Tuesday, March 31, 2009

Novi BMW 760 „klase „Sanader“

Ante Rokov Jadrijević, publicist, Brtonigla 31. ožujak/mart 2009.

Uredništvu Web portala „Dragovoljac“

Čiji je zapravo

Novi BMW 760 „klase „Sanader“


Da hrvatski premijer Ivo Sanader obožava lažni glamour vlasti to već dobro znamo. Primjera za to ima na pretek. Spomenimo zasad samo jedan, naprimjer onaj od prije dvije i pol godine, kada su Sanader, Miomir Žužul i Željko Čović u Veroni (a sve pod lažnom izlikom „ljubitelja talijanske opere“) prodavali našu tada najbolju tvrtku „Plivu“ velikoj američkoj tvrtki „Barr“ (i to po sistemu novog hrvatskog provizionizma - „plus 15 posto“!). A malo nakon toga se Sanader pohvalio sa čak šest svojih najluksuznijih satova, od kojih je svaki koštao preko 30.000 eura!!

Sada je opet izbila jedna slična afera: „Sanader kupio novi BMW, koji je platio čak 4,2 milijuna kuna!“. I to baš u vrijeme kada je njegova Vlada skresala plaće u sektoru državne uprave i javnom sektoru za (najmanje) šest posto, a Hrvatskom državnom Saboru poslala svoj prijedlog rebalansa državnog proračuna, odnosno kresanju državnih rashoda za 6,5 milijardi kuna!!

Ima biti da je i vijest o novom Sanaderovom BMW-u 760LI „Klase Sanader“ skrivana od hrvatske javnosti barem tri mjeseca, kao i ona o Veroni u lipnju 2006.g., ali je netko tu tajnu tek sada masno unovčio, i to baš u ovom ključnom trenutku bankrota Sanaderove Vlade i njenog iznuđenog rebalansa državnog proračuna.

Ima biti da je Sanader opet „uhvaćen s prstima u tuđem pekmezu“, kako je onaj slučaj „ljubitelja talijanske opere“ u Veroni duhovito prokomentirala gospođa Željka Antunović, zastupnica SDP-a u Hrvarskom državnom Saboru. Osim evidentne korupcije, gđa Antunović je s pravom zapitala: „Pozivam premijera Sanadera da odgovori ..... i tko je platio boravak HDZ-ovih dužnosnika u Veroni i korištenje Vladina aviona?“ (citat iz mog pisma „Jutarnjem list“ i „Večernjem listu“ od 7. septembra 2006.g., pod naslovom „Neki to vole vruće“, a koje oni nisu objavili, te je stoga to pismo poslano još i američkoj ambasadi - mr. Conrad Turner, a onda i njemačkoj ambasadi u Zagrebu).

Neslavna dama Jadranka Kosor, koja uglavnom služi kao Sanaderova „Katica za sve“, a najviše kao njegova privatna glasnogovornica, izvalila je po svom običaju opet jednu svoju mega-glupost: „ Slučaj BMW je lansiran kako bi se obezvrijedili ulazak Hrvatske u NATO i antirecesijske mjere što ih poduzima Vlada“.

Iz HDZ-a ponovo bacaju dimne bombe. Kažu da je taj blindirani auto BMW 760 „klase Sanader“ kupila njegova stranka HDZ i stavila ga svom „velikom vođi“ Kim il Sanaderu na raspolaganje. Opet ona Jadranka Kosor: „Željeli smo uštedjeti novac hrvatskih poreskih obveznika“.

Kako dirljivo! Samo što je to po njenom običaju netočno! Jer ako je taj BMW „klase Sanader“ kupio HDZ, onda je on plaćen iz džepova članova HDZ-a, a ne svih hrvatskih poreskih obveznika!? Dakle, „u laži su kratke noge“ gospođo Jadranka Kosor! A tu je još jedna laž: članstvo HDZ-a ne plaća članarinu stranci! E, onda se postavlja ovo krucijalno pitanje:

Tko je zapravo „darovao“ taj BMW „klase Sanader“ predsjedniku HDZ-a i premijeru hrvatske Vlade Ivi Sanaderu??

Evo nekoliko mogućih odgovora:

a/ - dr. Jure Radić, suvlasnik IGH - kao lavovski dio svoje provizije za gradnju Pelješkog mosta (koji će u konačnici koštai dvostruko skuplje od ugovorene cijene)?

b/ - Božidar Kalmeta, ministar mora i prometa - kao lavovski dio svoje i HDZ-ove stranačke provizije za gradnju autoceste do zadarske luke Gaženica, čija je gradnja koštala dvostruko više od ugovorene cijene!;

c/ - Luka Rajić, bivši vlasnik „Dukata“ i Lure“, koje je prodao Francuzima, a da za to nije Državi Hrvatskoj platio nijednu kunu poreza u državni proračun!!?;

om Barr-u?!;

d/ - dr. Željko Čović, bivši direktor „Plive“, kao lavovski dio svoje goleme provizije za rušenje i prodaju „Plive“ američkom farmaceutskom divu i konkurentu „Barr-u“?!

e/ - dr. Miomir Žužul, bivši Sanaderov ambasador u Americi, kao lavovski dio svoje goleme provizije u prodaji „Plive“, ali i niza drugih Sanaderovih tajnih operacija u USA?!;

f/ - Rade Čačić, udbomafijaški tajkun, bivši župan Varaždinske županije, kako bi ga Vladimir Šeks zaštitio od kaznenog progona zbog bivših i nedavnih prijevara svojeg bivšeg (??) građevinskog giganta „Koning-a“?!;

g/ - Anto Đapić, mini-Poglavnik novog Manolićevog HSP-a, kome je Sanader državnim novcem izgradio velebnu sportsku dvoranu za nedavno Svjetsko prvenstvo u Osijeku, inače gradu bez prvoligaške ili drugoligaške rukometne momčadi i/ili ženščadi?!;

h/- Stipe Mesić, kome Sanader nije oduzeo polu-predsjedničke ovlasti, nego mu je umjesto toga utrostručio njegov budžet Predsjedničkih dvora na Pantovščaku i bogate devizne dnevnice za njegovu sve brojniju udbašku čergu i sve češće čergarenje po cijelom svijetu?!;

g/ - Joj, umorio sam se od ovog beskonačnog nabrajanja, pa molim čitatelje da sami nastave gdje sam ja stao ....

* * * * *

Otkriven „s prstima u tuđem pekmezu“, Sanader je - tobože - naredio hitnu prodaju svog novog BMW-a 760 „klase Sanader“, samo .... novinari „Novog lista“ D. Ciglenički, I. Fuka i S. Pavić (koje sam ovdje djelomično citirao 20. i 21. ožujka/marta 2009.) dvojbeno pitaju: „Tko je lud da to kupi?“.

„Najduhovitiji“ odgovor je dao poznati dalmatinski tajkun Kerum, Željko, onaj koji se navodno obogatio preprodavajući humanitarnu pomoć međunarodne zajednice narodu Dalmacije, a još više ratom ugroženim i naglo osiromašenim narodima Hercegovine (o tome mi je mnogo pričao i moj stari prijatelj iz Pise u Italiji dr. B.G., bivši šef humanitarne pomoći za te krajeve, s kojim sam dugo godina surađivao na nekim njegovim posve drugim projektima). Kaže, dakle, ukratko, taj Kerum, inače aspirant na fotelju novog splitskog gradonačelnika: „To je iznimno dobar i kvalitetan automobil, dostojan premijere Sanadera.... Premijer se i treba voziti u dobrom i sigurnom automobilu. Ako nam se premijer ne može voziti u pravom autu onda smo stvarno u velikoj krizi“.

Tako taj Kerum. „Stručnjak za krize“! Samo što nam taj Kerum nije preciznije rekao na čijeg premijera je mislio? Na švicarskog? Na austrijskog? Na Nizozemskog? Na danskog? Na norveškog? Na češkog? itd. A ja dobro pamtim kada su nam neki užareni HDZ-ovci 1990.g. na sav glas obećavali da će od naše uboge i jadne Hrvatske učas napraviti Švicarsku!! Međutim, iluzornim se pokazalo da se od ovakvih Sanaderovskih tursko-balkanskih mentaliteta (njegovog i Kerumovog) može učas od Hrvatske napraviti Švicarska. Naime, ja dobro pamtim da je Švicarska u to vrijeme imala svega šest službenih automobila! I slovima: Š e s t !! I to čitava država! A upravo je to ono što od Švicarske učinilo Švicarsku! Ta njihova skromnost i štedljivost! A toga nažalost nema ni kod Sanadera, ni kod Keruma.

I da zaključim: predlažem Sanaderu da taj svoj novi BMW 760 „klase Sanader“ ne prodaje (jer za njega neće dobiti ni pola cijene!), nego neka ga vrati onim svojim gore spomenutim i ne spomenutim svojim „provizionistima", pa ma kao se oni zvali!

I neka nas više ne zajebava svojim prljavim vlaškim trikovima!

Ante Rokov Jadrijević

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: