Wednesday, March 25, 2009

Tko to u sindikatima vjeruje Sanaderu

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., Brtonigla 24. ožujka/marta 2009.

Uredništvu Web Portala „Dragovoljac“

Tko to u sindikatima vjeruje Sanaderu

i Šukerovim lažnim obećanjima?

Jutros sam, 24. ožujka ove 2009.g., slušao radijsku emisiju HRTV „U mreži Prvog“. Voditelj je bio dosad najkorektniji novinar iz te emisije gosp. Darko Labor. Tema je bila raskol među sindikatima državnih službenika i onih iz javnih službi (školstvo, zdravstvo, policije, carine itd.).

Gosti su bili: ministar financija u Sanaderovoj Vladi, gosp. Ivan Šuker, te njegov oponent gosp. Vilim Ribić, dopresjednik Matice sindikata javnih službi, te i drugi dopredsjednik gosp. Dubravko Jagić.

U emisiji u trajanju od samo 30 minuta, najprije je govorio ministar Ivan Šuker - i to neprekidno 14 minuta, dakle skoro 50 posto ukupno raspoloživog vremena. Šuker kao Šuker: stalno „zaobilazi istinu“, selektivno izostavljajući za njega i Sanadera neugodne istine. Dakle, poznatom bizantinskom taktikom „pola istine - cijela laž“. Kao što to gosp. Ministar Ivan Šuker stalno radi posljednje tri godine. Drsko laže u lice najboljeg dijela nacije! Tako je govorio i u TV emisiji „Otvoreno“ prije skoro mjesec dana (što sam ja već komentirao na svom blogu i na „Dragovoljcu“, pod naslovom: „Otvoreno - s jednom 'Plavušom'“, 27. veljače 2009.g.). Vilim Ribić i vehemento

Potom je govorio žustri i nestrpljivi gosp. Vilim Ribić, koji je vehementno oborio najveći dio ministrovih laži. A ovaj mu je stalno upadao u riječ, što je na moje čuđenje voditelj Darko Labor tolerirao, te je povrh toga nakon pet minuta oduzeo riječ Ribiću, pod izgovorom da riječ treba dati i trećem gostu, gosp. Dubravku Jagiću, iz sindikata policije. A ovaj se totalno obrukao!

Gosp. Dubravko Jagić je javno priznao da je potpisao sporazum sa Sanaderovom Vladom o prihvatanju smanjenja plaća (za državne službenike minus šest posto), jer su oni ocijenili da se tako spašavaju radna mjesta (ma za koga? Zar za policiju? Zar je Sanader toliko lud da otpušta policajce, i to baš sada kada mu prijeti erupcija narodnog nezadovoljstva protiv njegove šalabajzerske Vlade i eksplozija nereda na ulicama Zagreba i drugih velikih gradova??), te da tako (navodno!!) spašavaju svoje kolektivne ugovore i ostala prava, koja imaju po njima. I onda se gosp. Jagić otvoreno suprostavio svom kolegi gosp. Ribiću, koju mu je jarosno, nervozno i žustro upao u riječ, što je kod većine nas ostavilo gorak ukus u ustima, nas koji smo bili zatečeni Jagićevom izdajom svoje i Ribićeve Matice sindikata javnih službi.

Voditelj te emisije „U mreži Prvog“ gosp. Darko Labor se umiješao, prekinuo svađu, te opet dao riječ ministru financija g. Ivanu Šukeru. A ovaj opet po svoje: „laži, laži, Ti me lažeš najbolje“! I to je novinar Labor mirno trpio još pet minuta. Nevjerovatno!

Tako se istopila ta šugava emisija, a da se uopće nije ni čuo tzv. „glas naroda“, čime se ta emisija stalno hvali - i stalno podvaljuje upravo nama koji smo pravi i nepatvoreni „vox populi“! A to je, dakako, Sramota!

Meni je sve ove protekle godine gosp. Dubravko Jagić bio iznimno simpatičan, jer je štitio prava onih najobespravljenijih - naših duboko potplaćenih policajaca, koji svako-dnevno moraju podmetati svoja pleća i rizikovati svoje života u sukobu s narastajućim kriminalom u našem društvu (huligani na Dinamovom i Hajdukovom stadionu, oružane pljačke banaka, ubojstva mirnih građana na ulicama Zagreba ili po stanovima Rijeke i drugih gradova, divljanje obijesnih „tatinih sinova“ na našim autoputovima i lokalnim cestama, oružani obračuni huligana u zabačenim ulicama naših velikih gradova, itd., itd.

Gosp. Dubravko Jagić je izdao svoje kolege i sudrugove! Zar on doista vjeruje potpredsjednici Sanaderove Vlade, gospođi Jadranki Kosor i ministru financija gosp. Ivanu Šukeru, kad mu oni obećavaju da će njihova Vlada poštivati dosadašnje kolektivne ugovore i da će im i dalje isplaćivati božićnicu, regres za godišnji odmor, darove za djecu pred Božić, jubilarne nagrade, mjesečni prijevoz, itd.?? Ne, neće to obećanje (ludom radovanje!) Sanader održati. Jer on, Sanader, dosad nije održao ni 90 posto svojih obećanja! On, Sanader, samo kupuje vrijeme, kao što je to radio svih ovih svojih pet godina na vlasti. Primjera je na pretek - uzelo bi mi triput više vremena i prostora da sve to ovdje i sada nabrojim!

Ukratko rečeno: gospođa Kosor i ministar Šuker su još jednim svojim spinom „preveslali žedne preko vode“ vođe sindikata državnih službenika, kao i gosp. Dubravka Jagića, predsjedika sindikata policajaca. Dakle, još jedno Sanaderovo „obećanje ludom radovanje“! Neće proći ni tjedan dana, a Sanader i njegova Jadranka Kosor će zaboraviti na zadanu riječ! Sjetimo se Kosoričinog „Zida Boli“ (o kojem sam oštro pisao u hrvatskom „Fokusu“ prije četiri ili pet godina i zaradio Sanaderov embargo!), sjetimo se samo Sanaderovog lažnog obećanja o izgradnji brodova za našu „Obalnu stražu“, sjetimo se samo Sanaderovog lažnog obećanja našeg ZERP-a, sjetimo se njegovog obećanja da će Hrvatska ući u EU do kraja 2007.godina, pa onda 2008. dodine, pa onda.... !

Uostalom, zar nam nije Sanader naveliko obećavao „Ne damo naše generale!“? SRAMOTA!! Naša najveća narodna sramota - taj i takav Ivo Sanader!

Dužan sam ovdje reći nešto i o gosp. Vilimu Ribiću. Upoznali smo se dva puta, onda kada sam dolazio kod gospođe Vesne Kanižaj, ondašnje predsjednice našeg (i mog!) Nezavisnog sindikata obrazovanje i školstva, u jednoj otmjenijoj zgradi na Trgu žrtava Maršala Tita, nedaleko od kluba novinara Hrvatske. I nije mi bio nimalo simpatičan taj malešni Vilim Ribić. Najviše je palamudio, a uvijek se njegov mali sindikat posljednji uključivao u naše sindikalne štrajkove! O tome sam svojevremeno pisao u stajalištima „Vjesnika“. Međutim, ovo je sada jedan drugi i mnogo borbeniji i radikalniji Vilim Ribić! I, priznajem, počinjem mu se diviti! Samo .... hoće li i njegov sindikat univerzitetskih profesora i nastavnika stupiti u štrajk kada i ostali školski sindikati??

Daj Bože da hoće! Jer počinje odsudna sindikalna bitka protiv ovog trulog Sanadera i njegove trule Vlade. S izuzetkom ministra Božidara Kalmete. Njega bih ja volio na mjestu trulog Ive Sanadera!!

Semper Paratus Croatiae

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: