Sunday, November 1, 2009

Kajinovo i Radinovo „dvostruko pravo glasa“


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing. 1. nov. 2009.g.


Kajinovo i Radinovo „dvostruko pravo glasa“


Prije dva tjedna jako se bila uskovitlala rasprava u hrvatskoj „javnosti“ o tobožnjem „problemu“ dvostrukog prava glasa nacionalnih manjina na parlamentarnim i stanje,predsjedničkim izborima. Vjerovatno i na izborima za lokalnu samoupravu, primjerice u općini Plaški, Kistanje, Đevrske, Benkovac, Obrovac ili u gradu Vukovaru?


U tome su prednjačili SDP, HNS i IDS. Moguća su dva razloga tome. Prvi je taktički: oni time žele preoteti HDZ-u osam zastupnika manjina i na taj način se domoći vlasti na lak način, a sve na račun i suprotno interesima hrvatskog naroda. Drugo, ta i takva opozicija (SDP, HNS i IDS) ispunjava naloge svojih stranih nalogodavaca, u cilju da se razbije homogenost hrvatske Države i građana, kako bi postala lakši plijen „Novih gospodara svijeta“ (knjiga Jeana Zieglera!) i njihove Zelene lihvarske internacionale.


Dakle, ključna riječ i ključni argument je opet neka „Internacionala“.


Prije desetak dana, sveprisutni gnjavator i laprdalo Damir Kajin je u srpskom Novom listu i udbaškom Glasu Istre (kroz članak novinara D.Grakalića: „Radin: O dodatnom glasu razgovarat ću s premijerkom“, 23. list. 2009.) izjavio na temu uvođenja „ustavnog prava dodatnog glasa za pripadnike manjina“ (riječ je Kajinovog prijatelja i političkog suborca dr. Furia Radina, zastupnika talijanske nacionalne manjine u Saboru Republike Hrvatske), slijedeće:


Kajin je rekao: „Ustav je dokument koji treba biti trajan, a čija je zadaća pripremiti naciju za ulazak u EU... „. Dakle, već je u ovoj prvoj rečenici izrečena golema kontradikcija! Jer takav Ustav ne može biti trajan! Jer je i sama EU još u političkim (a to znači i Ustavnim) povojima! „Danas smo nadišli raspoloženje koje je vladalo 1998.g., kada je Tuđman na Pantovščaku kreirao Ustavne promjene, pa je, zbog problema s BiH i Slovenijom, izbrisao Bošnjake i Slovence iz Ustava. Danas nema problema sa stavljanjem svih manjina u Ustav“, rekao je Kajin.


Bože oprosti Kajinu, jer ne zna što govori! I što laprda. Ako je to i Kajinova predsjednička kampanja, što je previše, previše je!


Prije svega, predsjednik dr. Franjo Tuđman je imao jake razloge za spomenuti svoj čin 1998.g., prije svega razloge političkog reciprociteta i državnog suvereniteta: Slovenci su uporno odbijali u svoj Ustav uvrstiti svoje Hrvate (njih preko 50.000!), iako su oni u Sloveniji autohtoni narod. S druge strane, nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, takozvani „Bošnjaci“ (polovica Turci, a polovica Poturice!) počeli su opet tlačiti Hrvate i „džamijati“ Bosnu! Priznati njima status autohtonog naroda je politički nezrelo i suludo!


Imamo problem s dvostrukim pravom glasa rekao je laprdalo Damir Kajin.


Naprotiv, Hrvatska nema nikakav problem takve vrste, nego je Kajin taj koji ima problem, a ne Hrvatska! Naime, Kajin nema osjećaj pripadanja korpusu hrvatskog naroda, nema hrvatskog nacionalnog dostojanstva, a još manje hrvatskog ponosa. To je ujedno i glavni problem njegovog IDS-a. Njima su svi bliži od Hrvata! Prije svih Srbi, ali i bosanski Muslimani, po načelu: „sve,sve, samo ne Hrvat“! O tome svjedoče i bezbrojne parade srpskih „pevaljki“ i pjevača u Pulskoj Areni, o tome svedoči i festival srpskog filma u Motovunu Rajka Grlića i Borisa T. Matića, kojima u potporu stoji već deset godina Srbin Vladimir Torbica, do-pročelnik za kulturu Istre. To je pravi problem Damira Kajina. E, a sada je počela njegova predsjedničkl kampanja. Pa laprda li, laprda!


„Tu su veći problem od HDZ-a predstavnici nacionalnih manjina. HDZ neće takve promjene, jer bi sebe skinuo s vlasti“, rekao je Kajin i time potvrdio moju uvodnu tezu.


„Imali smo prilike prije, dva puta mijenjajući Ustav nakon 2000., uvesti dvostruko pravo glasa, ali vladajuća ekipa nije na to pristala, nego je uvela osam zastupnika manjina. Time su sebi smanjili broj glasova (??, zar 2001.g.? op-a.), gurnuli su tu osmorku prema HDZ-u i pridonijeli segregaciji manjina“, objašnjavao je zastupnik IDS-a Damir Kajin.


Eto tako, saznadosmo konačno od Kajina da u Državi i Republici Hrvatskoj danas postoji čak i „segregacija pripadnika manjina“??? Isuse, Bože, kojeg li laprdala!


Jesam li možda pogriješio kada sam Kajina nazvao laprdalom i gnjavatorom? Zar se ovdje Kajin ne nameće kao maloumni „drveni advokat“ pripadnika manjina?!


S druge strane, dr. Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru, posebno se osvrnuo na, kako on kaže: „problem uvođenja Ustavnog prava dodatnog glasa za pripadnike nacionalnih manjina (??), kazavši: „ Jasno mi je da Vladimir Šeks ... ne pristaje na takav prijedlog, baš kao što nekada na njega nije pristajao ni Mato Arlović. Ali, razgovarat ću o tome ponovo s premijerkom, jer će se taj problem morati riješiti još ove godine“.


Hm, hm, jesmo li to dobro čuli??


Ma što to Hrvatska MORA riješiti, gosp. Radin? Je li u Vašoj ljubljenoj Italiji, koju kao Talijanaš toliko nezdravo volite, je li Hrvati u Trstu i Moliseu imaju dvostruko pravo glasa?? Nemaju! Pa što bi onda naši Talijani i Talijanaši to imali u Hrvatskoj? Naša je Hrvatska suverena Država, a reciprocitet je najbolja zaštita svačijeg suvereniteta, pa tako i našeg, hrvatskog!. I otkud ste Vi Talijani i Talijanaši žrtve nekakve „segregacije“ u Hrvatskoj, kako to tvrdi Vaš prijatelj i nezvani „drveni advokat“ i zaštitnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj Damir Kajin??


A dr. Furio Radin će o svemu tome, kao, ponovo razgovarati s premijerkom Jadrankom Vlaisavljević Kosor? Ili možda ipak s njenim starim mentorom Vladimirom Šeksom? Prije svega, Jadranka Kosor je marioneta i Šeksa i Sanadera, ali i .... A marionete ne traju dugo. Stoga ne vjerujem da će Furio Radin daleko stići. Pogotovo ne ucjenama koje je najavio.


Uostalom, vidimo s kim ste se udružili gospodo Kajin i Radin: s Miloradom Pupovcem, koji je također jednako angažiran (iako onako podmuklo ispod glasa) na „problemu“ uvođenja dvostrukog prava glasa Srbima u Hrvatskoj. Stoga evo i pitanja za njega:


Imaju li Hrvati u Srbiji, posebice u Vojvodinu i Srijemu, dvostruko pravo glasa? Nemaju? Imaju li to isto i Romi-Cigani u Srbiji? Nemaju, iako ih ima preko pola milijuna u Srbiji! Imaju li to isto i „Šiptari“ u Bujanovcu i Preševskoj dolini (u kojoj je preko 86 posto „Šiptara“)? Nemaju! E, onda, ne laprdajte dr. Milorade Pupovac!


A ima li Hrvatska svoje pravo na reciprocitet? Ima, itekako ima! Samo danas nema svojih političara, koji bi imali „petlju“ da ga upotrijebe. A reciprocitet je najbolji odgovor na zahtjeve raznih pupovaca, radina, kajina i njima sličnih. Uostalom, kažite nam nešto dr. Pupovac o dvostrukom pravu glasa Hrvata u Banja Luki, , Drventi, Bosanskom Brodu, Odžaku, Modriči, itd.?? Nemate odgovor, dr. Pupovac? E, onda šutite, da ne upotrijebim neku težu riječ!


* * * * * *


A sada pogledajmo kako je taj „problem“ riješen u dva najbolja državna Ustava u Europi: u francuskom i njemačkom Ustavu.


U Francuskom Ustavu nigdje se ne spominju nacionalne manjine“!! Nema tu ni Nijemaca, ni Burgunda, ni Bretonaca, ni Talijana (Nica, Marseille, tal. Nizza, Marsiglia), ni Baska (Biaritz i Pirineji), itd.


U Proslovu francuskog Ustava spominje se samo „francuski narod“, a u slijedećem poglavlju I. „O suverenitetu“, u članku 3. kaže se da „nacionalni suverenitet pripada narodu, koji ga ostvaruje preko svojih predstavnika i putem referenduma“.

U poglavlju IV „Parlament“ nema nijedne riječi o „nacionalnim manjinama“!


U Temeljnom zakonu (Ustavu) Savezne Republike Njemačke spominje se samo „njemački narod“ – i to „čitav njemački narod - dakle ne spominju se nikakve „nacionalne manjine“! To stoji samo u preambuli Temeljnog zakona (Ustava)..


U poglavlju I. „Temeljna prava“, u članku 3. (jednakost pred zakonom), u stavku (3) kaže se „Nitko ne smije, neovisno o spolu, podrijetlu, rasi, jeziku, domovini i rođenju, vjeroispovijesti, vjerskom i političkom uvjerenju, biti prikraćen ili povlašeten.

Dakle, nema ni povlastice „dvostrukog prava glasa“!!


U poglavlju III. „Savezni parlament“ u članku 38. (Izbori) nema ni riječi o nacionalnim manjinama!


Na kraju jedno pitanje: mora li baš Hrvatska biti pokusno zamorče Europske Unije ili Anglo-Američke „međunarodne zajednice“ – ma što značila ta opskurna kovanica „međunarodna zajednica“ ?!


Dok je bio živ Prvi Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman naša Domovina i Država Hrvatska to nije bila! I to usprkos mnogim „zamorcima“ koji su sjedili u našem Saboru! Nažalost, pokazalo se da ih je mnogo i ostalo u našem Saboru. Neke sam ovdje i spomenuo.


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(Semper Paratus Croatiae- com)


No comments: