Wednesday, October 1, 2008

ČIČKOVA MORALNA VERTIKALA

dk. Kamićak


ČIČKOVA MORALNA VERTIKALA


U tv-emisiji 'Nedjeljom u dva' voditelj Aleksandar Stanković pokušao je provocirati kolumnistu 'Jutarnjeg lista' Ivana Zvonimira-Čička glede istine u njegovim tvrdnjama iznesenim svojedobno u tom listu o krivici kapetana Laptala u švercanju drogom..

Iako ga je voditelj konkretnim pitanjima doveo skoro pa pred 'zid srama', jogunasti Čičak i dalje ustraje pri onome što je i napisao, nemušto nastojeći podijeliti odgovornost napisanog s 'matičnom kućom'(EPH-Jutarnji)!

Dakle, iz Čičkova pera, njegov 'Jutarnji list' je a priori tvrdio slijedeće, prisjetimo se:

«Dubrovački kapetan Kristo Laptalo znao je za krijumčarenje droge, što je prvostupanjskom odlukom (nakon pet-minutnog 'ročišta'!?) utvrdio i grčki sud u Patrasu!?. Da stvar bude još gora, hrvatski su političari znali da Laptalo nije nevin jer je već od ranije bio sumnjiv zbog šverca droge jer su ih o tome obavijestili iz hrvatske policije. Visoki policijski izvor potvrdio je mom listu (valjda Čičku osobno, op.a.) da je hrvatska policija zapravo ta koja je obrađivala Laptala, i to zajedno s Interpolom i nekim drugim službama. Uhićen je u dogovoru s hrvatskim MUP-om, a da to nije učinila grčka policija, uhitila bi ga hrvatska policija. Taj je slučaj čist k'o suza i da ga nisu uhapsili oni, uhapsili bismo ga mi. Prepustili smo ga njima iz naših posebnih razloga», rekao 'samostalnom istražitelju' Čičku, do danas još uvijek tajni izvor-osoba iz policije. Optužujući odrješito i bez ikakvog okolišanja sam vrh hrvatske političke i pravosudne vlasti Čičak upravo maestralno zaključuje:

«Pravu istinu o Laptalu znali su hrvatski političari te su usprkos tome vršili pritisak preko izvršne vlasti na sudsku ne bi li se Laptala pustilo iz pritvora. Moguće je da bi kazna bila blaža da nije bilo pritisaka»!

Bravo Čičak, možda bi Laptalo dobio samo osam i pol godina poput Miljenka Stričaka koji je svojim kamionom u tunelu pregazio četvero ljudi; 'hrvatski političari' stoga su ga prepustili Grčkoj kako bi mu Grci odrapili pravednih 14 godina, namjerno!

Sve to što je proisteklo iz Čičkova pera nisu samo tvrdnje nego i teške optužbe ali ne samo protiv kapetana Laptala nego i protiv hrvatske države koja je-od policije do pravosuđa i samog političkog vrha-sve napisano označila kao običnu laž. Usprkos svemu tomu, Čičak i jučer u Stankovićevoj «ispovjedaonici» ostaje pri onome što su on i njegov senzacionalistički EPH-list napisali, pa prepotentno ponavlja svoj zahtjev/traženje da se o slučaju nepravomoćno osuđenog 'dilera/švercera Kriste Laptala' očituje čak i Saborsko Povjerenstvo.

Pa, čekajte ljudi, tko je uopće taj Čičak da se postavlja 'iznad države', jeli on možda nekakav nadri-savjetnik s Pantovčaka, samostalni i neovisni istražitelj, privatni detektiv, suradnik Interpola ili produžena ruka grčkog pravosuđa, jeli on nečiji dobro plaćeni špijun-doušnik….?

Prisjetimo se samo kako je upravo on, temeljem vlastitih 'intimnih' odnosa s Carlom del Ponte, prvi znao za prispijeće optužnica protiv naših generala, i prije od državnog tijela zaduženog za neposrednu suradnju s Haagom; ili je Čičak tek bolesni 'skriboman' poput Ive Pukanića kojemu je opskurna senzacija njegovih kolumni financijski izvor vlastite egzistencije a bujna mašta pretpostavljena istini?

Zašto ovakav uvod, zašto ovo ponavljati? Jednostavno zato što je Ivan Zvonimir-Čičak na pitanje Aleksandra Stankovića 'tko je taj visoki policijski izvor', odgovorio:

Iz profesionalnih razloga to ne mogu reći, jer bi tom čovjeku upropastio njegovu uspješnu policijsku karijeru!

Eto, tim odgovorom Čičak je pokazao ako ništa drugo onda svoju bijednu moralnu vertikalu; njemu je važnija-metaforički rečeno-uspješna karijera jednog 'visokog' policijskog službenika od14 godina robije kapetana Laptala bez obzira govorio taj 'izvor' istinu ili lagao. A obzirom da ni sam nije siguran u istinitost izjave svog 'izvora' on će se, ali na svoj poseban način (koji je to način?), ispričati obitelji Laptalo tek onda ako Saborsko Povjerenstvo, na njegov zahtjev, utvrdi da je taj 'policajac' lagao.

Uistinu, Čičak je poput pravog šmrkavca 'pobrkao lončiće': Umjesto da šuti dok prava istina ne izađe na vidjelo, svojim tvrdnjama bez prave osnove on 'trči pred rudo' optužujući/osuđujući kako kapetana Laptala tako i cijeli državni aparat za prikrivanje kaznenog djela a država ne poduzima ništa kako bi ga barem putem policije pozvala na takozvani 'obavijesni razgovor'.

Nije li to nedopušteno psihičko nasilje jednog novinara nad građanima ove zemlje, nad obitelji i prijateljima zatočenog kapetana?

* * * * *

Ne samo što je ovim Čičkovim laprdanjem povrijeđena poštena obitelj kapetana Laptala nego pitamo se i mi, ostali građani, tko štiti naše ljudske interese od ovakvih člankopisaca tipa Čička koji već danas pretendira da sjedne (kao i nekad prije…) u fotelju istinskog borca za ljudska prava, HHO-a, umjesto koristoljubivog Ive Banca; «ista pašta», rame uz rame s Žarkom Puhovskim i bivšim profesorom s američkog Yale-a, rekao bi pošteni hrvatski narod!?

Uostalom, jesmo li čuli i riječi ljudskog protesta HHO-a zbog ove drakonske presude našem kapetanu u Grčkoj?

Ne, nismo čuli ni slova, ni mukajet!

Dodajmo ovomu još i to da bi svaki pošteni novinar, standardnih moralnih kvaliteta (ako ih ima?), imao itekako dovoljno razloga ozbiljno posumnjati u postupak grčkog pravosuđa; navest ću samo neke notorne činjenice, svima poznate:

- Rasprave na sudu u Patrasu de facto nije ni bilo, trajala je tek pet minuta bez ikakvih materijalnih dokaza o krivnji a optuženik protupravno spriječen u svojoj obrani proglašen je krivim samo zato jer: bio je zapovjednik broda!

- Postojeća video snimka utovara banana u Guayaquilu među kojima je bila skrivena droga dokazuje/pokazuje da pri ukrcaju tereta nije sudjelovao niti jedan član posade!

- Posada broda 'Coral Sea' kao i kapetan Kristo Laptalo nisu imali nikakve mogućnosti, nisu smjeli pristupiti teretu (187.163 dobro zatvorenih kutija s bananama!) jer su teret do utovara čuvala dva naoružana stražara.

-Osim toga brod 'Coral Sea' je isplovio iz ekvadorske luke Guayaquil 24. lipnja 2007.g., a posada je tek tijekom vožnje, 6. srpnja, doznala da će pristati u grčkom Egionu; dodao bih…ravno u ralje grčkoj policiji.

Zašto o svemu tomu veliki borac za ljudska prava, Ivan Zvonimir-Čičak, ništa nije pisao ostaje pitanje njemu na njegovoj (profesionalnoj!?) savjesti, možda se je poslužio onom novinarskom logikom: za čitatelje je senzacija kad čovjek ugrize psa a ne pas čovjeka!

A Čičak poput pravog buldoga zagrizao žestoko i ne popušta dok naša, eto, pravna država i njene Institucije…o svemu tomu sramno šuti!

Čudnovato, Čičak je na svojoj koži upoznao opake jugoslavenske kazamate i nepravedni sud bivše države, odležao je i tri godine….a grčki zatvori daleko su gori, a o pravosuđu ne treba ni govoriti!

dk., omiš


Komentar A.R.J. (1. listopad 2008.g.):


ČIČAK JE BIO I OSTAO UDBIN PROVOKATOR

Pismenijim i politički nezavisnim i obrazovanijim Hrvatima poznato je da je Ivan Zvonimir Čičak bio još od 1968.g. suradnik UDBE, pod kodnim imenom „Bak“ (što asocira na njegov krupan fizički izgled). Ali ono što još nitko i nigdje nije napisao u ovih 40 godina (a ja ću to prvi napisati ovdje i sada!!) jest to da je I.Z. Čičak kao takav („Bak“) bio ubačen među zagrebačke studente, da bi ga Udba vješto kao svog provokatora promovirala kao „studentskog prorektora“, kako bi studentski bunt, probuđen „Hrvatskim proljećem“, usmjeravao u onom smjeru koji je bio u interesu Beograda! Nije nemoguće da je to bilo djelo Rankovićevih agenata, koji su ostali u Udbi nakon njegovog odstranjivanja iz Udbe i iz politike.

Nakon ovog otkrića, sada je jasnije Čičkov djelovanje, kako 1970./71.g., kao i ono od 1990.g. , kada se nakratko uspio domoći položaja predsjednika HSS-a. Međutim, netko je uz bok predsjedniku Franji Tuđmanu na vrijeme spriječio Čička da Hrvatskoj u tim trenucima napravi veću štetu.

Znakovito je i to da ja Čička izvukao iz političke anonimnosti američki ambasador William Dale Montgomery (visoki operativac CIA-e!), odmah nakon Tuđmanove smrti, te ga „umrežio“ u svojih prvih 15.000 tzv. „nevladinih udruga“…. itd

Semper Paratus Croatiae

Ante Rokov Jadrijević

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: