Wednesday, September 8, 2010

Otvoreno pismo članovima Hrvatske demokratske zajednice


HaKaVe.org (portal Hrvatskog kulturnog vijeća) Utorak, 07. rujna 2010.


Hrvoje Hitrec


Otvoreno pismo članovima Hrvatske demokratske zajednice

(slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića)


Poštovani,


Premda već godinama nisam član Hrvatske demokratske zajednice, sudbina jedine stranke kojoj sam pripadao i dalje mi je na srcu. Podsjećam zaboravne i one mlađe koji ne znaju, da sam bio jedan od utemeljitelja HDZ-a, da sam u dva navrata bio član predsjedništva stranke, štoviše u jednom mandatu i dopredsjednik – oba puta u vremenima izrazito teškim, u vrijeme rata i zatim početkom stoljeća u razdoblju kada je nakon izbornoga poraza trebalo podići stranku i osposobiti ju da pobijedi na idućim parlamentarnim izborima.


Nevolje su počele u doba povratka na vlast Hrvatske demokratske zajednice. Demokratsko ozračje u stranci postupno je zamijenjeno osobnom diktaturom dr. Ive Sanadera. Oni koji su se usprotivili takvom vođenju stranke, bili su eliminirani ili su se sami povukli.


Razorena je intelektualna jezgra HDZ-a na koju se oslanjao dr. Franjo Tuđman u vrijeme stvaranja pokreta koji je doveo do samostalne, nezavisne hrvatske države. Članovi HDZ-a na terenu, na čijoj je vitalnosti Hrvatska demokratska zajednica i uspjela

preživjeti dane progona te se opet vratiti na vlast, šutke su pristali na Sanaderovu diktaturu, a oni kojima je omogućio sinekure pretvorili su ga u nedodirljivo božanstvo.


Vrlo je sporo sazrijevala svijest da se Sanader posve udaljio od programskih izvora stranke, od političke samostalnosti i zastupanja hrvatskih interesa, što je na razini državne politike nanijelo štetu Republici Hrvatskoj. Vidljivih otpora unutar HDZ-a nije bilo ni onda kada su potezi stranačkog i državnog vodstva na razvidnim primjerima pokazali da se radi o izdaji hrvatskih interesa (gospodarski pojas u hrvatskome moru, izručenje hrvatskih generala na temelju optužnice kojom je obuhvaćeno hrvatsko političko i vojno vodstvo u Domovinskom ratu, ali i cijeli hrvatski narod, prihvaćanje u koaliciju srpske stranke čiji su mnogi istaknuti predstavnici bili na neprijateljskoj strani, otvaranje prostora zamislima o trećoj Jugoslaviji, itd.).


Nakon odlaska dr. Ive Sanadera u još nerazjašnjenim okolnostima, ali ne i vodstva stranke koje je uglavnom ostalo na istim pozicijama, Hrvatska demokratska zajednica i nadalje živi u ideološki neprozirnom prostoru, uz to nošena burama gospodarske krize, u opasnosti da poglavito zbog izgubljene nacionalne atribucije izgubi dobar dio simpatizera i bliske parlamentarne izbore. Da se to ne bi dogodilo, potrebno je iz temelja protresti stranku,


vratiti se izvorima nacionalne svijesti i povijesne svjesnosti, izvorima nezavisne hrvatske politike koja se nikome ne klanja i ne prima direktive iz tuđih središta moći, te zornim potezima pokazati hrvatskoj javnosti da se stranka iz doba zabluda i izdaja pretvara opet u politički organizam koji govori iz duše i srca hrvatskoga naroda.


U suprotstavljanju politici vodstva HDZ-a od 2003. godine nadalje, stvorena su središta otpora u različitim oblicima, bojkotirana od državne vlasti, ali uporna i čvrsta u svojim stajalištima, te postala u stvari jedinim nositeljem hrvatske nacionalne i kulturne svijesti u trenutcima posvemašnjega rastrojstva hrvatske politike. U njihovim su redovima i mnogi bivši članovi HDZ-a, koji su spremni – ukoliko u Hrvatskoj demokratskoj zajednici dođe od promjena sada potpuno pogrješnoga pravca – postati partnerima HDZ-a na idućim izborima za Hrvatski sabor.


Ovo nije prvo otvoreno pismo koje Vam upućujem, poštovani članovi Hrvatske demokratske zajednice. Prvo je napisano, uz još nekoliko supotpisnika, u doba prijetećega rasula HDZ-a 2000. godine i odigralo je svoju ulogu u tom razdoblju povijesti. Ne želim tvrditi da je sada stanje isto toliko dramatično, ali je razvidno da su na djelu klice izgledne propasti koje se hrane ideološkom neprepoznatljivošću i odustajanjem od samostalne hrvatske državne politike. U svakom slučaju, vrijeme je da podignete glavu i pokažete onu staru promišljenu čvrstinu na kojoj je sagrađena i obranjena suvremena hrvatska država.


Hrvoje Hitrec


******


Komentar Ante Rokova Jadrijevića 6. sept/rujan 2010.


Tekst gosp. Hrvoja Hitreca je po običaju vrlo dobar, iznimno korisan, ali opet nekako previše 'nježan', nagodbenjački, dakle uvjetan i previše mekan. Nema u njemu ni trunke pozitivnog radikalizma, onog pozitivnog radikalizma s kojim je dr. Franjo Tuđman sa svojim HDZ-om osvojio vlast u svibnju 1990.g.. I donio nam slobodu i demokraciju.


Očito je i ovaj tekst na tragu nedavnog intervjua dr. Miroslava Tuđmana u Novom listu, u kojem je on ponudio 'suradnju' premijerki i predsjednici HDZ-a gospođi Jadranki Kosor u nekakvom svom zamišljenom 'preobražaju HDZ-a' (a to nije naišlo na njen javni odziv!).


Ne, to nam ne treba! Jer je nemoguće! Jer je u današnjem HDZ-u na vlasti udbaška frakcija Zloduha Vladimira Šeksa, koja je od početka u dosluhu s Udbom (Josip Manolić), Udbo-masonerijom (Budimir Lončar) i Udbo-mafijom (Stipe Mesić) na Pantovščaku! Dakle, tu više nikakve pomirbe ne može biti! I ona jedna 'pomirba' pokojnog Predsjednika dr. Franje Tuđmana nam je bila previše!!


Klonim se predugačkih elaboracija gornjih svojih tvrdnji, pa odmah prelazim na glavnu stvar: ne moljakajmo Zloduha Vladimira Šeksa, koji je glavni 'Meštar svih hulja“ u HDZ-u. Moramo otvoreno i jasno tražiti da državotvorno jezgro HDZ-a zbaci Vladimira Šeksa i Jadranku Kosor, te ih smjesta isključi iz HDZ-a, a čelo stranke da preuzme netko iz tog jezgra – a ako takvog junaka, poštenjaka i pravednika među njima nema – onda neka smjesta vrate u HDZ dr. Miroslava Tuđmana i sve koje ovdje neizravno spominje gosp. Hrvoje Hitrec, te dr. Miroslavu Tuđmanu smjesta ponude položaj predsjednika HDZ-a!


Samo tako što bi moglo spasiti poljuljani i upropašteni HDZ od totalnog poraza na slijedećim parlamentarnim izborima kroz godinu dana! A to bi manje-više bio i kraj HDZ-a.


Zauzvrat, dr. Miroslav Tuđman bi morao položiti tajnu prisegu pred vijećem državotvornog jezgra HDZ-a da će izvršiti radikalno restrukturiranje cijelog HDZ-a, a tako i Vlade, kojoj po naravi mora smjesta postati premijer! Premijer posve restrukturirane Vlade R.H.!


Ostaje pitanje: a što će na to reći i učiniti dr. Milorad Pupovac i dr. Furio Radin, stubovi gnjile Sanaderove koalicije s kraja 2007.g. i s početka 2008.g.? Ništa neočekivano: njima dr. Miroslav Tuđman treba dati garanciju da do novih izbora prema njima neće biti nikakvih promjena, osim što do kraja ovog mandata neće više moći tražiti 'hljeba preko pogače'!! A oni će to itekako dobro razumjeti i poštivati do kraja mandata, jer im je i to bolje nego... kockanje a prijevremenim izborima!!


Drugo rješenje (blaže) jest isključiti samo Vladimira Šeksa iz HDZ-a, a ne i Jadranku Kosor, koju međutim treba što prije uputiti za veleposlanicu u Ljubljanu ili pak za konzulicu u Klagenfurt ili Graz!


Treće rješenje (najblaže), koje ne bi bilo i moje, jest isključiti Vladimira Šeksa iz HDZ-a, a Jadranku Kosor vezati čeličnim lancima za svoj radni stol ili stolicu, tako da se više posveti ozbiljnjijem radu na čelu Vlade, a ne da stalno isprazno i uludo skita po Državi i po svijetu!


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)


No comments: