Sunday, June 20, 2010

Europski Židovi šalju brodove koji bi trebali probiti blokadu Gaze


Hrsvijet.net/Europski Židovi šalju brodove koji bi trebali probiti blokadu Gaze

Petak, 11 Lipanj 2010 19:09


Europski Židovi šalju brodove koji bi trebali probiti blokadu Gaze


(uz komentar Ante Rokova Jadrijevića: „Idem i ja !“)


Židovi iz europskih zemalja, organizirani u mirovnu grupu Europski Židovi za pravedan mir (EJJP), pripremaju konvoj koji trebao probiti blokadu Gaze. Konvoj bi na put trebao krenuti do kraja srpnja. Nosi simboličnu pomoć u vidu školskih knjiga, lijekova i muzičkih instrumenata za djecu, ali cilj mu je prije svega poslati političku poruku.


- Bojimo se da politika Izraela pomaže rastu antisemitizma u svijetu. Želimo pokazati da akcije izraelske vlade u osnovi nisu židovske - kazala je medijima Edith Lutz iz njemačke udruge koja organizira put. Kako su se vijesti o ovom izraelskom pokušaju razbijanja blokade širile, tako im se javlja sve više zainteresiranih za polazak. Trenutačno imaju predbilježenih četrdesetak europskih Židova, među kojima ima i onih koji su preživjeli holokaust. Umjesto jednog broda, sada se razmišlja o dva ili tri.


- Nismo sigurni da će nas Izraelci pustiti. Ako ne uspijemo, vratit ćemo se drugi put.


EJJP, krovna organizacija za mir


EJJP je krovna organizacija koja okuplja udruge iz 10 europskih zemalja, osnovana 2002. godine u Amsterdamu. Protive se svakom nasilju nad civilima, zalažu se za pravo Palestinaca na područja Zapadne obale, istočnog Jeruzalema i Gaze, te priznaju pravo i izraelskoj i palestinskoj državi da im prijestolnica bude Jeruzalem. Pozivaju izraelske vlasti da priznaju kako su kreirali palestinski izbjeglički problem, te da on mora biti pravedno riješen.


Jerusalem Post piše kako “antisemiti” neće biti propušteni.


* * * * * *


Komentar Ante Rokova Jadrijevića 12. lipnja 2010.


Idem i ja!


Hvala Bogu Velikome! Hvala Jahve! Hvala Allahu!


Znao sam da će se dobri Židove probuditi! To pišem već godinama. O tome sam prije nekoliko dana napisao opširan komentar na našem AMAC-u.


Ovo je za mene posebno velika vijest. Želim se pridružiti ovom konvoju židovske dobre nade!


Samo kako stupiti u kontakt s gospođom Edith Lutz iz njemačke udruge koja organizira put?!


Dakle, želim da idem i ja!


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.



* * * * * *


Post scriptum:


Još jedna dobra vijest 18. lipnja 2010.


Jučer sam, 17.juna/lipnja ove 2010.g. čuo još jednu dobru vijest, a danas sam je i pročitao u Glasu Istre (vijest je poslala naša HINA): „Izrael ublažio blokadu Pojasa Gaze“.


Citiram uvodni dio: Izraelska Vlada jučer je odlučila ublažiti blokadu Pojasa Gaze, nakon velikog međunarodnog pritiska, izazvanog napadom izraelskih komandosa na humanitarno brodovlje za Gazu, krajem svibnja.


- Sigurnosni kabinet je odlučio liberalizirati sustav po kojem roba za civilnu namjenu ulazi u Gazu i proširiti protok materijala za civilne projekte – pod međunarodnom supervizijom.


Izraelska Vlada je priopćila da postojeće sigurnosne mjere protiv unosa oružja i ratnog materijala u Gazu ostaju na snazi.


Nije ukinuta niti pomorska blokada područja.


Insomma, eppur si muove!


Kaže jedna stara perzijska mudrost. „Kad se dvoje svađaju, oboje ne mogu biti u pravu, ali oboje mogu biti u krivu!“. Vrijeme je za posredovanje treće strane. Vrijeme je za pojačani nastavak mirovnih inicijativa, naročito onih iz redova Židova iz EU, a prije svih onih iz Pariza i Berlina. I Amsterdama, dakako!


A.R.J.


No comments: