Monday, January 12, 2009

KAKO RUSIJA PREPRODAJE TURANSKI PLIN !

AMAC/Spectator/europske i hrvatske plinske muke 12 siječanj 2009.g.

Prošireni komentar A.R.J. 12. siječnja 2009.g.

KAKO RUSIJA PREPRODAJE TURANSKI PLIN !

U najnovijem članku našeg maestralnog gosp. Spectatora na našem AMAC-u, ovaj put nešto fali. Naime to da Rusija preprodaje turanski plin s istočne strane Kaspijskog mora. Pa kao i svaki drugi preprodavač - Tako i Putinova Rusija - utrostručuje njegovu cijenu. A nije ni to bez velikog Vraga! Putin na svaki način želi obnoviti Veliku Rusiju iz predboljševičkog vremena, a u tom planu prvi i najveći zalogaj je - Ukrajina! A ona se Bogme ne da, pa ne da!

E, a sada, otkud onaj naslov gore? Naslov je iz starog i dobrog Vjesnika, prije nego što je temeljito „sanaderiziran“. Po mojem sjećanju, o tome je subotom pisao stari, dobri i najbolji novinar Vjesnika (sada već odavno umirovljenik, jer je odbio saviti svoju kičmu pred Zerpom Sanaderom!) gosp. Tomica Butorac.

Dakle, svemu tomu je "krivo" to što Turkmenistan,Uzbekistan i Kazakstan nemaju drugog izlaza u svijet. Pa moraju pristati na ucjene iz Moskve!

A to isto sada radi i Ukrajina Moskvi, jer Moskva nema drugog izlaza prema svojim glavnim potrošačima u Zapadnoj Europi! Ukrajina od Moskve traži pošteniju i razumniju cijenu za Turkmenstanski, odnosno turanski plin, kojeg joj Moskva preprodaje po nepodnošljivoj cijeni, i u tome je u pravu!

A ima tu i jedna naša priča! Tuđmanov „butler“ Hrvoje Šarinić je prodao lavovski dio naših prava na naš plin s naših naftnih platformi („Ivana-2,3,4“) Talijanima (kroz njegovu, Mudrinićevu, Valentićevu i JureRadićevu podvalu zvanu InaAgip!), tako što je Hrvatska Agipu prodavala naš plin po 4 centa (dolara), a onda smo ga od Agipa uvozili po 12 centa (dolarskih)!

O tome sam pisao još u listopadu 1997.g., ali mi to nije htio objaviti ni Vjesnik, ni Novi list, ni Slobodna Dalmacija, pa sam ga u velikoj nervozi poslao Feralu (Orjunu!), koji ga je objavio pod naslovom Kako zajebati Šarinića, 20. listopada 1997.g.

A Šarinić je nama Istranima na isti način podvalio i svoju BINA-Istru, pa tako Hrvatska mora njegovom francuskom Bouygues-u plaćati svake godine po 56 milijuna DEM i to do 2022.godine. A to nikada ne spominje bezobrazni Kajin!

Ima još nešto!

Sanaderova Vlada se hvali kako su nam sada u ovoj siječanjskoj plinskoj krizi priskočili u "pomoć" Talijani, na način da se Agip odrekao svoje trećine plina iz našeg dijela Jadrana. Samo što je tu nešto prešućeno: a po kojoj cijeni, gosp. Ivo ZERP Sanader??!

Ante Rokov Jadrijević

Semper Paratus Croatiae (com)

No comments: