Saturday, December 18, 2010

Mađarska i MOL – povratak državnog vlasništva?

AMAC-Hrvati.com/ Mađarska i MOL – povratak državnog vlasništva?

Petak, 17 Prosinac 2010

Mađarska i MOL – povratak državnog vlasništva?

(slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića)

Dok se mađarska uprava INE ljuti zbog toga što joj je hrvatska vlada svojom inicijativom pokvarila plan za stjecanje većinskog udjela u INI, prema jednoj vijesti objavljenoj u Financial Timesu mađarska vlada pokušava za 2.3 milijarde dolara kupiti dio Mola koji je u rukama ruskog Surgutneftgaza.

Drugim riječima, 21.2% Molova udjela u INI pripada Surgutneftgazu pa Mol i na taj način želi smanjiti rusku nazočnost u domaćoj naftnoj kompaniji. Mađari su naime veoma nervozni zbog ruskog udjela u Molu ali i zbog činjenice da nemaju u rukama vlastiti energetski sektor. Odakle ovakva promjena sentimenata u Mađara tj zašto se s opće privatizacije svega i svačega stiglo do puta u posve suprotnom smjeru - guranja događaja prema stvaranju državnog udjela u kompaniji kakav je MOL?

Da podsjetimo, Surgutneftgaz je kupio MOL od OMV-a nakon što ga se OMV nije uspio dokopati neprijateljskim preuzimanjem.

Prodaja Surgutneftgazu prošla je uz neodobravanje kako mađarske vlade tako i Mol-a i Mol je u znak toga ruskome investitoru zabranio upis u registar vlasnika (!) te glasovanje na godišnjim sastancima akcionara. Mol je ustvrdio da Surgutneftgaz nije jasno najavio svoje namjere. To ga međutim nije smetalo da bez istih tih 'jasnih namjera' najavi otkup preostalih dionica INE...

Ekonomske nevolje u koje uvalila Mađarska svojom bezrezervnom rasprodajom državnog vlasništva razbile su se o glavu cijeloj državi, a i nastaviti će se razbijati do daljnjega - jednako kao i Hrvatskoj, samo što se to u nas nitko ne usuđuje izgovoriti. Tamas Fellegi, ministar nacionalnog razvoja (!) izjavio je da se može sa sigurnošću reći da mađarska vlada s negodovoanjem gleda na velike udjele stranih vlasnika u Mol-u i drugim strateškim mađarskim kompanijama. To bi imalo značiti da su Mađari tek nakon što su prodali ove strateške kompanije shvatili da su - strateške.

Hrvatska i njezini političari nisu ovima mađarskima ni na puškomet.

A Rusi su čini se spremni prodati svoj udjel u MOL-u... Kako će Mađarska financirati tu kupovinu ako se uzme u obzir njezina astronomska zaduženost? Tržišnim financiranjem, dakle očito kreditom ili nekakvom novom tranšom državnih obveznica...

Hrvatska vlada, prema svemu sudeći, ima mnogo instrumenata s kojima može zagorčiti

MOL-u njegovo vlasništvo nad INOM. Naime, MOL bi to trebao razumjeti, jer na isti način zagorčava život ruskom Surgutneftgazu. Državni ekonomski interes, a s njim i državni suverenitet, tako se u okolnostima ekonomske i financijske krize vraćaju u fokus vlada dovoljno mudrih da shvate da su brod sa sudbinom vlastite države i nacije prepustile vjetrovima koji pušu svaki dan iz drugog smjera. A kormilo je slomljeno... Kad li će to shvatiti i netko u Hrvatskoj?

Spectator


17-12-2010 23:31

Shvatio je to Stipe Mesić odavno....

...a tim putem ide i njegova sljedbenica Jadranka Kosor Vlaisavljević!

Mesić je započeo, a i dalje 'burgija' da se Ruskoj državnoj mafiji omogući ostvarenje Udbaškog projekta UDBO-Družba Adrija, pa se uskoro može očekivati nekakva NAGODBA da MOL odustane od INE u korist Rusa, na način da skinu Ruse sa svog vrata! Tom će trampom Rusi dobiti mađarski udjel u INI.

A onda će Rusi ispred nosa Londona sami obnoviti Yugoslaviju, kao što su to uradili 1944.g., kada su u oktobru 1994.g. oslobodili Beograd i na vlast instalirali svog čovjeka, generala NKVD-a Waltera (Weissa), rodom iz Odese, u međuvremenu preimenovanog u Tita tijekom ljeta 1943.

Dakle, igra se ponovo 'Velika igra'!

Hvala našem Spectatoru na ovom jezgrovitom prilogu. Pametnome dosta!

Ante Rokov Jadrijević
(hrvatski socijal-radikal)

Registered

Ante Rokov Jadrijević

No comments: