !), mi stalno potvrđujemo svoju čudnu sklonost da kao „guske“ zalutamo u magli. I da slavimo one koji su završili na putu izdaje svoga naroda.


Ovo danas je jedna stara priča o Jadranki Kosor i dr. Andriji Hebrangu, koja nam se kao nekakav kobni „perpetum mobile“ ponavlja svakih četiri ili pet godina.

A kao da se jučer u zagrebačkoj „Areni“ opet ponovila! I jeste! Uvjerite se sami.


A.R.J.


* * * * * *


Prije nekoliko dana, u nedjelju 17. listopada 2004.g. HDZ je napokon izabrao svog

kandidata na izborima za predsjednika Republike, koji će se održati oko Božića. Na veliko iznenađenje nas državotvornih Hrvata, umjesto očekivanog dr. Andrije Hebranga, izabrana je gospođa Jadranka Kosor, druga podpredsjednica Sanaderove Vlade.


Za nas je to bio hladan tuš! Nije da mi ne cijenimo gospođu Jadranku Kosor, to nipoš-to, ali smo se opet osjetili nekako nasamareni i prikraćeni. A tko nas je to opet nasamario?


Postavimo to pitanje na drugi način: Čiji je izbor Jadranka Kosor? Ona je očito Šeksov izbor, pa cijela ta nova farsa u vrhu HDZ-a odjednom dobiva posve novu dimenziju. Isto onako kako je Šeks prije tri godine (kada mu nije uspjelo da se dočepa položaja predsjednika HDZ-a) lansirao na čelo HDZ-a gosp. Ivu Sanadera, tako je i sada u prvi plan (nakon što mu je propao zakulisni plan da se sam dočepa čak i predsjedničkog trona) lansirao gđu Jadranku Kosor. I opet mu je to uspjelo. A kako to?


Stvar je vrlo jednostavna: u vrhu HDZ-a je ponovo – kao i u travnju 2002.g. – pobijedila udbaška frakcija! Nju čine svi oni koje je kao svoje „krtice“ u proljeće 1994.g. ostavio tandem Manolić – Mesić, nakon svog neuspjelog parlamentarnog „udara“ protiv pokojnog prvog Predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana i njegovog pobjedonosnog ministra obrane Gojka Šuška. Kome je malo bolje poznat sastav sadašnjeg HDZ-ovog predsjedništva, iz kojeg su protekle dvije godine uklonjeni neki časni i zaslužni članovi, taj će lako pogoditi tko je sve bio protiv kandidature dr. Andrije Hebranga. Još k tomu, tko je malo bolje pazio, sjetit će se da izbor Jadranke Kosor nije potvrdio tzv. Središnji odbor HDZ-a (kao što je to dan ranije bio najavio gosp. Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade R.H.). Nismo čuli ništa o sastanku Središnjeg odbora HDZ-a!! Čiji je Zloduh bio po srijedi? ZNA SE!!


Netko je već u hrvatskoj javnosti rekao da je HDZ izborom gđe Jadranke Kosor za predsjedničkog kandidata napravio „salto mortale“. Bit će da je tako. Samo što je pravo čudo da se taj salto mortale nije dogodio još prije devet mjeseci, kada je premijer Sanader s predsjednikom Republike Mesićem osnovao zajedničku „Koordinaciju“ između Banskih dvora i Pantovščaka; kada je gosp. Milorad Pupovac u siječnju tražio „Srbima najmanje osam mjesta u ministarstvima“; kada je Sanader sredinom veljače poručio: „Pozivam Srbe da se vrate u Hrvatsku“ (uopće i ne spominjući recipročan povratak Hrvata u Banja Luku i Posavinu); kada je Mesić pozvao ministra vanjskih poslova dr. Miomira Žužula na raport na Pantovščak nakon povratka iz posjete Izraelu; kada je Sanader javno izjavio novinarima: „Ne pada mi na pamet gubiti vrijeme s generalima“ (a prije desetak dana smo i u Saboru saznali kakvo je katastrofalno stanje u Hrvatskoj vojsci!); itd., itd.


Previše je u svemu tome sistema, a da bi bilo slučajno. Zašto su šutili i zašto sada šute prvoborci HDZ-a? Zašto svi „junaci“ mukom umukoše i zašto su ropski pokunjili glave? Gdje su im sada oni sveti principi državnog suvereniteta, državne neovisnosti i dostojanstva hrvatskog naroda, s kojima su se toliko busali u prsa? Ne čini li Vam se, gospodo HDZ-ovci, da je nekako preveć sumnjiva ta sjajna kohabitacija Sanadera i Mesića, te da je u toj prljavoj igri gđa Jadranka Kosor tek maleno i umiljato žrtveno jagnje? Ili naprosto neka „puppet on the string“ (čuvena piesma Sandie Shaw s „Eurovizije“). Ona je unaprijed otpisana, jer će startati u „handicap utrci“, u kojoj je gotovo sva medijska mašinerija čvrsto u rukama iskusnih Manolićevih i Mesićevih udbaških agit-propovaca. A Sanader nije učinio skoro ništa da to stanje koliko-toliko promijeni u korist svog kandidata, t.j. u korist gđe Jadranke Kosor! Hoće li, dakle, „lutkica“ otplesati samo počasni ples?


Vrijeme je da se otrijeznimo i od dr. Andrije Hebranga. On je već treći put dezertirao iz borbe za novu i suverenu i neovisnu Hrvatsku! Prvi put je dezertirao kad se predao bez borbe prilikom njegove smjene s položaja ministra obrane, 1998.g. Drugi put je dezertirao kad je i on pozvao generala Antu Gotovinu da se preda Haaškom sudu. Treći put je dezertirao u nedjelju 17. listopada ove 2004.g., kada se odrekao predsjedničke kandidature i ustuknuo pred Vladimirom Šeksom i njegovom izabranicom Jadrankom Kosor.


Sramota je spotaknuti se dvaput na isti kamen, a dr. Andrija Hebrang se, evo spotaknuo i treći put na isti kamen. Čudno, doista čudno. I na njegovu sramotu!


Ante Rokov Jadrijević


P.S.: Davno sam napisao da je HDZ osnovala Udba. To su mnogo kasnije potvrdili gosp. Ivica Zorić iz Zadra (iz prve ruke!), kao i gosp. Hrvoje Šarinić, dugogodišnji pročelnik Ureda predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana.


Inače, ovaj tekst su odbili objaviti i tjednik „Hrvatski list“ i tjednik „Hrvatsko slovo“. Neka se i to zna.


A.R.J.

No comments: