Tuesday, September 14, 2010

Sjajan i poučan primjer Dugopolja

To all to whom it may concern!


Ante Rokov Jadrijević, publicist, Istra, Hrvatska 6.-10. sept/rujna 2010.


Uredništvu 'Hrvatskog lista'

Uredništvu portala 'Dragovoljac.com'


Sjajan i poučan primjer Dugopolja

DOSTA JE PODJELA, I MOJ OTAC, BORAC SA SUTJESKE,

BIO JE ZA OVU IDEJU!“


U nedavnom broju 'Hrvatskog lista' od 2. rujna 2010.g. (br.310.), pročitao sam izvrsan članak o našem Dugopolju kod Sinja, odnosno Klisa, pod naslovom 'Sve naše žrtve na jedno mjesto!' i podnaslovom 'Ne prihvaćamo diktate Ive Josipovića ili raznih komiteta koji bi određivali što smijemo, a što ne smijemo!'. A u prilogu tom tekstu, govori gosp. Stanko Balić, predsjednik Povjerenstva za izgradnju novog i zajedničkog spomenika svim žrtvama općine Dugopolje u XX. Stoljeću: „DOSTA JE PODJELA, I MOJ OTAC, BORAC SA SUTJESKE, BIO JE ZA OVU IDEJU!“.


O čemu se radi?


U općini Dugopolje je HDZ na vlasti od samog početka nove hrvatske države, a načelnik općine je gosp. Zlatko Ževrnja. Općina se snažno razvija, raste, prosperitet je vidljiv na sve strane. A Općinsko vijeće i Poglavarstvo Općine donijeli su nedavno zajedničku odluku o podizanju zajedničkog spomenika svim žrtvama u XX. stoljeću u općini Dugopolje


Dakle, u našem Dugopolju su sve političke stranke, koje participiraju u lokalnoj vlasti, konsenzusom odlučile da se, umjesto stare i narodu nametnute spomen-ploče palim partizanima, podigne novi i zajednički spomenik SVIM ŽRTVAMA općine Dugopolje, kako partizanima, tako i dosad prešućenim civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, podobnima i nepodobnima (ovi posljednji kao žrtve 'crvenog komunističkog terora' poslije tzv. NOB-e!), te ustašama i domobranima, a konačno i najnovijim žrvama ovog našeg Domovinskog rata.


Konsenzus oko te odluke je 'popustio' kada je lokalni SDP počeo reterirati (uzmicati, oklijevati), očito po naputku njegove središnjice u Zagrebu. No, konsenzus je ostao, iako tek nešto malo uvjetovan.... Znači, bivša velika partizanska spom-ploča će biti uklonjena sa starog školskog igrališta i premještena u novi memorijalni centar svih žrtava općine Dugopolje (spomenici, spomen ploče, spomen knjige, spomen-Zbornik, itd.). A na novom spomeniku se žrtve neće odvajati po svom ideološkom ili političkom oprijedjeljenju (bilo je i onih protiv, ali je na kraju prevladao konsenzus!), nego će biti poredane po abecednom redu.


U Spomen-Zborniku će, naprotiv, sve žrtve biti odvojene po kategorijama: partizani, ustaše, civilne žrtve, te poginuli u Domovinskom ratu (njih trojica).


Ukratko, sjajan primjer projektirane, a dosad neuspjele nacionalne 'Pomirbe', kako ju je bio zamislio pokojni Prvi Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.


Uostalom, samo smo tako i mogli pobijediti u našem svetom Domovinskom ratu!


I još nešto: potvrdilo se staro pravilo da smo pametniji danas nego jučer. A to jučer je, nažalost, bilo nastupilo 3. siječnja 2.000.g.sa opskurnim Ivicom Račanom i Stipom Mesićem!


******


Da, ali..... sada se u sve umiješao ovaj naš novi predsjednik dr. Ivo YU-sipović! On je Općinskom vijeću Općine Dugopolje poslao svoje pismo – neku vrstu memoranduma – u kojem je izrazio svoje neslaganje i opomenu da takvo što ne treba raditi.....


Međutim je YU-sipović naletio na najtvrđi dalmatinski orah! Predsjednik općine g. Zlatko Ževrnja i g. Stanko Balić, predsjednik Povjerenstva za uređenje novih spomen-obilježja općine Dugopolje su mu odbrusili da oni neće slušati ničiji diktat sa strane, ovim riječima: „Ne prihvaćamo diktate Ive Josipovića ili raznih komiteta koji bi određivali što smijemo, a što ne smijemo uraditi! Nitko sa strane, nikakva organizacija, samo mi Dugopoljci imamo pravo odlučivati hoće li naši poginuli biti na zajedničkoj spomen-ploči ili neće!“.


Potpuno ispravno! Naime, da ne bi bilo nikakve zabune i novih prljavih manipulacija u udbaškim medijima, otac g. Stanka Balića je bio partizan, borac sa Neretve i Sutjeske, odlikovan partizanskim odlikovanjima u tijeku II. Svjetskog rata, koji je doživio uspostavu nove hrvatske države (danas je pokojni) „i upravo je on bio za ovakvu našu ideju. Dosta nam je umjetnih podjela između hrvatskog naroda u samom mjestu, a da ne govorimo u samoj državi“.


Sve se više razvidi zbog čega je među oporbenim kandidatima za predsjednika Republike, umjesto dr. Vesne Pusić izabran dr. Ivo Josipović: tzv. 'međunarodna zajednica', čiji je glavni ideološki centar u Londonu, konačno je bila shvatila koliku joj je štetu napravio naš/njen bivši Ciganin-Predsjednik Stipe Mesić, ali i koliku bi joj štetu mogla napraviti naša/njena 'Zvečarka', te se London priklonio 'agnostiku' (dakle, ne 'ateistu'!!) dr. Ivi YU-sipoviću: umjesto stalnih potresa i 'potresuljaka', London se odlučio za novi recept – 'tiha voda brijeg roni' – dakle za dr. YU-sipovića. Drugim riječima, ne zmijski rod Angjelinovića, nego za 'antifašistički' rod 'crvenih fašista' partizanskog roda Ante Josipovića. A upravo je to ono što naš novi predsjednik dr. Ivo YU-sipović grčevito pokušava spasiti ovih osam mjeseci, otkada se popeo u Predsjedničke dvore na Pantovščaku. Spasiti svoga oca Antu i ostale staljinističke ratne zločince, pogotovu one na njegovom Pantovščaku!


Nažalost, prije četiri dana je novi predsjednik republike dr. Ivo YU-sipović – ovaj put javno - upozorio Poglavarstvo općine Dugopolje i ponovio svoje neslaganje s gradnjom novog spomenika i novih spomen-obilježja općine Dugopolje. Pritom je novi predsjednik republike izjavio i ovu mega-glupost: 'Ne mogu se izjednačavati oni koji su se borili na strani demokracije i oni koji su se borili na strani fašizma“.


E, pa ovo je previše! Da su se staljinistički partizani borili na strani demokracije? I da su oni bili „antifašisti“?


Dokle će u našoj novoj Hrvatskoj staljinistički atavizam naših starih komunista (primjerice Ante Josipovića, Budimira Lončara, Josipa Manolića, Josipa Boljkovca, Stipe Mesića..... i njihovih sinova (a da njihove kćerke – Čulinovićke, Antičevićke, Teršeličke, Mesićke, itd. i ne spominjem!) iznova pokušavati stvarati masovne histerije i potpirivati stare podjele u našem narodu?


Ma, gdje su se to Staljinovi i Titovi komunisti iskazali 'na strani demokracije' ?? Zar kada su u Pragu 1948.g. bacili kroz prozor trećeg kata ministra vanjskih poslova Vlade antifašističke koalicije Jana Masaryka?? Ili kad su u Poljskoj na sličan način osvajali vlast (što je zorno prikazao pokojni poljski Nobelovac Czeslaw Milosz u svojim knjigama 'The captive mind' / 'Zarobljeni um', te 'Osvajanje vlasti')?? Ili kako su to radili Titovi razbojnici 1946.g., kada u likvidirali brojne svoje protivnike iz 'Narodne vlade' antifašističkog Narodnog Fronta, od koji su neki završili i na Golom Otoku (pročitati barem „Muzej živih ljudi' dr. Dragoslava Jovanovića, bivšeg predsjednika Srpske zemljoradničke stranke). Je li to predsjedniče YU-sipoviću bilo 'na strani demokracije' ?! Je li to bio i sporazum Molotov-Ribentrop 1939.g. desetak dana prije zajedničkog napada SSSR-e i Hitlerove Njemačke na Poljsku, odnosno početka Drugog svjetskog rata? Dosta nam je tih Vaših bezbrojnih i imbecilnih diletantizama!!


******


Primjer našeg Dugopolja je vrlo poučan za svu Hrvatsku (osim moje Istre!): zar konačno tvrijeme da se vrate i oni brojni spomenici koje su Titovi staljinisti hametice rušili po svim našim hrvatskim mjestima čim su se dočepali vlasti 1944., 1945. i 1946.g.? Ili još bolje: zar nije baš sada nastupio zadnji čas da se SVIM ŽRTVAMA XX. Stoljeća podignemo zajedničke spomenike i tako učvrstimo nacionalnu Pomirbu, koju nam je u amanet ostavio naš pokojni Predsjednik dr. Franjo Tuđman?! Primjer našeg Dugopolja je u tome vrlo poučan za svu Hrvatsku i njima možemo samo zahvaliti na mudrosti i hrabrosti da to prvi učine!


Da budem do kraja jasan i konkretan: drugim riječima, treba vratiti i spomen-ploču dr. Mili Budaku (koju je bio u Svetom Roku podigao jedan naš iseljenik iz Kanade, a koju je dao nasilno ukloniti bivši premijer-hohštapler Ivo Sanader!). No, ovaj put ne na dvorišnom zidu crkve, nego na nekom drugom mjestu, koje odredi Poglavarstvo Općine Sveti Rok.


Naime, evo što je tim povodom bio izjavio monsignor naš i biskup Senjsko-ličke biskupije dr. Mile Begović (zbog činjenice da je u planiranju gradnje spomenika sudjelovao i bivši svetoročki župnik fra Ivan Savić): ' Znam da je Mile Budak napisao djela neosporne umjetničke vrijednosti. Znam također da je na političkom polju napravio više poteza koji su daleko od crkvenog učenja. Zato, ako mu netko pod takvim političkim vidom želi podizati spomenik, neka mu ga podiže što dalje od crkve, na osobnu moralnu i građansku odgovornost. Neka u to ne uvlači Crkvu!"


Znači, treba postupati promišljeno, a ne ishitreno, pa bi sve moglo doći na svoje mjesto.


Toliko za nov i bolji početak na obnovi hrvatske nacionalne Pomirbe, koju nam je u naslijeđe ostavo naš Prvi i Jedini Predsjednik dr. Franjo Tuđman!


No, to nimalo ne isključuje nama nasušno potrebnu lustraciju bivših Udbaša i KOS-ovaca i kaznenu odgovornost starih staljinističkih partizanskih ratnih zločinaca. Prije svega onih na YU-sipovićevom Pantovščaku!!


Ante Rokov Jadrijević, publicist

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: