Monday, November 16, 2009

„Nekima se može pomoći samo tako – da im se ne pomaže!“


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., Istra, Hrvatska 16.nov./ stud. 2009.


Komu Treba: To all to whom it may concern!


„Nekima se može pomoći samo tako

– da im se ne pomaže!“


Prije točno dva tjedna (2. stud./nov. 2009.g.) predsjednik SDP-a gosp. Zoran Milanović pokazao je svima nama svoj pravi politički format! Na kraju cjelodnevne žestoke rasprave u Hrvatskom državnom Saboru o štetnom „Sporazumu o (političkoj!) arbitraži“ sa Slovenijom o Piranskom zalivu i teritorijalnom „junction-u“ Slovenije s otvorenim morem, g.Milanović je na kraju posrnuo i na čelu svog SDP-a zajednički glasovao svojom famoznom „konstruktivnom suzdržanošću“!!


Dakle, g. Zoran Milanović je - na kraju – svojom „konstruktivnom suzdržanošću“ spasio protivnički i izdajnički HDZ Jadranke Vlaisavljević Kosor! Uz to, tim činom, g. Milanović se nedvosmisleno pokazao kao hrvatski Poncije Pilat!


A istini za volju, u našem hrvatskom Saboru je tog dana (2. nov. 2009.g.) Zoran Milanović prethodno održao fenomenalno dobar, jasan, pošten i uvjerljiv govor. Međutim, na kraju tog dugog i napornog dana, Zoran Milanović je iznenada kukavički posrnuo i pokleknuo pred samim ciljem.


Logički se postavlja pitanje zašto je takvo nešto Milanović učinio? Vjerovatno se nije htio zamjeriti svom socijal-demokratskom kolegi iz Slovenije gosp. Borutu Pahoru (koji ga je dan prije posjetio u Zagrebu). Vjerovatno. Međutim, kasnije se pojavila jedna stidljiva vijest(ica) da ga je netko u nekoj pauzi nazvao iz Londona ili Bruxellesa i upozorio ga na posljedice svog prethodno iznesenog muškog stava u Saboru.


* * * * * *


Prava je zagonetka zbog čega je Zoran Milanović uopće i pristao da se o takvom jednom sudbonosnom pitanju za hrvatski narod raspravlja i odlučuje, odnosno glasuje običnom većinom u Saboru, iako je bio itekako svijestan da je to protuustavno, dakle ilegalno!

Zašto odmah nije zaprijetio pravorijekom našeg Ustavnog suda? Zašto je dozvolio da ga opskurni Vladimir Šeks, najveći Zloduh HDZ-a, tako „prevesla žednog preko vode“?


Podsjetimo (i upozorimo!) da je premijerka Jadranka Kosor tijekom cijelog tog nesretnog dana nekoliko puta izjavljivala da bi se Sporazum mogao već za dva dana naći na ratifikaciji u našem Saboru, za koju će se tražiti dvotrećinska većina. Hoće vraga! O tome Vladimir Šeks neće nju pitati! Jer je Zloduh Šeks u današnjem HDZ-u najjača karika! A Jadranka Kosor je samo njegova marioneta! To znači da će Šeks kao i dosad naći načina da „zaobiđe“ naš Ustav, što će kukavice i kukavelji HDZ-a u Saboru poslušno podržati, a to će isto tako kukavički i krotko podržati i koalicijski partneri HDZ-a u Vladi Jadranke Kosor. U prilog toga govori i ružna činjenica da je gosp. Milorad Pupovac također održao sjajan i konstruktivan govor, ali se i on (kao i dr. Furio Radin!) na kraju „konstruktivno suzdržao“!!


* * * * * *


A evo, nakon dva tjedna, taj Sporazum o arbitraži dolazi na ratifikaciju u naš državni Sabor. Odlučni je čas da gosp. Zoran Milanović i njegova stranka SDP još jednom operu svoje „Prljave ruke“ (J.P. Sartre), ali ovaj put na suprotan način: da ovaj put budu stvarno „konstruktivno suzdržani“ i na taj način spriječe ratifikaciju tog za Hrvatsku destruktivnog Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom!


Podsjećam neupućene da sam davno pisao (a to opet ponavljam!): „Nikakva arbitraža ne dolazi u obzir!“(16. kolovoz 2002.g.). To se može i danas pročitati na mojem blogu „Semper Paratus Prometheus“ (objavljeno 9. kolovoza 2009.g.), kao i na „Dragovoljcu“ (www.dragovoljac.com), objavljeno istog dana.


Podsjećam i na to da su Slovenci povukli svoju suglasnost da se „spor“ (bolje rečeno: teritorijalne pretenzije Slovenije) u Piranskom zalivu riješe pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (Sporazum Janša-Sanader na Bledu prije tri godine). Oni su bili itekako svijesni da na tom najkompetentnijem međunarodnom sudu nemaju što tražiti! Zbog čega je nama onda uopće i trebala ova nova politička „arbitraža“ i to pod patronatom kilavog Olli-ja Rehn-a i jednako kilave EU (koju sistematski koče London i Amsterdam!). Na to pitanje će Jadranka Kosor i njen mentor Vladimir Šeks prije ili kasnije morati odgovoriti – javno!


Gosp. Milanović i drugovi iz SDP-a: ovakva Vam se prilika za „popravni ispit“ iz politike neće više nikad ukazati! Budite ovih dana još jednom „konstruktivno suzdržani“! Ne dozvolite da ova šugava Vlada naš ulazak u EU plati ustupanjem našeg teritorijalnog mora Sloveniji. Ne dozvolite da dio te izdaje padne i Vaša imena!


U suprotnom, na sve Vas iz SDP-a će pasti famozno Sartre-ovo prokletstvo:

„Nekima se može pomoći samo tako – da im se ne pomaže!“.


A to znači da bi uskoro – na slijedećim izvanrednim parlamentarnim izborima u ožujku ili travnju iduće godine – vaši i naši neodlučni birači mogli biti „konstruktivno suzdržani“ prema SDP-u i svoj glas pokloniti Vašim političkim protivnicima!


A takvih ima sve više u Hrvatskoj !!


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: